The Prestige

Nästan oberoende av målet så är det alltid roligt att följa filmtipsens irrvägar.

Fripps filmrevyer skrev om filmen The Illustionist (som legat på min ska-se-snart-lista-läääänge på grund av Edward Norton) och i kommentarsfältet skrev Adde-Pladde en jämförelse mellan den just recenserade filmen och The Prestige som också är en trollerifilm och kom ungefär samtidigt som The Illusionist (men som inte lockat mig för fem öre då jag inte är jätteförtjust i Christian Bale).

”Nolans mindfuck när det är som bäst, även om den inte når Inception-klass” skrev Adde-Pladde och DÅ vaknade jag till liv. Jävlar! Jag kanske har missat nåt av värde här och det vill jag ju inte. Att filmen dessutom stod i min bokhylla (av nån underlig anledning som jag inte minns nu) gjorde saken ganska enkel, jag stoppade den i spelaren och tittade. Ett mindfuck har ju aldrig gjort nån illa.

Det här är alltså Christopher Nolans trolleritricksdrama, en historia om Robert Angier (Hugh Jackman) och Alfred Borden (Christian Bale) som sedan ung ålder följts åt och tävlat om vem av dom två som är den bästa magikern. Tricksen blir allt mer avancerade ju äldre dom blir och även om dom låtsas om att det är tricksen som är det viktiga så är det faktum att Borden (oavsiktligt eller ej) dödade Angiers fru en ganska stor nagel i ögat på Angier. Det går liksom inte över (hur det nu skulle kunna göra det?) och hämnden smakar gott som äppelkaka.

Mindfuck var det ja. Hmmmm. Mindfuck. Nej, The Prestige kvalar sig inte in i närheten av Inception varken mindfucksmässigt eller som film men det är ingen dålig film på nåt sätt. Däremot har den ett ganska stort ”fel” som jag ser det, eller två om jag ska vara korrekt: Christian Bale och Hugh Jackman. Båda dom två är som skådespelare tämligen oklanderliga, möjligtvis lite tråkiga ibland men duktiga. Dom gör sitt jobb, no questions asked, men dom är kalla som personer, dom håller en solklar distans och även om dom visar känslor så når dom mig inte och i den här historien är det ett klart problem. Jag vill ju bry mig men jag gör det inte och jag vet inte om det är MITT jobb att kämpa som en K2-klättrare med tegelstenar i ryggsäcken för att få historien att kännas eller om det borde tillhöra Jackmans och Bales arbetsbeskrivning.

Kanske är det skitisamma. Kanske ska jag bara titta och inte tänka, kanske ska jag bara låta mig förtrollas och kanske är det där med trolleriet ett större problem än huvudrollsinnehavarnas brist på utstrålning. Jag gillar ju inte trollkonster. Magi är ganska ointressant. Jag vet ju att jag blir lurad och är det nåt jag avskyr så är det just det. Att bli lurad. Jag hatar det. Som fan. Jag gick och såg Joe Labero på Berns en gång och jag var förbannad en månad efteråt. Så sett till min magikeraversion så kanske filmen var bra egentligen.

Äsch. Snacka om mindfuck.

 

17 svar på ”The Prestige”

 1. Kul att läsa din recension. Jag måste säga att jag har det motsatt, jag tycker prestige är en fantastisk film, som fångar. Inception däremot, där satt jag faktiskt och blev rastlös i biosalongen framåt slutet, just för att jag inte var intresserad för hur det gick för någon av huvudpersonerna. (Inte ens Joseph Gordon-Levitts öde intresserade mig, och då har jag ändå haft en crush på honom sedan 3rd rock from the sun).

  Det är nog första gången jag kommenterar här. Så då kan jag passa på att säga att jag är stort fan av din blogg. Också vill jag fråga om du har sett Black Water? Med tanke på ditt tidigare onsdagstema tänker jag att det har du nog, men jag hittar den inte i A-Ö listan.

  1. My´:
   Hej! Vad kul med en ny kommenterare och tack för dina fina ord 🙂

   Du har helt rätt, Black water är en krokodilfilm som jag missat, men inte länge till för nu ligger den på min hyrlista hos Lovefilm. Tack för tipset! 🙂

   1. Hoppar in här på tråden då jag ville säga att Black Water är en bra krokodilfilm, jag drog upp benen i soffan och det är ett gott betyg eller kanske inte då jag är med i vägra bada klubben 😉
    Prestige är en favoritfilm, håller med om att Bale o jackman var kalla som torskar i frysdisken på ICA men det funkade då de var ganska skrupellösa men jag är också ganska förtjust i magiker och finner trolleri underhållande.

 2. En film jag tänkt se om då den inte heller riktigt fastnade i mitt hjärta när jag såg den. Trots det har jag gett den 4/5, men det är snarare en väldigt svag fyra…

  Personligen var jag inte heller helt såld på Inception första gången jag såg den, men vid omtitt gjorde det susen. Då var det inte vara en massa action på action utan jag kom in i storyn på ett bättre sätt och då höjdes helt klart upplevelsen. Så den håller jag absolut högre än The Prestige som nog är den filmen av Nolan jag tycker varit sämst (förutom hans första film Following då som man kanske inte ska räkna in).

  Men, att du inte gillar Christian Bale, hmm. Kan iofs förstå varför, men då gillar du inte heller American Psycho ? Eller någon annan av hans filmer för den delen ? Lite av en favorit för egen del faktiskt…

  1. Movies-Noir:
   Jag har egentligen ingenting emot Christian Bale men tycker inte han är så värstans bra heller, han befinner sig i likgiltiga-landet för mig. Jag tycker han är rätt beige som Batman också.

   American Psycho är en bra film och han gör sin roll väldigt bra men därifrån till att kalla honom favvo är steget låååångt. Han är duktig i The machinist också men ändå, näe, ingen som får upp min puls nämnvärt.

 3. Hmm, fast nu när jag läser mina tankar kring filmen verkade jag ändå gilla den tillräckligt mycket för en fyra 😉 Som sagt, kräver nog en omtitt så småningom…

 4. Kul diskussion! Själv gillar jag The Prestige och tycker The Illustionist är blaha blaha jämförelsevis. Inception måste jag se om, har bara sett den en gång, så den kan jag inte jämföra med. The prestige har jag sett 3 ggr. Om man gillar skådespelarna eller inte har förstås betydelse. Håller med om att Bale har en sval spelstil men under ytan brinner det. Jag tycker han spelar komplikationen runt hans rollkaraktär fantastiskt. Såg honom första gången i The Machinist, http://www.imdb.com/title/tt0361862/ och blev såld. Jackman är ingen favorit men tycker han passar i The Prestige.
  Läser din blogg, den är toppen! Kände att jag måste kommentera i detta intressanta ämne 😉

  1. Nin:
   Hej! Vad kul att du kommenterar, vad glad jag blir 🙂
   Christian Bale lyckades verkligen med en makalös förvandling i The machinist men även om jag tycker att hans insats var bra så blev jag inte så såld på filmen. Jag har ju inte sett The Illusionist än men jag känner att jag nog måste göra det, om inte för någon annan skull än att kunna jämföra dessa två. Dessa jäkla trollkarlar, jag tycker ju egentligen bara om dom om dom är tonåringar, mörkhåriga, har runda glasögon och ett ärr i pannan 😉

 5. Vilken överraskning jag fick när jag ramlade över mina egna ord. 😉

  Användningen av ordet mindfuck var inte så genomtänkt och syftade mest till att öka intresset kring en film jag själv anser vara riktigt vass. Jag gillar dessutom Bale och tycker han utstrålar en enormt närvaro i alla roller jag har sett honom i. Hans gestaltning av Bruce Wayne är ren perfektion. Det egentligen enda som är dåligt i The Dark Knight är ju att han inte är med lika mycket som i Batman Begins.

  1. Pladd:
   Hade du inte skrivit ordet ”mindfuck” hade jag med all sannorlikhet aldrig sett den här filmen så jag har dig att tacka för detta 🙂

   Bale….ja, han verkar ju vara en skådis som många killar gillar 🙂

 6. Sällar mig både till Bale- och Prestigekramarna. Inte minst växte Prestige när jag hade läst boken för man hade lyckats förfina en redan suggestiv historia på ett riktigt bra sätt. Men visst, inte är väl slutet såå överraskande. Fast jag trodde nog att Bowie som Tesla skulle gå hem hos dig, Fiffi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.