THX 1138

Jag blir konfunderad.

Jag har gillat George Lucas och rymdfilmer i hela mitt liv och jag har gillat och haft bra koll på film sedan i mitten på 80-talet, ändå har denna film slunkit förbi mig. Samtidigt som jag undrar varför så hyr jag den på Lovefilm och en vecka senare när filmen dimper ner i brevlådan har jag fortfarande inte kommit på svaret.

THE 1138 är en riktig rymdnördfilm. Det är en film för oss som älskar rymdestetik och det är en film för George Lucas själv. Jag kan riktigt se honom framför mig när han alldeles upprymd och svettig kommer på hur han ska bygga scenografin och hur han i nästa fas får panik och inser att han kanske måste skriva ihop en hållbar historia också.

Det är nämligen där det skiter sig. Filmen må vara precis hur snygg som helst men det händer ingenting. Den är så urbota tråkig att bakgrundsblippande och blinkande dioder och en väldigt ung Robert Duvall  inte hjälper ett dugg. Jag nickar till, dregglar lite på kudden, vaknar till, försöker hålla ögonen öppna, hoppsan där hade det gått tio minuter men har jag missat nåt? Nej.

För att vara en debutfilm är den okej och på många sätt är den imponerande men testbilden på TV är också snygg och ungefär lika spännande. Såhär efteråt när filmen är sedd och tillbakaskickad förstår jag alltihop, jag förstår varför jag inte kände till den: det var inte mycket att se. Liksom.

 

13 svar på ”THX 1138”

 1. Håller delvis med. Snygg och händelsefattig. Men tycker ändå historien, hur liten den nu må vara, tar sig mot slutet. Vi får i alla fall lite action där med ”biljakten”. Men ja, annars funkar kortfilmen, som denna grundar sig på, nästan bättre. För historien tar inte mer än en handfull minuter att berätta. 🙂

  Men ändå, debut man ska ha sett. Klassisk trea.

  1. Plox:
   Jag kan hålla med om att det hör till film-allmänbildningen att ha sett den här men det är inte alltid såna filmer är super-minnesvärda 🙂

 2. Håller med. Mer intressant som en given referens i filmhistorien än för sitt konkreta innehåll, särskilt storymässigt. Och för min del är det en sådan grej som inte borde fallera eftersom den inte är beroende av budget på samma sätt som scenografi eller häftiga effekter. Är sådana saker lite hipp som happ i en debut/lågbudget är de lättare att svälja.

 3. Visste du om att textbilden på SvT var ett examensjobb som en civilingenjörsstuderande gjorde? Tror att det var en Chalmerist men är ej säker.

 4. Lustigt att du kallar det för en rymdfilm. För det är ju inte en rymdfilm. Men jag förstår vad du är ute efter. Miljöerna, känslan är ju sån att det skulle kunna utspelas sig uppe i rymden ombord på en stor steril rymdstation.

  Snygg men lite tråkig. Jag noterade även att den var väldigt märklig bitvis. Konstiga lösryckta scener, på gränsen till artsy fartsy.

 5. Mycket yta, lite innehåll. Synd när man har så mycket ögongodis filmen igenom.

  Började mystiskt, mörkt och lovande. Förlorade mig dock mer och mer efter ett tag. Tog sig sedan mot slutet, men då var det lite för sent.

  Ändå kul att se var Star Wars hade sitt ursprung (i det visuella). Den kan man se om många gånger. Denna räcker gott med en titt.

  1. Movies-Noir:
   Håller med om att det är en film det är kul att ha sett och inklämd i sin kontext är den kanske större/viktigare än betyget säger men jag tvivlar på att jag någonsin kommer se om den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.