Veckans dokumentär: Inside job

12 december, 2011

Gubbar i grå kostymer. Namn. Siffror. Animerad grafik. Svåra ord, dystra siffror. Mer namn. Flygfoton över skyskrapor. Digitala siffror inifrån Wall Street. Fler kostymer. Ännu fler namn.

Herregud säger jag. Jag vill verkligen, jag vill försöka förstå, fan jag TITTAR JU på filmen, på HELA filmen och vad blir slutresultatet? Huvudvärk och ÄNDÅ fattar jag inte allt! Vilket nys!

Visst förstår jag att Inside Job är en viktig dokumentär, den handlar ju trots allt om den globala finanskrisen och den försöker hitta svaren på varför världen hamnat i skiten, jag ser att den är extremt välgjord och ja, den har fått priser och Matt Damon har en fantastisk berättarröst men är man inte extremt kunnig i ekonomiska termer i allmänhet och USA´s politik i synnerhet så är filmen tyvärr rätt tröttsam i all sin genialitet.

Att det sitter maktfullkomliga och giriga män (oftast) i höga positioner världen över som inte har förmåga att stava till långsiktigt tänkande är ingen nyhet men om jag ska se en förklarande dokumentärfilm i ämnet vill jag inte behöva se den i slow motion med ett valt ljudspår som heter ”förklarande röst på lätt svenska” för att hänga med.

Trots att jag vet att det är mina egna tillkortakommanden som sätter betyget på filmen så kan jag inte göra på nåt annat sätt. Alla mina recensioner är subjektiva. Fattar jag inte så fattar jag inte. Är inte filmen engagerande så är den inte. Kapitalism är inte min starka sida och den sidan blev tränad men ingen vinnare efter dom här 90 minutrarna.

Det är säkerligen en film som passar andra, MÅNGA andra skulle jag gissa, men näpps, inte mig.

{ 7 comments… read them below or add one }

Pladd december 12, 2011 kl. 17:34

Den här blev jag jättesugen på, men din länk och mina sökningar leder mig bara till ett tvåminutersklipp. Såg du den på Play?

Svara

Pladd december 12, 2011 kl. 17:36

Hittade nu information om att Play-rättigheter inte finns. Darn!

Svara

Fiffi december 12, 2011 kl. 18:24

Pladd:
Du har helt rätt, det är bara ett klipp upplagt. Ska givetvis ta bort min länk med detsamma. Själv såg jag filmen för en vecka sedan när den gick på SVT.

Svara

Sofia december 13, 2011 kl. 06:05

Undras om detta är karakteristiskt för just ekonomisektorn? Vill minnas att jag läste kritik för några år sedan att även tidningsjournalistiken inom området egentligen enbart kan förstås av de redan insatta. Rätt korkat egentligen…

Svara

Fiffi december 13, 2011 kl. 21:21

Sofia:
Visst känns det både karaktäristiskt – och sant. Alla dessa siffror och kalkyler och diagram, orka liksom…

Svara

filmitch december 15, 2011 kl. 00:02

En film jag kanske borde undvika då detta är ett område som brukar uppröra mig. Så småningom dyker nog denna upp hos mig oxå då jag ändå inte riktigt kan låta bli.

Svara

Fiffi december 15, 2011 kl. 12:58

filmitch:
Jag vet hur det kan vara, det där att inte riktigt kunna låta bli 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: