Veckans Sarandon: HÄXORNA I EASTWICK

Den allra första filmen i temat om Susan Sarandon måste självklart bli filmen som fick upp mina ögon för henne.

Häxorna i Eastwick var EN STORFILM när den kom 1987. Jack Nicholson var mannen på allas läppar och dom tre byhålehäxorna som gestaltades av Cher, Michelle Pfeiffer och nämnda Susan var bland det häftigaste av kvinnligt kön som gick att se på en biograf (med kläder på).

Vad händer när Djävulen kommer till byn? Vad händer med tre uttråkade kvinnor, en som är nyskild och barnlös och lever för sin cello (Sarandon), en änka som lever på att skulptera små tjocka kvinnor i lera (Cher) och en hyperfertil snygging som just blivit lämnad av sin man och nu är ensamstående med sina sex barn som ser ut att vara ungefär lika gamla (Pfeiffer)? Självklart kommer den vivida, levnadsglade och obotligt kåte Daryl Van Horne (Nicholson) till undsättning och givetvis vänder han upp och ner på kvinnornas liv – och hela byn.

En av byns kvinnor, Felicia, spelas av Veronica Cartwright som förtjänar stående ovationer för sin insats i den här filmen. Hon blir ganska naturligt inte satt i första rummet, inte med den här ensemblen och inte annars heller då hon inte hör till Hollywoods mest fotogeniska men vad gäller acting skills slår hon dom flesta på fingrarna.

Jag har sett Häxorna i Eastwick många många gånger (och en gång som musikal i London med Peter Jöback i en av rollerna) men nu var det några år sedan. Det är med en liten ledsam tår i ögonvrån som jag känner att den inte åldrats så snyggt. Det jag förr tyckte var stor skådespelartalang hos Jack Nicholson känns nu som ocharmigt överspel och det förvånade mig. Fast det är fortfarande en underhållande film även om den inte håller i knappa två timmar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När jag såg den 1987:

När jag såg den 2011:

 

 

 

 

Här finns filmen.

14 svar på ”Veckans Sarandon: HÄXORNA I EASTWICK”

 1. Ja, jag minns hur stort det var och att jag gillade den. Men utan att ha sett om den kan jag livligt föreställa mig att den känns föråldrad idag. Märkligt det där hur somliga filmer kan åldras med sånt behag och andra – inte alls. Jag såg Seven häromveckan, från 1995. Den kunde varit gjord igår. Men Häxorna var nog en typisk 80-talsrulle.

  1. Jessica:
   Åååå Seven, denna fantastiska film! Du har så rätt, den håller himla bra fortfarande vilket man inte kan säga om Häxorna. Men charmig är den.

 2. Jag tyckte också den här var jättebra när den kom och men känner inte heller att den riktigt åldrats med värdighet. Men lite kul är den fortfarande allt och inte hade jag en aning om att det var Cartwright som spelade surf…kärringen. Tack för dagens värdelösa vetande 😀

 3. Detta var en film som jag gillade skarpt på 80-talet. Jag misstänker att den inte skulle falla mig på läppen lika bra i dag, då den har flera skådespelare jag inte gillar (längre)/tycker är överreklamerade: Jack Nicholson, Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer, Veronica Cartwright…

  1. Henke:
   Hahaha, det blev inte mycket kvar av den filmen. Jo, Cher. Men hon ser å andra sidan inte ut som Cher längre, eller så är det det hon gör 😉

 4. En film jag inte sett och inte varit särskilt nyfiken på. Tror man skulle ha sett den då första gången, vilket är väldigt tydligt när man läser vad andra tycker om den nu.

    1. Movies-Noir:
     Nja,njooo, njeeej kanske inte men samtidigt är det lite av en ”klassiker” så jag trodde definitivt att du hade sett den. Men samtidigt såg jag inne hos Pladd att du inte hade sett Broarna i Madison County och då säger jag bara: skit i den här och titta på den istället. NUNUNUNUNUUUUU! 🙂

     1. Javisst, Broarna ska och vill jag se. Varför det inte blivit av är en gåta. Förmodligen för att jag inte varit särskilt förtjust i Meryl Streep, men det har faktiskt blivit ändring på det under året som gått och nu ser jag fram emot den 🙂

 5. jag gillade inte filmen när den kom. Troligtvis hade jag förväntat mig en skräckfilm 😉 Idag vet jag inte vad jag skulle tycka men chansen är att jag åtminstone skulle vara lite mindre besviken men bra? Troligtvis inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.