INFÖR OSCARSGALAN: BÄSTA MANLIGA BIROLL

24 februari, 2014

Bradley Cooper – American Hustle

Jag tycker Bradley Cooper ska vara med i alla filmer som görs. Det borde införas en internationell lag för detta. Jag tycker även att Bradley Copper bör dansa i alla filmer han är med i. Sen tycker jag att han har en given plats som nominerad i årets startfält, han var en av dom stora behållningarna i den annars ganska överskattade filmen American Hustle. Som parentes tycker jag även att han alltid borde ha skägg men kanske inte alltid hundpermanent.

.

.

.

Barkhad Abdi – Captain Phillips

En stark rollprestation i en medelstark film. Grundförutsättningen för Barkhad Abdi är ganska lik Bradleys här ovan om man bortser från det rent visuella. Å andra sidan kan inte många män på jorden mäta sig med Bradley Cooper.

.

.

.

Michael Fassbender – 12 Years a Slave

Det här är lurigt. “Fussy” har gjort så många så starka rollprestationer hittills i sin karriär att det vore tjänstefel av mig att säga att han inte hör hemma i oscarssammanhang. Ändå är det precis vad jag tänker säga nu. Just i år, just för den här rollen tycker jag inte att Michael Fassbender förtjänar en nominering. Han lyckas inte göra den elaka slavdrivaren elak nog tycker jag. Nej, jag är inte nån masochist som gillar att trycka häftpistol genom tungan på lediga dar, jag fick bara ingen “feeling för Fussy” i den här filmen. Han borde däremot ha varit nominerad 2012 för Bästa manlig huvudroll för sin roll i Shame men oscarsjuryn var kanske lite för….pryd?

.

.

.

Jonah Hill – The Wolf of Wall Street?

Vad säger man om en person som Donnie i The Wolf of Wall Street? Rätt äcklig va? Som rollfigur betraktad har han inte mycket gemensamt med baseballgeniet Peter Brand i Moneyball, rollen som gav Jonah Hill sin första oscarsnominering 2012. Det är solklart att han hör hemma bland de nominerade i år och jag tror till och med att det är kantboll på vinst.

.

.

.

 

Jared Leto – Dallas Buyers Club

När jag tänker på Jared Leto tänker jag på Panic Room, på Requiem for a dream och på att han varit ihop med Cameron Diaz. Efter att ha sett Dallas Buyers Club får jag helt nya influenser på näthinnan. Lösögonfransar, cerise läppstift, högklackade skor, oigenkännlighet. Vilken chans för Jared Leto att få visa en annan sida av sin yrkesroll. Kan det bli vinst i år?

.

 

Jag vet inte om min röst på Bradley Cooper gills, den känns inte förankrad i sunda argument, det handlar mer om betuttning. Den logiska gissningen är att Jared Leto blir galans vinnare. Däremot känner jag en annan sak, en skum grej. Jag trodde aldrig i mitt liv jag skulle kunna skriva att jag saknar Paul Dano för jag saknar egentligen aldrig Paul Dano men just i år har han faktiskt gjort inte mindre än två riktigt bra biroller (som egentligen kanske är samma roll fast han är nedsläppt i två olika tidsperioder): otvättat äckelpäckel i Prisoners och otvättat äckelpäckel i 12 years a slave. Kanske hade han varit värd en nominering, om inte annat för att kosta på sig en hårtvätt innan röda mattan?

Benedict Cumberbatch hade också gärna kunnat få en nominering för sin roll i August: Osage County och om det hade varit aningens mer givet vem som hade huvudrollen och vem som hade birollen i Prisoners så hade Jake Gyllenhaal och Hugh Jackman – båda – kunnat slå sig in bland dessa fem – och därmed slå ut två andra.

Vad tycker och tror Movies-Noir? Klicka här får du se.

{ 12 comments… read them below or add one }

Movies - Noir februari 24, 2014 kl. 19:05

Vi är båda överens om vem som borde vinna sett till prestationerna.

Alltid kul med “vilka de missade”. Håller med om att Paul Dano från Prisoners lika gärna kunde nominerats. Likaså Jake Gyllenhaal från samma film.

Svara

Fiffi februari 24, 2014 kl. 21:51

Movies-Noir:
Men visst vore det intressant om man nån gång fick se Paul Dano som “normal kille” i en film. Undrar om den nånsin kommer ske?

Svara

Petronella februari 24, 2014 kl. 22:46

Haha Fiffi i sitt esse! Love it och nu måste jag se alla dessa filmer. Tack för the inspiration❤️ Börjar med Cooper

Svara

Fiffi februari 24, 2014 kl. 23:03

Petronella:
Det är en bra början, missa inte dom andra bara. Det här en en kanonstark kategori 🙂

Svara

Sofia februari 25, 2014 kl. 06:26

Med så pass många filmkandidater är det kanske inte aktuellt med två nomineringar ur samma film och då att Fussy ett mer givet val än Dano med tanke på tidigare prestationer? Fassbender känns liksom mer high brow, sant eller inte.

Svara

Fiffi februari 25, 2014 kl. 09:53

Sofia:
Definitivt mer high brow! 😉

Svara

Steffo februari 25, 2014 kl. 11:59

Tror vi är inne på samma kantboll angående Hill.
Kanske han t o m aldrig varit bättre än här..?

Svara

Fiffi februari 25, 2014 kl. 16:32

Steffo:
Jag har aldrig sett honom bättre. Eller med vitare tänder 😉

Svara

filmitch februari 26, 2014 kl. 11:39

Har inte sett alla filmerna men det är bra skådisar förutom Barkhad Abdi som jag inte tror jag har sett tidigare – känner åtminstone inte igen honom på bilden.

Svara

Fiffi februari 26, 2014 kl. 11:42

filmitch:
Jag förstår att du inte känner igen honom om du inte sett Captain Phillips, det är nämligen hans hittills enda filmroll 🙂

Svara

Voldo februari 28, 2014 kl. 23:07

Jag förstod inte ens att Leto var med i DBC där. Tyckte att hans karaktär påminde om någon men förstod inte vem. Han skulle vinna om jag fick bestämma.

Svara

Fiffi mars 1, 2014 kl. 14:30

Voldo:
Håller med, det är nästan lite av ett mindfuck när man förstår att det faktiskt ÄR han.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: