FILMÅRET 1996

Nu är vi framme vid ett riktigt KANONÅR i filmhistorien, det kommer nästan lite dreggel ur mungipan här.

 

10. Trainspotting
(Regi: Danny Boyle)

Den gick från en fullfjädrad femma till en fuktig fyra när jag såg om den förra året men oavsett vilket så har Trainspotting en given plats på min lista. Jag tycker väldigt mycket om Danny Boyle, jag tycker om alla filmen han gör bara James Franco inte är med – på cykel.

.

.

.

9. Jägarna
(Regi: Kjell Sundvall)

Skulle jag göra en topp-10-lista med dom bästa svenska filmerna genom tiderna så skulle Jägarna definitivt ha en plats även där. Den är otroligt bra tycker jag. Rolf Lassgård har aldrig varit bättre, Lennart Jähkel är allt annat än mysig och Kjell Sundvall visade var skåpet ska stå.

.

.

.

8. From dusk till dawn
(Regi: Robert Rodriguez)

Vilken åktur det var att se From dusk till dawn på bio! Jag såg den på premiären och folk bara skrek när filmen en bit in helt och hållet ändrade skepnad. Till min stora glädje visade det sig att den fungerade minst lika bra att se på ny VHS, på söndertittad VHS och senare på DVD.

.

.

.

7. Alla säger I love you
(Everyone Says I Love You, Regi: Woody Allen)

Det kan vara ganska tufft såhär års, det är många som lider av kylan och mörkret, som känner sig lite ensamma och trassliga i själen. Jag har inget universalhjälpmedel för att lösa detta tyvärr, jag kan inte ta fram solen även om jag skulle vilja men jag kan tipsa om en glad liten bagatell till Woody Allen-film som fungerar som balsam för själen i alla fall för mig. Idel kända ansikten trallar och dansar och sjunger om kärlek och jag tycker det är alldeles ljuvligt.

.

.

.

6. Den engelske patienten
(The English Patient, Regi: Anthony Minghella)

Innan jag fattade grejen med Ralph Fiennes tyckte jag Den engelske patienten var skräp. Nu tycker jag den är fantastisk. Eller rättare sagt – Ralph Fiennes är fantastisk!

.

.

.

5. Juryn – A time to a kill
(A time to kill, Regi: Joel Schumacher)

Underhållning för både hjärtat och hjärnan, det är Juryn det. Tankeväckande för att vara Hollywood, en perfekt film att se med sina halvstora barn, Sandra Bullock och Matthew McConaughey är ett perfekt par på film och blev det även i verkligheten efter inspelningen. En stund i alla fall.

.

.

.

4. Fargo
(Regi: Ethan Coen och Joel Coen)

Fargo är en nästintill perfekt film tycker jag, en av bröderna Coens absolut bästa och en given 5/5 men när det vankas årsbästalistor spelar betyget egentligen ingen roll. Nu är det bara magkänslan och det goda minnet som får regera och då blir det ”bara” en fjärdeplats för denna film vilket säger mer om styrkan hos filmåret 1996 än om Fargo.

.

.

.

3. Long Kiss Goodnight
(The Long Kiss Goodnight, Regi: Renny Harlin)

Det är en tajt toppstrid detta år, fyra kanonfilmer som slåss om medaljerna och Renny Harlins actiondängare Long kiss goodnight får bronsmedaljen. Geena Davis är svincool och Samuel L Jackson har aldrig varit mer udda klädd. En film att se, se om och se om igen.

.

.

.

2. Porträtt av en dam
(Portrait of a Lady, Regi: Jane Campion)

Filmisk njutning. Galet bra film. Jag älskar Nicole Kidman. Har du inte sett filmen, gör det. Släpp fördomarna om kostymdramer och låt Jane Campion och hennes utsökta scenografer ta dig in i en värld du aldrig vill ut ifrån.

.

.

.

1. Primal Fear
(Regi: Gregory Hoblit)

Ja vad ska jag säga, jag vet faktiskt inte det. Jag kanske borde stamma fram min förklaring eller helt enkelt göra som Richard Gere på bilden och peka med ett småläskigt pekfinger mot alla som är tveksamma till min förstaplacering. Primal Fear är en av dom filmerna jag sett flest gånger genom alla tider. Det kanske är lätt att avfärda den som vilket rättegångsdrama som helst men hey, Edward Norton! När filmen kom var han en nykomling, en okändis och det kan man inte säga att han är nu men jäklar vad han briljerar i denna film. Gåshud!

.

Bubblare: Bound, Mission Impossible, Evita, Independence day, Kingpin, Daylight och The Rock.

.

Idag skriver några fler av mina bloggvänner om detta finfina filmår. Här nedan finns länkar till deras bloggar. Vill du kolla upp fler av mina listor, klicka här.

Rörliga bilder och tryckta ord

Fripps filmrevyer

Filmitch

Flmr

Spel och film

Movies-Noir

16 svar på ”FILMÅRET 1996”

 1. Jisses, bara en träff, men helt klart den bästa – Primal Fear! Inser att jag borde ha haft med Juryn, den är grymt bra. Trainspotting måste jag se och Long Kiss Goodnight funderade jag på, gillar den skarpt.

  🙂

 2. Två överlapp, det var lite svagt, men inte helt överraskande. Jag tycker mig se ett mönster. Har själv flera filmer som andra inte har (förmodligen för att flera av er inte sett dem?).

  Överraskande med Primal Fear på förstaplatsen, men kul. Inte alls dum film och Edward Norton slog igenom på allvar där.

  Kul med Jägarna som du nämner som en av de bästa svenska filmerna, trots det ”bara” på nionde plats detta år. Jag har den precis utanför min lista, men gillar den alltså.

 3. Åh så många fina (goa) filmer detta år! Hann tyvärr inte göra en egen lista, men om jag utgår från din hade även dessa förmodligen hamnat på min: Trainspotting, Juryn, Fargo och Portrait of a Lady. Vad kul att du är ett fan av den sistnämnda! Jag ÄLSKADE den filmen i tonåren, och har nog inte sett den sedan dess, vilket gäller många av 1996-filmerna. Men du har helt rätt. Galet bra film, och ja, Nicole Kidman är bäst. Och John Malkovich. Och Mary-Louise Parker! 🙂

 4. Jodå ett och annat överlapp.
  Alla säger I love you tror jag att jag sett men jag förstår att det är hög tid för en omtitt.
  From Dusk… hade jag svårt för första halvan mkt bra andra halvan funkade inte alls – tyvärr.
  Jägarna mjaä helt ok.
  Nr två är den enda jag inte sett.

 5. Ser man på, jag hade nog gissat på en högre placering för Trainspotting. Känns som om vi ändå är hyfsat överens om vilka filmer som är lits- och bubblarvärdiga med undantag för Jägarna, Juryn och Den engelske patienten.

 6. 4 överlapp! 5 med min bubblare FDTD! Det får väl vara ok ändå…. 🙂

  -96 ett bra alltså? Hrm…jag vet inte. Känns som det finns rejält stabila saker…men inget sådär himlastormande…
  Jag har fortfarande svårt att smälta att folk gillar Jägarna….hu! Fast Jägarna 2 var ok! 😉

 7. Då ska vi se vad Fiffi har på sin lista…

  Trainspotting! Kul att den kom med i alla fall. Jag tycker det känns säkrast att inte se om den. 😉

  Är det nån koreansk piratkopia på VHS som du fått tag på av Jägarna. Ser ut så på bilden i alla fall. Bra film i vilket fall. 😉

  På din lista är det fyra filmer som jag inte har sett (7, 5, 2 och 1).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.