Fredagsfemman # 121: OMTAG

5. Antichrist

Filmens prolog, filmens första fem minuter och fyrtiofyra sekunder, skulle kunna vinna VM i kortfilm vilket år som helst. Jag tycker så nu och jag tyckte det när jag såg filmen vintern 2010. Antichrist fick betyget 1 av mig då, det får den inte nu och jag tror att den stora skillnaden mellan då och nu heter Nymphomaniac. Jag tror jag behövde höra Charlotte Gainsbourg prata i fyra timmar för att jag skulle klicka med henne och Antichrist känns som ett förspel till swingersorgien Nymphomaniac. 1/5 blev efter ett omtag 3/5.

.

.

.

4. Prisoners

Precis lika bra andra gången, precis lika spännande att se den hemma på TV:n som på bio. 4/5 är fortfarande en 4/5 och hade jag använt mig av plustecken i mina betyg hade den fått ett sådant både nu och då. Men jag FATTAR INTE att det inte snackas mer om Jake Gyllenhaal och Hugh Jackman och deras fenomenala skådespelarprestationer i filmen. Dom golvar mig, båda två.

.

.

.

3. Django Unchained

Filmens första halva är vrålstark, sen går det sakta men säkert utför tycker jag. När jag såg filmen första gången kändes den mer stabil än nu, jag tyckte till exempel inte att Leonardo DiCaprios Calvin Candie var skrattretande vid första tittningen – det tycker jag nu. Men som helhet är Django Unchained klart godkänd fortfarande. 4/5 vid första tittningen blir 3/5 nu.

.

.

.

2. Avengers

Jag vill så gärna tycka bättre om Avengers än den 3/5-film jag tyckte den var på bio (inkl rätt kass 3D-visning). Nu är det andra gången jag ser om den hemma och andra gången jag känner likadant: den blir inte bättre än en trea och inte ens en stark sådan. Jag borde tokälska den här filmen men jag tror att det blir för mycket av ”instruktionsvideo” av det hela. Presentationen av mina MARVEL-kompisar blir för lång. Nånting säger mig att Avengers 2 kommer passa mig bättre. Dessutom är effekterna i flera scener rent bedrövliga när man ser filmen på vanlig DVD.

.

.

.

1. The life aquatic with Steve Zissou

Jag såg The Grand Budapest Hotel och kände att Wes Anderson kom, sågs och segrade. Efteråt kände jag en otrippad lust att se om några av hans filmer som jag inte tyckt direkt jättebra om förut. Jag vågade inte mig på en omtitt av The Darjeeling Limited – inte än – men Steve Zissou-filmen fanns på Netflix och den kunde jag bara inte låta bli. Det var ett bra val. En svag 2/5 vid förra titten har växt till en okej 3/5 nu. Det är ingen omvälvande upplevelse, ingen Budapest Hotel, men jag retade mig betydligt mindre på allt det snygga denna gång. Jag kanske HAR avkodat Wes Anderson, jag kanske HAR släppt sargen?

8 svar på ”Fredagsfemman # 121: OMTAG”

 1. 5: Kul att den kunde höjas, jag har ju fyratimmarsversionen kvar, jag
  4: Fortfarande inte sett
  3: Jag skulle kunna tänka mig en liknande utveckling även om jag inte tokälskade den ens när den kom
  2: Heh, ja, det _var_ verkligen bedrövlig 3D…
  1: Spännande! The Life Aquatic har ju hittills varit den Andersonfilm som jag tyckt minst illa om så jag är lite nyfiken på att se Mr Fox…

  Trevlig helg i världsmetropolen!

 2. Visst är det härligt med omtittar! Ett av mina stora favoritnöjen! 🙂

  5: Här har jag ännu inte klivit i de här galet mörka världarna. En utmaning väntar med andra ord.
  4: Håller med på ALLA punkter!
  3: Spot on när det gäller första halvan! Helt klart bäst! Ändå gillar jag denna mer än IB
  2: Undvek 3D. Ett smart drag?
  1: Vad sägs om lite Moonrise Kingdom nurå också!?! 😉 Och Sofia: Mr Fox är härlig!

 3. 5. Inte sett men gillade verkligen Melancholia som väl har lite, eller mycket, av samma visuella stil.
  4. Oh yeah. Knock-out!
  3. Tarantino är inte lika spännande som förr, så är det bara.
  2. Ligger mig lite varmt om hjärtat eftersom det var första filmen med filmspanarna för min del. Men som film, bara en trea för mig med.
  1. Tråkig film. Desto roligare, förhoppningsvis, är att det idag blev impulslunchbio med Henke. The Grand budapest Hotel ska bockas av.

  1. Jojjenito:
   1. Härligt! Och vilken tokhärlig film det är tycker jag. Hoppas det blev en lugn och behaglig visning 🙂

 4. Kul fredagsfemma!
  5. Jaaaaa! 🙂
  4. Alltså, Jake Gyllenhaal i Prisoners är förutom en extraordinär skådespelare *host* typ det sexigaste jag sett sedan jag upptäckte min sexualitet. Förlåt men det måste bara sägas. Och ja, Hugh Jackman vann mig först helt och fullt i Les Miserables, och i Prisoners kom bekräftelsen: han är fantastiskt. Spelar aldrig sig själv, alltid i karaktär fullt ut.
  3. Django är för mig Tarantinos svagaste film. Gillade nog inte ens början.

  Ps. Har nu lagt upp min X-men-recension, och ska lägga till en länk till din (samt de andras) rec idag. Hann inte när jag la upp den!

  1. Cecilia:
   4. Jag har svårt att se Jake Gullenhaal på _det_ sätter men jag är glad gör din skull 😉

   PS. Har läst din recension och lägger till din länk hos mig med när jag kommer åt en dator. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.