Fredagsfemman # 46: Mina egna julmåsten

5. Kalle Anka och den underliga känslan

Varje år när jag bänkar mig framför Kalle kl 15 får jag en underlig känsla i kroppen. Det är ju jag som sitter där men det är också jag 5 år, jag 12 år, jag 19 år, jag 25 år och jag 32 år. Att titta på Kalle Ankas jul är den enda tradition jag burit med mig från födseln som jag fortfarande har kvar och gärna behåller, alla andra traditioner har jag redan brutit eller kan bryta om det behövs men Kalle är speciell. Det är inte alltid jag tittar på hela, ibland somnar jag till, ibland dukar jag bord men bara ljudet gör mig lugn. Det är julafton och jag fick vara med om det en gång till, det är stort. Det Disney gjort med Jultomtens verkstad är det inte.

 

4.  The Aladdinask

Det spelar liksom ingen roll hur mycket knäck och kola som kokas, hur mycket tryfflar som rullas, hur mycket pepparkakor och andra bullar som bakas, får jag ingen Aladdinask i jul så blir jag besviken. Det har gått så långt att jag inte litar på paket från Tomten längre, jag köper en egen och gömmer ifall jag inte får någon. Får jag en så har jag ju hux flux två.

 

 

3. Musiken

Precis som att soundtrack till filmer kan höja känslostämningen rejält så kan rätt julmusik i bakgrunden ge julstämning åt både pizza och pannkaka om det skulle behövas. Jag försöker hitta lite ny/nygammal julmusik varje år och det är inte alltid det går men i år gick det rätt bra. Men precis lika mysig som julmusik är veckorna före jul, precis lika onödig känns den på torsdag morgon. Så passa på, här är en lagom mängd mysiga låtar.  En timme jul a la Fiffis filmtajm.

 

 

2. Tillsammans

Jag tycker ordet tillsammans är det finaste som finns. Framförallt är tillsammans inte ett ord som är statiskt. Det kräver ingenting, det går att vara tillsammans i vilka konstellationer som helst, det viktiga är att det symboliserar motsatsen till ensam. I år ska jag fira jul på ett sätt jag aldrig gjort förut och det ska bli både spännande, annorlunda och efter allt som hänt –  jättemysigt.

 

 

1. Uppesittarkväll med skinkmacka och julmust

Det här är jul för mig. Ingen annan minut på året ger mig lika mycket julkänsla som dagen före julafton när allt är klart, mat, paket, piff och fix och jag har griljerat skinkan, skär upp första skivan och äter den på vörtbröd med stark senap och julmust till. Skulle jag efter ätandet av denna macka drabbas av narkolepsi och vakna igen den 28:e hade julen varit i princip perfekt ändå.

[Bilden är lånad från Mankans blog, jag har ju inte gjort klart min skinka än.]

7 svar på ”Fredagsfemman # 46: Mina egna julmåsten”

 1. Härligt Fiffi!
  En fredagsfemma där jag kan skriva under på ALLT! (förutom möjligen att Aladdinasken ska vara en Paradis då…).

  Det där om Kalle och slumra till känner jag igen också! 🙂 Men det hör till liksom..och kvällen före med skinkan..mmmmm (OCH: Ett päron till Chevy som firar jul!)

  En God Jul till dig! 🙂

  1. Steffo:
   Vad tycker du om den nya Aladdinasken då? Den bruna?

   Kvällen-före-med-skinkmackan-i-handen-filmen för oss i år framröstades till att bli Love Actually. Den ultimata julfilmen enligt barnen. Men Chevy Chase funkar ju han med. 🙂

   God Jul till dig med! 🙂

 2. Nå, allt är inte förlorat, vissa måsten har vi gemensamt…
  5: Har tappats bort på senare år, vi sitter oftast och äter då
  4: Trevligt, men jag kan klara mig ändå utan några större problem
  3: Helst klassikerna för min del — Bing, Dean, Nat, Frankie boy — men de rullar hela december. Man kan bara inte få nog
  2: Skriver jag under på till 100%. Hoppas experimentet slår väl ut.
  1: I min familj var det strängt förbjudet att provsmaka skinkan innan the big day, så det här är en tradition som min käre make har fått introducera. Mycket trevlivgt oavsett om man panik-slår-in de sista julklapparna, panikrimmar eller avnjuter lämplig julfilm.

  God jul!

  1. Sofia:
   3. Är du en sådan som tokslutar lyssna på julmusik direkt efter Annandagen eller låter du det rulla på ett tag till?
   2. Tack! Det kommer bli fint, I know it 🙂
   1. Framförallt är det svårt att känna nån form av panik med den där julskinemackan i handen. Det är som ätbar lugnande medicin 🙂

   1. Lite anlag för julågren, så det mesta juliga är slut efter annandagen för att slippa påminnas om att det är ett helt år kvar till nästa gång 😉

 3. Mkt tervlig lista. Slumrar till Kalle och äter sedan. Paradis är det som gäller här men har inte smakat den ”andra” Alladin asken.
  Julmusiken står min fru för. Jöbacksskiva kan jag utantill vid det här laget och den är otroligt bra inom genren.
  Julen blir annorlunda i år dvs vi kommer att fira på juldagen då vi ska åka och hämta en Japan på Arlanda julafton.
  God Jul på dig och hoppas det blir en lyckad jul.

  1. filmitch:
   Jag tänker att du kanske inte gillar dom mörka bitarna eftersom du föredrar Paradis framför Alladin men gillar du mörk choklad så är nya bruna asken helt perfa! Supergod. Inte ens barnen tycker att det finns nån äcklig bit.

   Kör försiktigt imorgon och ha en mysig julaftonsjuldag. God Jul! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.