SUMMER OF 84

Filmen Summer of 84 är som en mix av ESSENSEN av allt som är 80-talsfilm. Fyra unga tonårskillar får för sig att en polis som bor i närheten är sen seriemördare som härjar i området. Det kan ju vara ett äventyr i sig att leka detektiv och ”göra saker tillsammans” men i det här fallet, när folk faktiskt blir mördade, kan det också vara livsfarligt. Summer of 84 är alltså inte någon lättsam Stand by me eller Super 8, det här är en film som är spännande och otäck på ett annat plan.

Samtidigt, musiken, gjord av Jean-Philippe Bernier och Jean-Nicolas Leupi och den kanadensiska gruppen Le Matos (åååååh dessa LJUD!! <3) gör i princip hela filmupplevelsen för mig. Den gör att jag hamnar I filmen, att jag njuter av varje sekund och att jag inte riktigt vill att filmen ska ta slut. Men slut tar den och vad händer? Filmen känns fortfarande bra i min hjärna men den bleknar och Spotify tar över. Jag lyssnar på soundtracket i bilen och fortsätter njuta.

Betygsfyran dalade lite men en mycket stark trea landar filmen på. Soundtracket däremot, det är VÄRLDSKLASS, i alla fall för en 80-tals-synth-fanatiker som jag.

Filmen:

Soundtracket:

Här kan du lyssna på soundtracket – om du vill.

Fredagsfemman # 46: Mina egna julmåsten

5. Kalle Anka och den underliga känslan

Varje år när jag bänkar mig framför Kalle kl 15 får jag en underlig känsla i kroppen. Det är ju jag som sitter där men det är också jag 5 år, jag 12 år, jag 19 år, jag 25 år och jag 32 år. Att titta på Kalle Ankas jul är den enda tradition jag burit med mig från födseln som jag fortfarande har kvar och gärna behåller, alla andra traditioner har jag redan brutit eller kan bryta om det behövs men Kalle är speciell. Det är inte alltid jag tittar på hela, ibland somnar jag till, ibland dukar jag bord men bara ljudet gör mig lugn. Det är julafton och jag fick vara med om det en gång till, det är stort. Det Disney gjort med Jultomtens verkstad är det inte.

 

4.  The Aladdinask

Det spelar liksom ingen roll hur mycket knäck och kola som kokas, hur mycket tryfflar som rullas, hur mycket pepparkakor och andra bullar som bakas, får jag ingen Aladdinask i jul så blir jag besviken. Det har gått så långt att jag inte litar på paket från Tomten längre, jag köper en egen och gömmer ifall jag inte får någon. Får jag en så har jag ju hux flux två.

 

 

3. Musiken

Precis som att soundtrack till filmer kan höja känslostämningen rejält så kan rätt julmusik i bakgrunden ge julstämning åt både pizza och pannkaka om det skulle behövas. Jag försöker hitta lite ny/nygammal julmusik varje år och det är inte alltid det går men i år gick det rätt bra. Men precis lika mysig som julmusik är veckorna före jul, precis lika onödig känns den på torsdag morgon. Så passa på, här är en lagom mängd mysiga låtar.  En timme jul a la Fiffis filmtajm.

 

 

2. Tillsammans

Jag tycker ordet tillsammans är det finaste som finns. Framförallt är tillsammans inte ett ord som är statiskt. Det kräver ingenting, det går att vara tillsammans i vilka konstellationer som helst, det viktiga är att det symboliserar motsatsen till ensam. I år ska jag fira jul på ett sätt jag aldrig gjort förut och det ska bli både spännande, annorlunda och efter allt som hänt –  jättemysigt.

 

 

1. Uppesittarkväll med skinkmacka och julmust

Det här är jul för mig. Ingen annan minut på året ger mig lika mycket julkänsla som dagen före julafton när allt är klart, mat, paket, piff och fix och jag har griljerat skinkan, skär upp första skivan och äter den på vörtbröd med stark senap och julmust till. Skulle jag efter ätandet av denna macka drabbas av narkolepsi och vakna igen den 28:e hade julen varit i princip perfekt ändå.

[Bilden är lånad från Mankans blog, jag har ju inte gjort klart min skinka än.]

Fredagsfemman # 24 – Gratistips för sommarkvällar

5. Bada fast det är för kallt (och kan finnas sjöodjur och hajar i vattnet)

Sommarens kanske mest naturliga sysselsättning för vanligt normalt folk är att ta på sig badkläder och hoppa i plurret. Jag är inte riktigt så modig. Jag vill för det första gärna att vattnet ska vara kissvarmt men sen vill jag också veta att det inte döljer sig suspekta djur under vattenytan. Sånt vet man aldrig om man inte badar i badkar, inte ens i en pool kan man vara helt säker. Men gratis är det, i alla fall att bada i sjöar och hav.


4. Spela spel med goda vänner

Krocket, kubb, travspelet, TP, boule eller Monopol, det finns massor med kul spel att roa sig med som inte har med elekronik att göra och som uppmuntrar till både uteliv och att hänga med vänner och familj. Nu har jag hittat uppfinningen Trädgårdsyatzy på nätet och ska bums bege mig ut på jakt efter denna fantastiska uppfinning.


3. Introtävlingar

Med Spotify i var mans mobil fixar man ihop en introtävling i ett nafs. Hur kul som helst, både att vara den som sätter ihop listan och att vara i nåt av lagen som tävlar. Jag kan bjussa på en som är gaaaanska så enkel och där alla olika åldrar kan vara med och tävla. Här är den.

 


2. Streamade gratisfilmer

Det finns en hel drös med gratisfilmer på Voddler som gör sig alldeles utmärkt för varma sommarnätter framför en datorskärm. Franska äckelskräckisen Martyrs , Stephen King-filmatiseringen The Mist, kultfilmen Halloween och en av mina all-time-high-favoriter Pans Labyrint för att ta några exempel men det finns fler, många fler. Klicka här får du se.

 

1. Pussar

Gratis är godast även när det gäller pussar. Om du vill pussa på nån som kräver betalt så kanske du ska fundera både en och två gånger. Annars uppmuntrar sommarkvällar till just detta. Massor med myggmedel, långa samtal om livet som aldrig vill ta slut (både livet och samtalen) och som topping på glassen: somriga pussar. Denna punkt går även med fördel att kombinera med dom andra fyra. Bara en sån sak.

Spotifysommar # 10

Sommaren är slut, i alla fall dom tio veckorna över som jag kallar det.

Jamen jaha, nähä, jorosåatteh, det är en dag imorgon också. Höst kallas det. Ett helt år till nästa sommar. Det känns sådär tycker jag. Trist. Men för tusan, livet går vidare. Med en ny årstid kommer ny musik, nya filmer, nya hyllningar och sågningar.

Sista spellistan för denna Spotifysommar finns här.

PS. Martin, jag fixade din bonusönskning, fast jag la ihop den med originallistan så nu är låtlistan nummer 3 tre gånger så lång. Alltså massor fler coola brudar att lyssna på. DS

Spotifysommar # 9

Att sno från andra kan vara stöld men det kan också vara förädling. Det beror liksom lite på.

Att göra covers kan vara allt ifrån pinsamma försök att låta exakt som originalartisten (men tjäna en hacka själv) till totala superhäftiga nydanade versioner. Veckans låtlista är en samling covers som jag själv tycker är alldeles lyyysande. Vad tycker du?

Här är den, sommarens näst sista spellista.

Spotifysommar # 8

När jag var liten var jag hårdrockare (alltså nu snackar vi riktigt liten). Lite senare lärde jag mig förstå The Power Of The Blipp-Blopp men låtarna jag lyssnade på som flicka sitter fast i benmärgen som vore dom ditsatta med häftpistol.

Veckans låtlista heter alldeles självklart Fiffi on the rocks.

Spotifysommar # 7

Det finns låtar som kanske inte kräver skämskudde men som jag ändå inte är helt stolt över att jag gillar.

Veckans tema handlar om bra låtar med gubbs och kanske inte dom skönaste gubbsen heller.

Här är listan. Enjoy.

Spotifysommar # 6

Nu har halva sommaren gått på ett ungefär. Mängder med finfina kvällar blandas med lite regniga diton och det går att krypa upp i soffan och klämma en film eller två utan minsta dåliga samvete.

Här är spellistan för mina filmiska sommarkvällar. Vilka låtar skulle vara med på din?

Spotifysommar # 5

Har du tänkt tanken nångång, tanken på vem som skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv? För mig är den funderingen både läskig och gurgel-skratt-framkallande. Herregud, vem skulle det vara?

Nu kommer något sådant givetvis aldrig att hända men tankelekar kan vara en ganska lagom semestrig sysselsättning.

Veckans låtlista handlar om soundtrack och inte vilket som helst utan musiken som jag skulle vilja var med i filmen om mitt liv.

Här är listan.

Spotifysommar # 3

Svensk sommar, vad är det? Är det blonda långbenta tjejer i småblommiga klänningar som springer omkring barfota i motljus på en äng av random växande sommarblommor utan minsta rädsla för att kliva på en kopparorm med håret fladdrande i vinden som i värsta Timotej-reklamen och tänderna är nyborstade och kritvita och ögonen osminkade men vackra ändå?

Ja, för mig är det det, bland mycket annat.

För mig är svensk sommar glada tjejer som vägrar stå och posera med surplutande munnar i nåt hörn av Stureplan, för mig är sommar skratt och fulspring över gräsmattor med sköna kläder.

Veckans låtlista heter alltså Svenska sommarbrudar.

 

Spotifysommar # 2

Förutom hjärndöd blockbusteraction på bio och att spela Yatzy på balkongen så finns det inget mer somrigt för mig än att titta på fotboll på TV.

Nu när Bajens spelare inte kan göra ens sina egna mammor stolta och att det denna sommar är varken EM eller VM på TV så väljer jag denna vecka att drömma mig bort, att längta efter ett storslaget idrottsevenemang som antagligen är det enda på jorden som kan hålla mig borta från att se film en hel månad i sträck.

Den andra av sommarens spellistor heter givetvis Fabregas, var är du?

(Ja, jag vet att fotbolls-VM för damer börjar vilken dag som helst och ja, jag vet att det inte är ett dugg politiskt korrekt att erkänna högt att jag inte tycker det är lika kul att titta på som herrfotboll och nej, jag tänker faktiskt inte ändra åsikt i den frågan.)

Spotifysommar # 1

 Trots att det var länge sedan jag hade sommarlov så tänker jag ofta på sommaren som tio veckor lång. Tio veckor av solsken, kräftröd solsveda, cykelturer, studsmattemaraton, gräs mellan tårna, hjärndöd bioaction, sand i skorna, god mat på grillen och jordgubbar med glass.

Varje måndag under dessa tio sommarveckor kommer jag att lägga upp en Spotifylista här på bloggen, en lista som på ett eller annat sätt är mitt soundtrack till sommaren 2011. Ibland kanske den har med film att göra, ibland inte. Ibland kanske du hittar nån gammal goding du förträngt, ibland en du önskar du hade glömt, ibland en som gör dig alldeles glad. Den röda tråden med dessa listor är att dom har med mig och min syn på sommar att göra.

Blir du sugen på att göra en egen lista, kanske till och med samma tema som jag valt? Lägg upp en länk i kommentarsfältet och ge oss andra en chans att lyssna på DIN sommar.

Här är min första låtlista.