INFÖR OSCARSGALAN: Bästa kvinnliga huvudroll

Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)

CIA-agenten Maya känns i Jessica Chastains gestaltning både som en mänsklig och en omänsklig kvinna. Jag kan bara anta att det är precis så verklighetens Maya är, Maya som finns men som heter nåt annat och som fortfarande jobbar kvar inom organisationen.

Ibland är det enkla det svåra och Jessica Chastain lyckas med minimala medel få oss som ser filmen att förstå hur hon känner. Snyggt gjort. Imponerande. En oscarsvinnare? Ja, kanske.

Förra året fick hon en nominering för Bästa kvinnliga biroll för filmen Niceville/The Help men vann inte.

 

 

 

Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook/Du gör mig galen)

Som den unga ledsna och trasiga Tiffany har Jennifer Lawrence ännu en gång gjort ett fint avtryck på filmduken. I ett trovärdigt samspel med Bradley Cooper lyckas hon maximera sin roll och visst gör hon det bra, visst tusan gör hon det men hon borde inte kunna vinna, inte om logiken får bestämma.

Jennifer Lawrence nominerades för sin roll i Winter´s Bone 2011.

 

 

 

Emmanuelle Riva (Amour)

Emmanuelle Riva är född 1927 och hon hennes skådespelarkarriär började redan i slutet på 50-talet. Ingen kommer bua om hon får en Oscar för sin roll som den åldrade och sjuka Anne och kanske vore det rättvist ur många synvinklar. Det är ingen lätt roll, hon vänder ut och in på sig själv och trots att filmen inte är någon favorit för mig så kan jag mycket väl se storheten i hennes agerande.

 

 

 

Quvenzhané Wallis (Beasts of the southern wild)

Motsatsen till Emmanuelle Riva måste bli denna lilla tjej, motsatsen på ALLA sätt och vis. Quvenzhané Wallis är född 2003 och rollen som Hushpuppy är hennes första. Självklart är det inte den sista, hon är som klippt och skuren för att bli skådespelare även när hon ”blir stor” och senare i år kommer vi få se henne i Twelve years a slave, Steve McQueens nya film (efter Shame)  där hon spelar mot Michael Fassbender och Brad Pitt.

Hon är grym men jag tycker inte hon bör få en Oscar, inte i år.

 

 

 

Naomi Watts (The Impossible)

Naomi Watts spelar thailandsturisten Maria som hamnar mitt i tsunamikatastrofen tillsammans med sin familj. The Impossible är en gripande film och Watts är svinbra.

2003 nominerades hon för sin roll i 21 gram och blev hon inte ens nominerad för sin roll i Mullholland Drive så vetetusan om hon har en chans nu.

Min vinnare: Jag HOPPAS att Jessica Chastain vinner!

 
Vem tycker du ska vinna? Glöm inte att mejla in dina förslag i Oscarstävlingen. Du har ända fram till midnatt på söndag på dig att försöka tippa rätt.

13 svar på ”INFÖR OSCARSGALAN: Bästa kvinnliga huvudroll”

 1. Skulle unna Naomi Watts Oscarn, men Jessica Chastain är den som förtjänar den mest av de fem prestationerna. Men visst vore det kul om Riva skulle överraska. ZD30 är ju inte någon Oscarsfavorit, medan Amour är det…

 2. Med Riva känns risken mindre att det blir en lång-och-trogen-tjänst-oscar jämfört med en äldre amerikansk skådespelerska.

  En intressant grej: vad är det som säger att Wallis kommer att fortsätta göra bra prestationer när hon blir äldre? Jag skulle kunna tänka mig att det är ganska stor skillnad på hur barn, ungdomar och vuxna närmar sig skådespeleriet.

  1. Sofia:
   Egentligen är det ju ingenting som säger att Wallis blir en bra vuxenskådis, men hon känns väldigt naturlig framför kameran, ännu mer än Anna Paquin i Pianot som är den enda jag kommer på att jämföra med såhär direkt.

   1. Skulle vara spännande att se statistik på det där. Hur många barnskådisar som fortsatt i vuxen ålder och också gjort det bra. Om man dessutom skulle kunna kategorisera dem utifrån prestation skulle det förstås vara ännu bättre.

    1. Sofia:
     Vi kanske kan kläcka idén till Henke på nästa filmspanarträff ifall han behöver ett nytt projekt när han är klar med Bond – 2015? 😉
     🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.