GAME OF THRONES SÄSONG 5

Då är Game of Thrones femte säsong till ända. Den femte säsongen som har det smaskiga taglinen: Vengeance is coming.

Det vanligtvis så föga charmiga ordet hämnd känns i Game of Thrones-förpackning som första sortens myspys. Det finns elakingar med baktankar överallt, sluga jävlar som dödar for the fun of it och gillar man inte det gillar man inte den här serien. Serien handlar om en samling AS i mänsklig form, varken mer eller mindre.

Den här säsongen är den första jag ser i realtid, alltså ett avsnitt i veckan. Dom flesta avsnitten har setts i Henkes biorum efter en smaskig oxfilépizza och Fanta Citron (som för övrigt passerat mjölk som världens godaste dryck) och det har knorrats en hel del under dessa veckora betydligt mer än under dom övriga säsongerna sammantaget.

Beror knorret på att säsong 5 är så himla mycket sämre än dom övriga eller beror knorret på dom extremt höga förväntningar man har på varje avsnitt nu när man vet att inga filmiska lagar och regler gäller? För egen del beror det på både och. Jag tycker säsong 5 är den absolut svagaste hittills och jag tycker inte den matchade förväntningarna alls. Ändå är även en mediokert avsnitt av GoT betydligt bättre än väldigt mycket annat.

När jag nu ska försöka skriva ner mina tankar om säsongen passar jag på att varna för grova spoilers i texten. Läs INTE om du inte redan sett alla avsnitt!

Den som väntar på nåt gott väntar alltid för länge. Så skulle jag vilja sammanfatta säsongen.

Denna väntan på att Sansa skulle få nån form av ryggrad, cojones eller vad fan som helst som gav henne lite jävlaranamma i blicken och fler tonfall än ett pratigt mellanregister. Denna väntan på att Tyrion skulle komma ut ut lådan, att Tommen skulle bli som sin bror och på att Arya skulle sluta sopa. Jag väntade på att det skulle uppstå lite romance mellan den välväxta Brienne och den välhängde Podrick, att Jamie Lannister och Bronn skulle hamna i fler fajter och att Jon Snow skulle dö. Och så väntade jag på drakarna. Dessa drakar. Hela tiden. Jag vill att dom ska vara med jämt. Det tyckte dock inte manusförfattarna utan istället har dom skrivit om den stencoola drakmorsan Daenerys Targaryen till att bli en rätt trist figur med obegriplig agenda.

Överlag känns den här säsongen väldigt ”hattig”. Superbra scener blandas med långa pratiga sjok med Jon Snow och hans menlösa anhang i fokus och jag märker att hjärnan fladdrar iväg och tänker på ann…zzzzzzzzzzzzz. Kit Harington (Jon Snow) har ett torftigare kroppsspråk än Stephen Hawking. Han har ETT ansiktsuttryck och det kör han på oavsett om han sitter och pratar i ultrarapid med dönicken Samwell Tarly eller om han är i färd med att slåss mot white walkers. Hans nuna är brutalt sövande och jag är mer än nöjd med hans öde. Jag tror jag klappade händerna lite till och med. Skadeglädje blandat med hoppfullhet över en kommande säsong 6 som kanske kan bli liiiite mer givande nu.

Hämnden skulle komma men det utlovades mer än vad som infriades. Istället sitter jag nu och flåsar, ivrigt väntandes på Cerseis hämnd med hjälp av den där läbbiga figuren i rustning. Kunde man ana lite blå död hud där under hjälmen? Och vad han typ tre meter lång? Och Sansas hämnd mot sin våldtäktsman till make, när ska man få se det? Och kanske Margaery slipar på en frustande hämnd mot svärmor? Och Jamie som bör hämnas mordet på sin dotter. Och Tyrion som hämnas allt som rör sig – och har samma efternamn som han själv.

Det är ett smörgåsbord fullt av hämnd som väntar våren 2016. Jag tror på nästa säsong, den kommer bli bra. Den kommer bli bättre. Den kommer bli….(törs man önska det?)……bäst?

Mina tankar om:
Säsong 1
Säsong 2
Säsong 3
Säsong 4

Vill du läsa fler tankar och sammanfattningar om säsong 5 så har även Fripps filmrevyer skrivit en.

14 svar på ”GAME OF THRONES SÄSONG 5”

 1. Jag GRÄT som ett barn i går kväll. Hur få ansiktsuttryck den där Snow än må ha så kan jag inte stå emot den där sårade rådjursblicken och det svartlockiga håret. Alltså FY FAN vad håller dom på med?! Vad hände med alla teorier om vem han är egentligen (vet inte om du liksom jag är lite insnöad i detta) och bara… NEJ. Fel av HBO. Eller GRRM. Händer detta i böckerna också?

  Håller mer om att Dany är rätt trist och att Sansa förmodligen kommer bli 65 innan vi får se nån action där. Vad hände där förresten när hon och Theon hoppade? Var det bara jag som tyckte att den höjden på muren såg ut som självmord?

  Det enda ljuset i tunneln tycker jag är Cersei. Hur HÅRT hon kommer att gå bananas mot de där religiösa fundamentaliserna. Wehooo!

  1. Visst såg det ut som självmord. En kraftfull handling för två personer som inte har någon förmåga att vara utåtagerande. Särskilt som scenen inleddes med att de fick förklarat för sig hur värdefull Sansas liv var. Men det vore väl hemskt ovärdigt om de skrivs ut ur serien utan att vi får se när de släcks.

  2. Cecilia:
   Jag kan svara på vad dom håller på med. Dom räddar serien i och med att dom tar kål på Jon Snow. Och vi som pratade om det i lördags. ”Kan dom inte bara döööööda Jon SNow?” Och så LYSSNAR dom! 😉

   Visst fick man känslan av att det var ett självmordshopp men jag tänker att OM det varit meningen att dom skulle ta självmord så hade man fått se dunsen. Det är ändå GoT vi pratar om här. SÅ jag tror vi kommer få se en Sansa Furiosa på rymmen som ska hitta sig själv och döda sin vidrige äkta man i säsong 6.

   Cersei kommer ÄGA säsong 6! 😀 Tänk bara när hon får reda på att även hennes dotter är död. Fy fan.

 2. Var det inte ovanligt många trådar som avslutades med ett för tidigt klipp istället för att gnugga in konsekvenserna som de annars gärna gör? Jag fick känslan att de vill ha ett visst dramatiskt slut, men att de inte vågar stänga dörren helt utan vill kunna svänga om lite till nästa säsong. Det är ju rätt ont om huvudkaraktärer att spinna vidare på när man nu tappade 2-4 st i sista avsnittet. Kan bli svårt att hålla uppe tittarsiffrorna i flera säsonger till om det fortsätter så.

  1. Carl:
   Dom där för tidiga klippen har man verkligen aldrig sett förut i serien, men det var många igår, på gott och ont. Många cliffhangers…

 3. Wow, det var snabbt jobbat/skrivet Fiffi. Min revy kommer ut på torsdag morgon.

  Tja, vad kan mans äga? Showen fortsätter att terrorisera oss och vi älskar det. Jag var faktiskt ganska chockad och overloaded igår kväll. Så mycket som hände. Tycker att de drog ut på scenen med Cersei’s walk of shame för långt och klippte bort från andra scener för fort. Lite billiga cliff hangers för att få oss att vänta på säsong 6 kan jag tycka.

  Säsongen började segt men fyra av fem avsnitt under andra halvan var bad ass. Blev ganska frejdigt ändå till slut.

  1. Henke:
   Slutet blev ju riktigt frejdigt! Precis som du påpekade igår, vi fick till och med se en snopp! I en sekund, typ. Men en naken Cersei i tjugo minuter (kändes det som).

   Jag tror säsong 6 kan bli riktigt bra. Det känns som hela säsong 5 var en enda lång superpassning till sexan som nu bara väntar på att få smasha ordentligt.

 4. Japp håller med Henke – tre fyra sista avsnitten var mycket bra. Men serien står och stampar lite – det rör på sig men man kommer ingen vart, intriger spinns men leder ingen vart. Men det är bra trots detta.

  1. Snow klarar sig det finns redan en ”räddning” åt honom inskriven i sista avsnittet. Frågan är bara om manusförfattarna nyttjar möjligheten eller inte. Om de gör det kan hans karaktär bli mycket intressant.

 5. Instämmer med gossarna ovan att de sista avsnitten ”räddade” säsongen.
  Annars HAR det varit bra tradigt här i femman. Mycket utdraget snack och lite verkstad.
  Jag höjde faktiskt inte ens på ögonbrynet när de knivade Snow. Mer bara; ”jahapp..där blev vi av med honom..:”

  Ibland har jag fått känslan att manusnissarna så gärna velat ha med scener från alla fronter och hörn…så att det istället blir hattigt.
  Och tråkigaste personen just nu… Daenerys! Helvete vad serien står stilla när det handlar om henne!
  Bättring tack! (och givetvis ser man fram mot nästa säsong!)

  1. Steffo:
   Haha, bra där! ”Jahapp, där blev vi av med honom…” Värre än så var det ju inte 😉

   Dom andra säsongerna har haft färre och längre scener i avsnitten, den här säsongen har hoppat runt mer. Jag trodde jag skulle gilla detta sätt bättre men jag tror banne mig jag föredrar det andra. Man kommer liksom ”in” lite mer i storyn då.

   Jag hoppas dom får fason på Daenerys till nästa säsong. Nåt måste ju hända, annars får hon bli drakföda tycker jag. Jag tycker hon och Tyrion ska bli ett par och få trillingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.