GAME OF THRONES SÄSONG 8

Här är min genomgång och mina tankar kring den sista säsongen av Game of Thrones, uppdelad i avsnitt. Den innehåller JÄTTESPOILERS och bör inte läsas om du tänkt se serien/säsongen. I alla fall inte INNAN du ser den. 

 

Så.

 

Du är varnad.

 

Avsnitt 1. Herregud. Vad smart det var av mig att se om sista avsnittet från säsong 7 precis innan detta avsnitt. Det var trots allt två år sedan sist, en del andra inputs (en DEEEEL?!?!?!) har passerat hjärnan och även om jag trodde jag mindes allt så gjorde jag det inte. Men det var fint att se alla igen. Det kändes som ett bra avsnitt, små nedslag lite överallt, som att ”samla in gänget” och visa för oss som tittar var alla befinner sig och att dom är med i matchen. Ett fanserviceavsnitt kanske?

Avsnitt 2. Nu är vi igång! Härligt! Jag satte mig ner och förväntade mig ett avsnitt som det förra, ett med bra tempo och en schysst blandning av balla händelser och prat. Vad blev det? Bara prat! Bara bara prat! Under avsnittets gång hade jag ibland svårt att hålla mig vaken MEN jag fattar ändå grejen med alla möten och hejdås. Slaget mot White Walkerserna väntar, det kommer bli blodspillan, några av hjältarna kommer säkerligen stryka med, kan man hoppas på något….episkt….kanske? Alla är sammanbitna, alla är redo för vad som komma skall. Slåss mot redan döda? Hur ska det gå?

Avsnitt 3. VADFANVARDETHÄRFÖRNÅT???? Vilket SKIT!!! Jag fattar grejen med att man gör ett avsnitt med BARA ett gigantiskt slag och jag fattar baktanken med att endast filma med ”naturligt ljus” – vilket nattetid innebär INGET ljus – MEN liktförbannat, när man sitter framför TV:n, har släckt ner hela lägenheten och ÄNDÅ INTE SER ETT JOTA av vad som händer, då blir man förbannad!! Jag har SÅ svårt att förstå alla som hyllar detta avsnitt som det bästa någonsin genom hela TV-historien. Sitt 70 minuter och kolla på en svart skärm. Trasig makapär eller Game of Thrones S8E3? You tell me.

Avsnitt 4. Nuså, nuså, andas. Ett pratigt, mysigt, mastigt avsnitt, ett avsnitt som fick mig att sitta på soffkanten och önska att det aldrig skulle ta slut. Det kändes som att serien återigen tog sig tid att i sakta mak berätta något som skulle få karaktärerna att utvecklas och sen händer den, den assnygga men helt ologiska scenen när en drake blir nedskjuten och dödad av Euron Greyjoy och hans flotta. I en vinkel där Dany inte ens kan spotta dom stora fartygen kan alltså den vapenansvarige se draken – och skjuta prick. Så hur snygg den scenen än är så pajar den för mig. Varför ger sig inte Dany på båtarna? Hon sitter på en drake som uppenbarligen kan spruta eld, hon borde kunna förgöra dom där träbåtarna fortare än Euron hinner stöna ”nej inte där Cersei”.

Avsnitt 5. Neeeeeeej, nämen nej, bara nej. Så känner jag såhär minuter efter att avsnittet är slut. Kvinnan med dom många namnen – Queen Daenerys Stormborn of the House Targaryen, the First of Her Name, Queen of the Andals, the Rhoynar and the First Men, Lady of the Seven Kingdoms and Protector of the Realm, Lady of Dragonstone, Queen of Meereen, Khaleesi of the Great Grass Sea, the Unburnt, Breaker of Chains and Mother of Dragons aka Dany (på sista tiden) – visade sig vara precis lika psykiskt instabil och dumihuvet som vilken lättkränkt skolskjutare som helst. Jon Snow, hennes brorson och stora kärlek, dissar henne och då får hon nog och hämnas genom att via drakeld sätta hela King´s Landing i brand och döda tusentals oskyldiga, Jon Snow icke inkluderad. Är det inte lite för enkelt? Är det inte lite för…fel? I sju säsonger har vi följt henne då hon försökt vara (så långt det går) någorlunda rättrådig och stått på dom svagas sida och så nu….SNAP, liksom. Jag greppar det inte och jag köper det inte. Jag somnade dessutom mitt under striden. Hur snygg den är var så var det rätt tråkigt. Flera av seriens stora namn strök med men jag KÄNDE ingenting. Ingenting alls. Jättekonstigt. Den bleka och nästan Disney-patetiska scenen med Jamie och gravida Cersei gjorde mig bara ännu mer trött.  Jag hade velat se nån form av medeltida fosterutdrivning här. En hämnd och död värd en massmördare som Cersei. Men nejdå. Nu vet jag inte riktigt var jag befinner mig inför allra sista avsnittet. Tyrion är kvar. Och Brienne. Och Arya och Sansa och triste Bran och fortfarande supertriste Jon Snow. Jahopp. Ska verkligen serien sluta i stans jävla antiklimax?

Avsnitt 6. NEEEEEJ. NÄMEN NEEEEEEEEJ. Fan va arg jag är och blir och var. Det känns som att bli spottad i ansiktet. Av någon med kikhosta. Och slemsäcksinfektion. EN såndär som spottar gult snor. Blandat med grönt snor. Och lite hårda klumpar av random kropps-pryl mitt i alltihop. Hur är det MÖJLIGT att manusförfattarna till en av världens mest påkostade TV-serier genom tiderna kan knyta ihop en sån historia som denna och få den att kännas som ett segment från Life of Brian. Monty Fucking Python! SÅ känns det. Exakt så! När kungen/drottningen över hela klabbet hur flux skulle röstas fram på slutet kunde det lika gärna var Galenskaparna och After Shave som i En himla många program gjorde sig lustiga över fantasygenren. Buhuuuu, jag vill kasta TOMATER! Det är galet jävla dåligt! Och Jon Snow och Dany, kärleksparet med TV-världens absolut sämsta personkemi, det kändes INGENTING när hon dog, INGENTING. Och kanske är det av samma anledning som med Cersei, för även Dany fick dö någon form av DISNEYDÖD! Svalt, fagert, blekt, två ensamma blodstrimmor i ansiktet, stora ögon som sakta sluter sig, en dolk i magen. Äh va fan, vad tog det maffiga GoT-dödandet vägen? Huvuden som rullar, Joffreys äckliga giftdöd, det häpnadsväckande, det ögonbrynshöjande, det förvånande, det CHOCKERANDE, var tog det vägen? Hela säsong 8 känns som en bokklubbsbok för mellanstadiebarn, en bok som hamnar nånstans mellan Pocahontas och lille Hiawatha och där en tjock gammal gubbe i en stor handsnidad stol med armstöd läser sagan om spelet om tronerna. Serien hade kunnat sluta så. Som om George R.R. Martin själv läst sin egen bok. Frågan är bara hur serien slutat om George själv fått bestämma.

Jag kan inte ge säsong 8 godkänt, det går inte. Det här är by far den sämsta säsongen i hela serien och det gör ont att skriva dom orden. Jag hade inte högre förväntningar på denna säsong än på någon annan, att jag är så besviken beror inte på det. Jag är besviken för att säsongen SÖG HÄSTBALLE.

Varför inte en etta då?

Nä. Game of Thrones är inte en etta. Det här är påkostad TV deluxe och även om vissa scener och vissa effekter var mer än lovligt piniga denna omgång så är produktionsvärdet fortfarande väldigt högt. Att det känslomässiga ditot dalade som en kedjad buse i Nybroviken är en helt annan femma.

Säsong 1
Säsong 2
Säsong 3
Säsong 4
Säsong 5
Säsong 6
Säsong 7

Fredagsfemman #307

5. Messiah Hallberg på C More!

Jag är väldigt förtjust i stand-up. Jag går och ser det live så ofta jag kan och däremellan ser jag det mesta och de flesta av alla ”specials” som dyker upp på streamingtjänsterna nuförtiden. En del kan man givetvis stänga av efter en kvart men en del är faktiskt BETYDLIGT roligare och tajtare än jag någonsin kunde tro. Messiah Hallberg på C More till exempel. Jösses alltså. Det här är humor för alla PK-trötta medborgare. Det här är nämligen så över gränsen att till och med jag rodnade lite ibland och vred på mig som en snok framför datorn. Men KUL var det. JÄTTEKUL! 75 minuter riktigt bra stand-up!

.

.

.

4. Skicka ett virtuellt  Game of Thrones-julkort! Bara gört!

Det här med att skicka vykort i faktisk befintlig papprig form har försvunnit mer och mer men det behöver inte för den delen betyda att det inte är mysigt att få ett. Känner du någon Game of Thrones-nörig person som skulle behöva en uppiggande god jul-hälsning från dig? Klicka här så kan du alldeles gratis skicka ett julkort. Charmigt och omtänksamt i en skön mix. Vintern har trots allt kommit nu.

.

.

.

3. Jag är rädd för The Greatest Showman

Ja, jag erkänner det helt utan omsvep. Jag har nämligen sett trailern säkerligen 20 gånger och jag blir gråtmild varenda gång. Varenda! Jag känner därför att det är en film jag bör se alldeles ensam i biomörkret. Jag och en näve pappersnäsdukar. Antingen blir det en kvittrande och snorig hyllning efteråt eller så kommer jag såga den längs musikalnummersknölarna om dom återigen lyckats mixa ihop det enda av värde i trailern. Men….jag troooooor inte det. (Den här filmen har dock premiär på juldagen. Sådär alldeles som den ”ska”)

.

.

.

2. JUL-PEPPEN!

Ja, vafan, klart man är pepp. Det ÄR ju snart jul vare sig man vill det eller ej och då kan man väl likagärna vara pepp? Eller? Vad är bäst med julen? Dagarna innan, oftast. Så passa på att njuta nu.

.

.

.

1. BRON-PEPPEN!

På nyårsdagen är det dags för allra sista säsongen av Bron att köra igång. Sista säsongen. Bra ändå tycker jag, bättre att sluta efter fyra än att vattna ur det så man knappt mindes hur GENIALISKT det var i början. Och Bron IIII heter den. IIII som symbol för att det är fjärde säsongen (doooh!) plus att det är fyra pyloner i Öresundsbron. Och vet du? Jag har fått smygtitta på dom första fyra avsnitten och vad kan jag säga….? Jag kan säga: BÄNKA DIG FRAMFÖR TV:N PÅ NYÅRSDAGEN OCH NJUT AV ATT DET NYA ÅRET BÖRJAR PÅ DET ALLRA BÄSTA AV SÄTT! I alla fall på Svt.

GAME OF THRONES SÄSONG 7

Efter att ha sett sex säsonger av denna serie där några avsnitt varit uppe på en femma, många har varit fyror, tillräckligt många treor för att jag inte ska tycka serien är riktigt intressant MEN dom senaste två säsongerna har vacklat betänkligt, det har varit rätt trista tvåor både här och där, så var det alltså dags att ta sig an den SJUNDE säsongen.

Jag har haft en känsla av att det inte hänt så mycket, att det står och stampas, att rollfigurerna färdas från A till Ö men jag fattar inte riktigt var Ö är nånstans – och framförallt inte varför – och att det pratas och ältas och snackas och dryftas men det är BARA snack och INGEN verkstad och jag vill liksom putta allting framåt, fortare, mer, snabbare. Men skam den som ger sig, här är beviset på att man ibland tjänar på att ha tålamod som en tok. Säsong 7 alltså. Vilken resa!!

Som vanligt är det jättesvårt att skriva om Game of Thrones utan att spoila så jag passar på att varna för grova spoilers i texten nedan. Läs INTE om du inte redan sett alla avsnitt! Men det är klart, är du inte det minsta spoilerkänslig eller redan har blivit spoilad på sociala medier (fy fan vad lätt det är att bli spoilad där i dessa tider, man får vara snabb som en kissnödig utter att se avsnitten eller spola ner mobilen i toaletten mellan varven….) så läs vidare by all means.

Jag tror inte jag har kunnat få till en bättre säsong än denna även om jag fått önskat helt fritt angående vad som ska hända och vilket håll karaktärerna ska utvecklas mot. Precis ALLT har hänt. Fucking ALLT! Dessa fantastiska drakar man alltid vill se mer av har fått jättemycket screentime, duon Daenerys och Tyrion känns solida, dom otäcka white walkers:erna har visat sina fula nunor på riktigt (så jävla spännande avsnitt 6 var by the way), Cersei är ondare och vidrigare än någonsin förut, Jamie karaktärsutveckling känns väldigt spännande inför sista säsongen, Arya är precis sådär psykiskt skadad som man kan misstänka att barn blir som är med om för mycket skit i tidig ålder, Tormund har härligt nog fått lite mer screentime, Brienne är fortsatt en skön personlighet, Littlefinger är en lurig jävel och borde sedan länge vara garanterad kanonmat (ha!) och Jon Snow fortsätter vara den blekaste av alla bleka män i detta för övrigt yviga, mångfacetterade, utstrålningsstarka persongalleri.

Tempot känns helt annorlunda i denna säsong än i övriga. Nu har vi fått sett ”lite av varje” i alla avsnitten istället för att det ”bara” är 2-3-4 långa scener per avsnitt. Detta passar mitt otåliga sinne betydligt bättre. När man dessutom bara får se ett avsnitt i veckan så hinner jag glömma vad som hänt om man får en del av berättelsen enbart i avsnitt 2 och 7. Till exempel.

Jag tycker att säsong 7 av Game of Thrones har varit bland det mest högpresterande, solida, spännande, välskrivna, påkostade TV-seriesäsongerna i modern tid. Karaktärerna har utvecklats, ja alla utom Jon Snow. Han fortsätter vara den där träiga idealisten och borde inte vara en kille i Daenerys bok men hey, även hon har växt upp och mognat verkar det som.

Game of Thrones säsong 7 känns som en uppvisning i alla varianter av girlpower och jag gillar det som FAN! För mig finns det inget annat betyg att ge än detta. Sex sedda säsonger gav resultat, sjuan var fantastisk och nu är historien preciiiiiiis där den ska vara inför den åttonde och sista säsongen. GIVE ME MORE! Jag kan inte vänta!

Här är mina tankar om de tidigare säsongerna:

Säsong 1
Säsong 2
Säsong 3
Säsong 4
Säsong 5
Säsong 6

GAME OF THRONES SÄSONG 6

Säga vad man vill om förra säsongen av Game of Thrones men högt tempo innehöll den inte. Och med facit i hand var det nog rätt bra, det gjorde att åtminstone mina förväntningar på säsong 6 kändes aningens mer rimliga än dom gjort övriga år.

Efter dom första två säsongernas furiösa dödande av huvudkaraktärer vill man liksom bli chockad VARENDA gång, avsnitt som inte ger en hicka, giftstruma eller dödsångest är liksom blahablaha. Vilket det givetvis INTE är men det säger en del om hur höga krav jag och många med mig har på serien.

Som vanligt är det jättesvårt att skriva om Game of Thrones utan att spoila så jag passar på att varna för grova spoilers i texten nedan. Läs INTE om du inte redan sett alla avsnitt! Men det är klart, är du inte det minsta spoilerkänslig eller har minne som guldfisken Doris så kan du för all del fortsätta läsa.

Säsong 6 skulle jag kunna sammanfatta som ”Jesus-säsongen”. Eller ”Bobby Ewing-säsongen” för den del. Det har varit många som återuppstått från det döda och tyvärr är Jon Snow en av dom. Det bästa med säsong 5 var i mina ögon att den formidabla tråkmånsen Jon Snow togs av daga och besvikelsen när Melisandre med sina häxkonster lyckades väcka liv i honom igen var – to say the least – enorm!

Det kändes som en nödlösning att ta tillbaka honom. Som om ledsna fans fått styra och jämförelsen med den populära Bobby Ewing som dog i Dallas och sen kom ut ur duschen som om ingenting hänt är inte helt tokig. Bläääääähhhh, sa jag och grimaserade men det hade jag ingenting för, Jon Snow lever och har tillräcklig hälsa för att hålla sig vid liv säsongen ut.

En annan favorit från förr, The Hound, den där jättesnubben som Arya Stark lämnade att dö i den karga naturen, även han kom tillbaka. Ärrigare och mentalt tröttare och trasigare är någonsin men han känns som en vitaminkick för storyn. Det där är en BADASSMÄNNISKA DELUXE alltså. Och apropå Arya, hon har fått lite mer vettiga grejer att stå i denna säsong, hon är inte bara tyst, blind och klädd i säckväv, hon lär sig slåss med pinnar, lita på sin intuition och få ett jävlaranamma – OCH hon fick tillbaka synen! Detsamma gäller hennes syster Sansa (inte synen alltså men hon har fått lite mer skinn på näsan) som efter en brutal våldtäkt (på bröllopsnatten) av sin äkta man Ramsay Bolton äntligen vågat fly.

Alla vi som nångång förbannat oss själva för att vi valt fel killar och män i våra liv, det kanske är dags att sluta tänka så och istället jämföra med Sansa Stark. Sansa Stark är värre än värst! Herremingud vilken dålig smak hon har. Först Joffrey Baratheon som var det elakaste aset Westeros nånsin skådat och sen Ramsay Bolton som får Joffrey att kännas som en katt-meme (och ja, jag vet att hon inte direkt ”valde” Ramsay av egen fri vilja…)

Överlag har det hänt en hel del, vi har fått se ett SLAG i avsnitt 9 som var bland det ballaste jag sett på film, i avsnitt 5 fick vi reda på varför Hodor heter Hodor (och specialdesignade dörrstopp har sett dagens ljus) och vi har fått se mer DRAKAR än någonsin förut – och det är superplus i min bok. Ju mer drakar och ju stenhårdare Daenerys desto gladare blir jag.

Det har varit lite för lite av Jaime och Cerseis twistade förhållande och alldeles på tok för lite av Tyrion Lannister och hans galenskaper för att jag ska klämma till med nåt kanonbetyg men överlag är jag riktigt nöjd med säsongen….tänkte jag skriva och sen kom sista avsnittet å jag bah doooooog! Första scenen i sista avsnittet, det långa med den olycksbådande jättefina bakgrundsmusiken, wooow! Cersei är verkligen The Queen of Badass Moms, fast kanske inte badass på nåt vidare värst sunt sätt direkt. Men, ändå, henne vill man inte ha som varken vän eller fiende. Otroligt bra slut på säsongen, jag är nöjd och trean står och vacklar mot en fyra, det gör den. Men ETT fem-plus-avsnitt väger inte tungt nog även om det är det jag kommer minnas.

Mina tankar om:
Säsong 1
Säsong 2
Säsong 3
Säsong 4
Säsong 5

Fredagsfemman #226

5. Million Dollar Listing New York

Säsong fem av mäklarserien från New York tickar på och Fredrik, Ryan och Luis säljer lyxlägenheter som om det inte fanns vare sig en morgondag eller nåt limit på bankkontona. Jag kan inte låta bli att finna serien otroligt intressant. Det är som att titta på ufon som ska köpa perfekta lägenheter som knappt verkar vara anpassade till ett vanligt liv MEN som gör sig väldigt bra på bild. Att jobba på provision är kanske inte så dumt ibland, i alla fall inte för dessa tre herrar.

.

.

.

4. Game of Thrones såhär långt

Inte SÅ pjåkigt väl? Jag känner mig i alla fall rätt nöjd såhär långt, betydligt nöjdare än med förra säsongen. Ramsay Bolton är en frisk fläkt, han får Joffrey att kännas som en söndagsskoleelev och det är alltid uppiggande att känna geniunt HAT när man tittar på TV.

.

.

.

3. En vecka till matchstart!

(Tilläggstext fullkomligt onödig)

.

.

.

.

.

2. Lisa Langseth

Jag kan inte riktigt smälta det här, jag tycker bara det är SÅ JÄVLA BALLT! Den svenska manusförfattaren och regissören Lisa Langseth har alltså skrivit tre långsfilmsmanus varav hon castat Alicia Vikander i huvudroller samtliga tre. Den första filmen var Alicia Vikanders första roll i en långfilm – Till det som är vackert – och den andra filmen var fantastiska Hotell. 2017 kommer film nummer tre, Lisas första engelskspråkiga film, Euphoria, med Alicia och Eva Green i huvudrollerna

.

.

.

1. HÅKAN PÅ ULLEVI!!

För jag tror
När vi går genom tiden
Att allt det bästa
Inte hänt än

Så avslutade jag min recension av dokumentären som gjordes av Håkans förra spelning på Ullevi, 7 juni 2014. Jag och min dotter satt på bion och såg filmen och förbannade att vi inte varit där på plats och sett konserten live. Håkan på Hovet var fantastiskt men Håkan på Ullevi är något heeelt annat. Idag tar min dotter studenten och på söndag cashar hon in presenten som egentligen är till oss båda. Hej Göteborg! Hejhej Håkan!

Det finns en plats
Jag vet att ingen bryr sig om den
den är bara min
Bakom ögonlocken
skulle tatt dig dit
Om vägen var rak, men vägen är skruvad som en psykopat min vän
Stig till toppen av världen
Där änglar leker
Res dig efter varje smäll
Du har en ängel på din axel
Din tid kommer
Din tid kommer

.

.

Fredagsfemman #221

5. Valborgsmässoafton

Mysigt att hänga ute vid en brasa, käka korv med bröd och nynna att vintern rasar utan att vi fjällar? Nja. Mysigt att det är vår på riktigt möjligen. Det är MAJ på söndag och det är fint! Maj är den finaste månaden, allt blir grönt igen. Men själva valborgsfirandet är överskattat tycker jag så min lördag får nog bli en helt vanlig sådan.

.

.

.

4. #hashtag

På SVTPlay går just nu en serie som jag tycker är väldans bra. Hashtag heter den och är inspirerad av det som hände i Göteborg 2012, det som kallas Instagramupproret. Det liv skolungdomar lever idag med att vara ständigt uppkopplade, hela tiden fotade/filmade samt hur otroligt enkelt det är att råka ut för nätmobbning – och att vara den som mobbar, det är en serie som verkligen ligger i tiden och som många borde se. Typ kvartslånga avsnitt är det dessutom. Lagom långa för en liten kaffepaus. Här hittar du serien.

.

.

.

3. Ungdomsjury under Venedigs Filmsfestival!

Är du – eller känner du nån – mellan 18-25 år som älskar film och bio? Ansök för chansen att sitta med i Europa Cinemas jury under Venedig Filmfestival med betald resa, logi och uppehälle. Sista ansökningsdag är 6 maj och här kan du läsa allt du behöver veta.

.

.

.

2. Nu har nedräkningen till ESC börjat!

Ja det har den, nu har den börjat på riktigt. I tisdags visades den första Inför Eurovision Song Contest 2016-timmen på SVT och tre till ska det bli, sen har man sett och hört alla låtar som tävlar i Globen den 14:e maj. Vilken FEST det kommer bli när Eurovision-cirkusen kommer till Stockholm! Wiiiohooooo!

.

.

.

1. Game of Thrones är igång igen!

Säga vad man vill om Game of Thrones, det är jordens jävla snackis! ALLA tittar, ALLA tycker och tänker och ser man ett avsnitt lite för sent och går in på ”fel” sociala medier blir man spoilad i ett HUJ. Så det gäller att ha lediga måndagar nu så man håller tempot. Och Jon Snow ÄR död va? Väl? Jo? Va? Inte???

.

.

Fredagsfemman #208

5. Skit också. Jon Snow är inte död.

Det bästa med den svaga femte säsongen av Game of Thrones var att seriens sömnpiller Jon Snow dog. Men med hans nuna på affischerna för säsong 6 förstår jag att jag gladdes i onödan. Bummer.

.

.

.

4. Glöm inte Oscarstävlingen!

Gissningarna tickar in i min inkorg och det är ganska precis en månad till tävlingen avslutas – och galan börjar. Klicka här och gissa du med. Ett maffigt filmpaket ligger i potten – och äran förstås!

.

.

.

3. Renées brygga

Renée Nyberg är väldans duktig på att få kändisar att öppna sig och bete sig ”normalt” men det är nåt med Renées brygga-produktionen som får deltagarna att gå banne mig ett steg ännu längre. Jädrar vad dom bjussar på sig själva! Alternativt, jävlar vilken kompetent klippare dom har. Alternativ tre: en kombination. Hur som helst, det är ett kanonprogram tycker jag TROTS att det är på TV4 och reklamavbrottshelveten.

.

.

.

2. Lars Lerin

En sån jävla sköning han är! Jag håller med Mikael Persbrandt som kallade honom ”väsen” i avsnittet när han var gäst. Hans program på SVT ”Vänligen Lars Lerin” är det gulligaste som finns. En snällisserie. Fan vad jag tycker om honom – och hans make Junior som klipper gräset i blå kattoverall MED svans och hela tjofaderittan!

.

.

.

1. Alejandro González Iñárritu

Av det jag läst och hört om den här snubben så tycker jag inte han känns som en direkt trevlig prick, han har inte ens snälla ögon MEN i MINA ögon är han en gudabenådad filmmakare. Kan man göra en film som The Revenant förtjänar man inte att kallas något mindre än så. Att vilja förnya och förändra sättet att göra film, det är få förunnat att inte bara vilja utan även att kunna. Så pallra dig iväg till biografen och se lite naturfilm med Leonardo DiCaprio och Tom Hardy i veckan som kommer. Det är mitt tips för ett bättre liv.

.

.

GAME OF THRONES SÄSONG 5

Då är Game of Thrones femte säsong till ända. Den femte säsongen som har det smaskiga taglinen: Vengeance is coming.

Det vanligtvis så föga charmiga ordet hämnd känns i Game of Thrones-förpackning som första sortens myspys. Det finns elakingar med baktankar överallt, sluga jävlar som dödar for the fun of it och gillar man inte det gillar man inte den här serien. Serien handlar om en samling AS i mänsklig form, varken mer eller mindre.

Den här säsongen är den första jag ser i realtid, alltså ett avsnitt i veckan. Dom flesta avsnitten har setts i Henkes biorum efter en smaskig oxfilépizza och Fanta Citron (som för övrigt passerat mjölk som världens godaste dryck) och det har knorrats en hel del under dessa veckora betydligt mer än under dom övriga säsongerna sammantaget.

Beror knorret på att säsong 5 är så himla mycket sämre än dom övriga eller beror knorret på dom extremt höga förväntningar man har på varje avsnitt nu när man vet att inga filmiska lagar och regler gäller? För egen del beror det på både och. Jag tycker säsong 5 är den absolut svagaste hittills och jag tycker inte den matchade förväntningarna alls. Ändå är även en mediokert avsnitt av GoT betydligt bättre än väldigt mycket annat.

När jag nu ska försöka skriva ner mina tankar om säsongen passar jag på att varna för grova spoilers i texten. Läs INTE om du inte redan sett alla avsnitt!

Den som väntar på nåt gott väntar alltid för länge. Så skulle jag vilja sammanfatta säsongen.

Denna väntan på att Sansa skulle få nån form av ryggrad, cojones eller vad fan som helst som gav henne lite jävlaranamma i blicken och fler tonfall än ett pratigt mellanregister. Denna väntan på att Tyrion skulle komma ut ut lådan, att Tommen skulle bli som sin bror och på att Arya skulle sluta sopa. Jag väntade på att det skulle uppstå lite romance mellan den välväxta Brienne och den välhängde Podrick, att Jamie Lannister och Bronn skulle hamna i fler fajter och att Jon Snow skulle dö. Och så väntade jag på drakarna. Dessa drakar. Hela tiden. Jag vill att dom ska vara med jämt. Det tyckte dock inte manusförfattarna utan istället har dom skrivit om den stencoola drakmorsan Daenerys Targaryen till att bli en rätt trist figur med obegriplig agenda.

Överlag känns den här säsongen väldigt ”hattig”. Superbra scener blandas med långa pratiga sjok med Jon Snow och hans menlösa anhang i fokus och jag märker att hjärnan fladdrar iväg och tänker på ann…zzzzzzzzzzzzz. Kit Harington (Jon Snow) har ett torftigare kroppsspråk än Stephen Hawking. Han har ETT ansiktsuttryck och det kör han på oavsett om han sitter och pratar i ultrarapid med dönicken Samwell Tarly eller om han är i färd med att slåss mot white walkers. Hans nuna är brutalt sövande och jag är mer än nöjd med hans öde. Jag tror jag klappade händerna lite till och med. Skadeglädje blandat med hoppfullhet över en kommande säsong 6 som kanske kan bli liiiite mer givande nu.

Hämnden skulle komma men det utlovades mer än vad som infriades. Istället sitter jag nu och flåsar, ivrigt väntandes på Cerseis hämnd med hjälp av den där läbbiga figuren i rustning. Kunde man ana lite blå död hud där under hjälmen? Och vad han typ tre meter lång? Och Sansas hämnd mot sin våldtäktsman till make, när ska man få se det? Och kanske Margaery slipar på en frustande hämnd mot svärmor? Och Jamie som bör hämnas mordet på sin dotter. Och Tyrion som hämnas allt som rör sig – och har samma efternamn som han själv.

Det är ett smörgåsbord fullt av hämnd som väntar våren 2016. Jag tror på nästa säsong, den kommer bli bra. Den kommer bli bättre. Den kommer bli….(törs man önska det?)……bäst?

Mina tankar om:
Säsong 1
Säsong 2
Säsong 3
Säsong 4

Vill du läsa fler tankar och sammanfattningar om säsong 5 så har även Fripps filmrevyer skrivit en.

Fredagsfemman #169

5. Micke Persbrandts podd

Det här är den första gången någonsin som jag upplever att en podd ger mig fysiska åkommor. Jag lyssnade på första avsnittet av I AM av och med Mikael Persbrandt och jag höll på att klia sönder hårbotten. Kliade och kliade och kliade och jag tänkte inte ens på det förrän efter tjugo minuter när det började svida. Det var bland det jävligaste jag någonsin hört. Och nu läser jag att många skriver att avsnitt två är så bra!?! Vad ska jag tro? Ska jag klippa ner naglarna, köpa en duschmössa, trä den över huvudet och testa?

.

.

.

4. Babel

Ett av dom bästa prat-TV-programmen tamejtusan någonsin på SVT är Babel med Jessika Gedin. Det är intelligent TV, det är intressant TV, det är utvecklande, inspirerande, upplysande, vältaligt och roligt. Att titta på Babel gör mig nyfiken, det får mig att vilja läsa och sen surar jag ur en stund för jag inser att jag inte hinner läsa så mycket som jag skulle vilja men ändå, jag älskar känslan av böcker som programmet förmedlar. Det känns som jag får en timme jullov-med-en-hög-med-olästa-böcker-vid-sängkanten i veckan.

.

.

.

3. Game of Thrones

Okej…tre avsnitt in i säsong 5, vad tycker du såhär långt?

.

.

.

.

.

2. Tom Hardy – igen!

Nu finns första säsongen av TV-serien Peaky blinders på Netflix, Child 44 har premiär på bio idag och om ett par veckor är det dags att få Mad Max-feber. Tom Hardy är aktuell i alla tre, han är ständigt aktuell och ändå är det fortfarande många som inte ens vet vem han är. Medvetet eller omedvetet så är det en smart strategi av Mr Hardy att inte fläka ut sitt liv överallt. Han behöver inte det, det räcker bra att han levererar i världsklass på film.

.

.

.

1. Röd dag = ledig dag!

Det är vår, det är fredag, det är 1:a maj, det börjar grönska, tulpanerna har slagit ut och dom allra flesta av oss har en ledig dag idag. Man kan kanske tycka att det är lite fjuttigt att tjonga upp en sån banal sak på första plats men på riktigt….kom igen…det har ingenting med film att göra men livet är bra härligt och den känslan förtjänar definitivt en förstaplats!

.

.

Fredagsfemman #166

5. 100 Code

Jag kan inte bestämma mig, är den här TV-serien med Michael Nyqvist och Dominic ”LotR-Merry” Monaghan en riktig jävla kalkon eller är den ganska mysig? Kanske behöver jag inte ens välja, det kanske får vara mysigt att titta på en kalkon ibland? Men den där historien om en seriemördare som härjar både i New York och Stockholm och två poliser från olika länder som tvingas samarbeta…har man sett det förut? Bron? Nån? Och det här med kulturkrockar när en amerikan ska försöka smälta in i Sverige? Welcome to Sweden? Typ?

.

.

.

4. Glaskroppar

Först hette dom Jerker Eriksson och Håkan Axlander-Sundquist och skrev böckerna Kråkflickan, Hungerelden och Pythians anvisningar, en trilogi som jag fullkomligt både slukade och älskade. Nu kallar dom sig Erik Axl Sund och Glaskroppar är den första boken i nästa trilogi. Jag är fast. Igen.

.

.

.

3. Ack Värmland

Jag måste erkänna att Ulf Malmros TV-serie är riktigt jävla rolig! Mia Skäringer, Ida Hallquist, Björn Starrin, Johan Östling, Sussie Eriksson och framförallt Lotta Tejle och Bengt ”Hajk” Alsterlind gör det hela sevärt  – trots att det går på TV4.

.

.

.

2. Hedwig and the Angry inch på Broadway

Jag missade Hedwig-musikalen med Neil Patrick Harris i huvudrollen med bara några veckor och det var såklart surt som FAN, MEN jag fick se den med originalet på scen, Hedwig själv, Hedwig från filmen: John Cameron Mitchell! Alla som inte sett filmen – gör det! Alla som har möjlighet att se musikalen live – gör det! Kom inte dragandes med den där trötta repliken ”musikaaaaaaaler, hahahaha, jag tittar inte på sånt, det är inte min grej”. Nähä? Tänk om då!

.

.

.

1. GAME OF THRONES!!!

På måndag! På måndag börjar det igen! Det kändes som en evighet när säsong fyra slutade, fan, ett helt ÅR skulle man vänta och snart är väntan över. Hör jag ett HURRA? För jag två?

.

.

Fredagsfemman #161

5. Bam!

Nu är det som så att jag har sett om Fifty shades of Grey, ja tänk för att jag har det. Och wham bam thank you mam jag håller fast vid mitt betyg. Den är skrattretande lökig men absolut värd sina 4/5. Jamie Dornan lär väl aldrig få någon Oscarsnominering för rollen men jag tror han överlever rätt bra ändå. Helikopterscenen är redan en klassiker i min hjärna. [Nu ser jag fram emot att lyssna på Filmmixerns Fifty shades of Grey-specialpod. Undras om man får höra någon av dom nynna Love me like you do med en blyertspenna i mungipan?]

.

.

.

4. Jordskott

Ja för tusan, det här är inte så pjåkigt. SVT dom kan dom. Det är lite suggestivt spännande och konstigt, läskiga barn, en otäck och till synes oändlig skog, maktfullkomliga män, en klotgrill och en mamma som förlorat sin dotter. Måndagar kl 21 på SVT1 eller när som helst på SVTPlay.

.

.

.

3. Game of Thrones i Kungsan

Med start imorgon och fram till onsdag har Westeros intagit Kungsträdgården i Stockholm. Ja, inte bara Westeros förresten, hela Game of Thrones-världen är här i en utställning som dessutom är helt gratis! Såhär står det i pressmailet. ”Denna ”måste-se”-utställning fokuserar på den fjärde säsongen av serien, med en rad nya installationer samt en kollektion på ca 70 originalobjekt från nyckelscener genom serien och utvalda delar från den kommande femte säsongen.” Femte säsongen närmar sig hörrni! Winter is not coming at all, VÅREN kommer, heja, snart är det 12:e april!

.

.

.

2. Flickdrömmar

Jag har sedan länge haft en Plan B om mitt yrkesliv skulle gå helt åt supertokiga pipsvängen, jag skulle börja som vuxenprao hos mina vänner och bekanta. Gå bredvid ett par dagar på varje ställe, se hur mina kompisar har det på jobbet, lära mig en massa nya saker, få inblick i yrken jag är nyfiken på och sådana jag knappt visste fanns. Det skulle vara så JÄVLA roligt att göra detta och antagligen det enda som skulle hamna på pluslistan om jag skulle bli arbetslös och göra en för-och-emot-lista. Calle Schulman verkar ha tänkt något liknande när han i sin podcast Pojkdrömmar samtalar med en hel drös yrkesmänniskor. Korta avsnitt, smarta frågor, intressanta svar, inget svammel. Det var väl den där värdetransportrånaren jag tyckte var lite onödig att ha med, han var lite för bra på att berätta, det lät lite väl coolt kanske. Lite väl mycket av en…pojkdröm.

.

.

.

1. Monica Rolfner is back!

I tidningar och sociala medier står det spaltmeter om Kjell Sundvalls nya film som har premiär idag. I nöd eller lust heter den. Det citeras Dan Ekborg-oneliners från filmen, det skrivs om skådespelarna Adam Pålsson, Magdalena in de Betou, Katarina Ewerlöf och Peter Magnusson. Jag ser fram mot att se filmen, det gör jag, men samtidigt känner jag mig lite trött, så pass trött att jag stampar ner min högerkänga i nåt som spruttar neonblått (tänk Måns Zelmerlöw i Mellon) och det där neonblå formar bokstäver som går att utläsa till ”DET ÄR FAKTISKT MONICA ROLFNERS FILM – OCKSÅ!”. Monica Rolfner har skrivit manus till I nöd eller lust OCH hon skrev manus till Tomten är far till alla barnen och det STÖR mig att det inte står ”MONICA ROLFNER IS BACK!” på någon endaste löpsedel (eller uttalas på TV av någon med glimten i ögat och Arnold-accent). Det är sexton år sedan Tomten kom och vi alla fick en klassisk julfilm att skratta och våndas åt. Blir det bröllopsångest den här gången – och blir det en klassiker till?

.

.

 

GAME OF THRONES SÄSONG 4

Jag satte mig i Game of Thrones-bilen och sen gasade jag utav bara helvete. Precis så var det. För knappt sju veckor sedan såg jag mitt första avsnitt och mitt mål var att komma ikapp med alla säsongerna innan den femte börjar 2015 och man kan säga att det gick vägen.

Igår såg jag och Henke avslutningen av säsong fyra och för första gången någonsin får jag vänta på nästa avsnitt precis lika länge som alla andra. En allt annat än behaglig känsla. Fan. Serier är till för att ses utan avbrott och i sin egen takt, det här med väntan är inte min grej.

Efter en enastående första säsong, en andra som var lite svagare och en tredje som höjde pulsen på mig rejält är det nu dags att sammanfatta den fjärde.

Varning för grova spoilers här nedanför. OM nån mot förmodan inte sett serien och inte vill bli spoilad alls, sluta läs nu. Mitt hot på twitter om att göra en voodoodocka av den som spoilar finalen – en med jättejättejättemånga nålar i – gäller även på mig själv, men nu ger jag i alla fall alla en chans att SLUTA LÄSA här och nu innan jag börjar använda mig själv som nåldyna. Eller läs för allt i världen men se klart säsongen först.

Mina tankar om fjärde säsongen:

– Den som (för mig) ganska otippat glidit upp som en favorit jäms med Tyrion (Peter Dinklage) är hans ganska otäcka bror Jamie (Nikolaj Coster-Waldau). I början av säsongen (närmare bestämt i avsnitt två) händer nämligen två av dom mest intressanta händelserna hittills i serien: Jamie har blivit av med en kroppsdel och får en ny samt att en sjukt irriterande tonårskung dör. Jag fick en närmast utomkroppslig upplevelse av båda dessa scener och slutsekunderna med Joffreys vita ansikte och öppna ljusblå ögon hemsöker mig i mina drömmar ibland. Han hade extremt otäcka ögon även som död.

– Daenerys utvecklas åt ett rätt intressant håll. Hon känns mer och mer maktgalen, mer och mer osympatisk och ju längre tiden går ju buskigare och svartare blir hennes ögonbryn. Jag är inte riktigt lika betuttad i henne längre även om alla scener med drakarna känns som smågodis för ögonen.

– Avsnitt 9. Vad fan var det för nåt? En mammut! Jag som tyckte slagen i Sagan om ringen var dötrista ser mig själv liksom gunga med när det krigas och dödas och bränns, skjuts, klättras på isvägg, ramlas ner för isvägg och jaha DÄR kom en jätte också. Ett underhållande avsnitt med Jon Snow i fokus och att det var underhållande berodde INTE på Jon Snow. Det är alldeles för mycket Jon Snow över lag tycker jag. Det känns som att han har mest screentime av alla karaktärer i denna säsong och det retar mig för jag bryr mig inte det minsta om hur det går för honom. Han utvecklas inte ett dyft, han går fortfarande omkring med nån jävla björnfäll över axlarna, har sitt hempermanentade hår och ledsna ögon och ser precis lika fyrkantig ut som han beter sig. Klipp dig och skaffa dig ett jobb säger jag. Scenerna med honom är dom enda som kan få mina hjärnceller att dra iväg och tänka på annat. Podrick till exempel.

– Podrick och Brienne är en skön duo. Jag gillar dom där omaka paren som fortsätter tussas ihop. Littlefinger och Sansa är också finurliga ihop (om nu finurlig är rätt ord i sammanhanget?)

– Apropå omaka par och osmakliga scener så bjöd avsnitt tre på ett riktigt lågvattenmärke – eller högt kanske? Cersei och Jamie vid Joffreys döda kropp. Jag vred på mig i fåtöljen, det där var inge snyggt, det var jobbigt att se och i vilken annan serie som helst hade det känts så over the top att scenen antagligen försvunnit helt vid klippbordet. Men nej, inte här. Här gottas det åt incesteländet.

– Theon Greyjoy är väl annars den figur som bjussats på den stadigaste karaktärsutveckligen av dom alla. Att han själv säkert hade skippat den är en annan femma men för egen del har han gått från att vara svinbeige och totalt ointressant till en ganska….färgstark…personlighet.

– Men herreguuuuud vad folk fortsätter dö, det är liksom ingen hejd på det. Ingen går säker – fortfarande – även om jag har mina funderingar kring vilka två personer i serien som skaparen George R.R Martin faktiskt inte kan ta livet av. (Klicka på bilden för att se den större och därmed fatta grejen —->)

– Hur var då säsongsfinalen? Jo, den var mastig. Matig. Mycket. Lång. Många tankar snurrade i huvudet. Hur kommer det sig att scenen med Brandon, Hodor och den mänskliga treögda kråkan påminde så mycket om slutet i True Detective, om labyrinten, om The Yellow King? Samma scenograf? Ett medvetet mindfuck?

– Dom sekunder TV-seriemagi jag kommer minnas allra mest och längst från denna säsong har ingenting med Tyrion och avsnitt åtta att göra, inte heller med The Hound och Arya i sista avsnittet eller Tywin som sitter på muggen. Jag går tillbaka till avsnitt tre när Jamie tittar på sin systerson – och tillika sin egen son – Tommen som precis förlorat sin bror och Jamie säger: ”How are you?”. Kanske dom hittills mänskligaste sekunderna i hela Game of Thrones.

Henke, Cecilia och Steffo har också summerat säsongen.

GAME OF THRONES SÄSONG 3

För 3,5 vecka sedan hade jag inte sett ett enda avsnitt av Game of Thrones. Jag hade bara muttrat. Tänkt att det inte var nåt för mig.

För 2,5 vecka sedan såg jag klart första säsongen. Lite motvilligt till en början kanske men sen började jag käka avsnitt som en utsvulten äter lagad mat (tänk dig djup tallrik, köttgryta och utan bestick). För 1,5 vecka sedan var säsong 2 avklarad och nu har jag alltså sett den tredje. Detta alltså i maj månad, den månad på året som kan ge vilken förälder som helst novalucolcravings men jag lyckades planera in den här säsongen riktigt bra och ja, det gick ju som smort. Dessutom uppmuntrar Henkes filmrum till långsittningar och i söndags klämde vi hela fem avsnitt på raken, då går det undan.

Jag var en anings sval när jag summerade den andra säsongen. Den kändes ojämnare än den första, det som var bra var JÄTTEBRA och det som var lite mindre intressant var verkligen inte intressant alls. Tre personlighetssvaga män hade mycket fokus vilket drog ner mitt betyg. Hur skulle då säsong 3 kännas? Hur mycket screentime skulle dom beiga männen Robb Stark, Jon Snow och Theon Greyjoy få nu? Skulle jag gäspa mig igenom tio timmar i väntan på Daenerys Targaryen med sitt blonda hår, sin blåa skrud och tre schyssta drakar? Det visade sig att all min oro var obefogad. Redan i första avsnittet kände jag av en vind som luktade helt annorlunda än dom tio avsnitt jag just tagit mig igenom (och nej, det var inte Henke som fes).

Varning för grova säsong-3-spoilers här nedanför. Nu kanske vi är nere på 85% av jordens befolkning som redan sett dessa avsnitt men OM nån mot förmodan inte sett serien och inte vill bli spoilad alls, sluta läs nu.

Mina tankar om tredje säsongen:

– Det snurrade i skallen som om jorden uppfunnits på nytt under denna säsong men analyserar jag avsnitten tuggar dom mest på i samma tempo som förut. Det vandras i snö, det vandras i sand, det är möten runt bordet med den isande Tywin Lannister vid kortändan och Tyrion känns mer och mer human för vart avsnitt som går. Men även om historien inte gör några riktiga kullerbyttor så känns avsnitten mastigare, mustigare, fyllda med ännu MER än i dom föregående säsongerna.

– Nåt som gör denna säsong till nåt av det bättre jag sett är användandet av alla härliga birollskaraktärer. Hodor fortsätter att grymta ”Hodor” som enda svar på alla frågor, Gilly som blivit mamma och inte direkt tillhör begåvningsreserven är fortfarande utseendemässigt otroligt lik Mat-Tina, tortyrgalningen Ramsay Snow, den gamla frispråkiga kvinnan Olenna Tyrell (spelad av Diana Riggs som även spelade James Bonds fru Tracy i I hennes majestäts hemliga tjänst) som är så sjukt charmig att jag märker att jag lägger huvudet på sned när hon är i bild och Podrick, denne GIGANT (med Ernst-Hugo Järegård-uttal) i svennebananskrud, denne obetydlige unge man som tydligen utför något så speciellt mellan lakanen att dom prostituerade inte ens vill ha betalt.

– Säsong tre är även dom omaka parens säsong. Det blir härliga krockar mellan personligheter – och mycket sevärda scener – när den 191 centimeter långa Brienne ska ”vakta” seriens badass-snygging Jamie Lannister eller när Arya Stark och The Hound rider omkring på samma häst och ska försöka samsas. Alla scener med dessa fyra känns som denna säsongs efterrätter. Smaskigt som fan, otroligt smart skrivet manus, bra skådespelarinsatser och – som vanligt i den här serien – man har ingen aning om vad som komma skall. Det går inte att ta något för givet.

– Så var det då avsnittet som heter ”The Rains of Castamere”, jag antar att det är samma avsnitt som även kallas The Red Wedding. Det är i vilket fall det enda avsnitt jag hört talas om innan jag började titta på serien. Jag har hört att det finns youtubeklipp på TV-tittare och deras reaktioner, folk har tokreagerat, överreagerat, skrikit och gråtit när dom sett detta avsnitt och ja, man kan väl säga så mycket som att jag inte direkt lät när eftertexterna rullade. Jag var tyst. Knäpptyst tror jag. Dagen efter kom chocken, det blev nån slags fördröjning. Jag insåg att återigen försvann karaktärer från serien som jag trodde var någon form av huvudpersoner. Ingen går säker i Game of Thrones-världen. Ingen. Alls.

– Vad gäller allt det nakna, kvinnokroppar som uppvisas som hästar på marknad, här är det något lugnare med den varan. Säsong 1 och 2 slår mycket mer på stora trumman när det gäller sex-biten, säsong 3 har mer klegg-fokus. Det är blodigt, köttigt, klaffsigt, mer död och stympning i närbild. Åsså blodiglar. Blodiglar är äckliga tycker jag.

– Jag har fnissat och skrattat högt många gånger under denna säsong, jag har förfasats över mänsklig elakhet och beräknande as, jag har längtat efter drakar och hoppats på det bästa. Men det bästa existerar inte. Det finns inga lyckliga slut, inga ljusglimtar som visar sig längre än det tar att fnissa till, det är sånt kompakt jävla mörker och så många sjuka maktgalna människor att ingenting kan sluta väl. Jag fortsätter dock hoppas att Daenerys tar över världen, att Arya hittar trygghet nånstans, att Brienne och Jamie blir BFF:s och att dom där vita vålnaderna ska ta död på tråkmånsen Jon Snow en gång för alla.

Nu kör jag igång med säsong 4. Snart är jag ikapp resten av världen!

Här är mina tankar om säsong 1 och här är säsong 2 och här är Henkes sammanfattning av denna tredje säsong. Steffo har sammanfattat dom första tre säsongerna i ett härligt mastigt inlägg som hittas här.

Fredagsfemman # 119

5. Saltade Sigge Sandra?

Inför premiären av Gravity åkte Sigge Eklund till London för att intervjua Sandra Bullock för Mix Megapols räkning. Han pratade en hel del om mötet med Sandra i podcasten men jag vet att en del upplevde det som att historien saltades en aning. Vad tror du?
.

.

.

.

4. Conchita takes it all!

Det känns omöjligt att göra en fredagsfemma utan att uppmärksamma vinnaren från Eurovision Song Contest i lördags. Conchita Wurst, låten, rösten, vingarna av eld, jag vet inte om jag sett något så helgjutet framträdande någonsin i detta sammanhang faktiskt. Det gräts friskt i soffan när hen vann. En verklig värdig vinnare på alla sätt och vis.
.

.

.

.
3. Sov gott Malik

Det är nåt så överjävla sorgligt när unga människor dör, människor som inte är klara med sina liv. Malik Bendjelloul blev bara 36 år. Han borde ha haft lika många år till kvar, det borde blivit fler Searching for sugermans.
.

 

.
.

.
2. Sju minuter TV-historia

Hon ska byta en drake mot 8000 i princip lobotomerade soldater, mördarmaskiner på två ben. Hon heter Daenerys Targaryen och hon är en av dom coolaste påhittade karaktärerna jag vet och definitivt min favorit i Game of Thrones-världen. Jag vill vara som hon. Jag vill också ha drakar som sprutar eld när jag ropar Dracarys. Det finns alldeles för få drakar och alldeles för få Daenerys i världen.

 

.
.

.
1. Grattis Norge!

Imorgon är det Norges nationaldag. Även om det inte är en dag vi svenskar firar så väldans hårt så kan det kanske vara en dag då vi bemödar oss om att titta på en bra norsk film? Norge är väldigt duktiga på att göra film och det finns jättemånga filmer jag gärna skulle vilja tipsa om. Huvudjägarna, Max Manus, Död snö, Trolljägarna, Rovdyr, Oslo 31 augusti, Next door, Fritt vilt, Kon-Tiki för att nämna några som har funnits ett tag men 2014 känns fortsatt starkt för vårat grannland. Håll koll på Blind, Kraftidioten och The Sleepwalker eller varför inte Liv Ullmans variant av Fröken Julie, Miss Julie, med Jessica Chastain och Colin Farrell i huvudrollerna.

 

 

GAME OF THRONES SÄSONG 2

Det är bara en dryg vecka sedan jag såg klart Game of Thrones säsong 1 och nu är den andra säsongen klar. Frågan om jag är helt fucking mad är givetvis befogad men det självklara svaret för mig som sitter på facit är nej.

En kombination av ryggskott, galet mycket jobb och en för övrigt fullsmockad almanacka plus en son med gipsat ben från lår till fotknöl som behöver rätt stor dos hjälp med det mesta har gjort att varje sekund jag haft över till mig själv har varit helig. Och vad kan vara bättre och mysigare än heliga stunder och nattliga lediga timmar när man kan glida iväg till en annan värld, må så vara en mörk och hemsk sådan men att besöka familjer som har lite annorlunda problem att brottas med kan faktiskt vara rätt energigivande – även om dom heter Lannister, Stark, Baratheon eller Targaryen i efternamn.

Under denna säsong precis som förra har Henke försett mig med länkar till GoT-krönikor skrivna av Tim Surette som jag har läst allt eftersom avsnitten är sedda. Mycket intressanta och väldigt underhållande texter som sammanfattar avsnitten på ett roligt sätt. Ja du läste rätt. Roligt. Jag fnissar ofta, mycket och icke klädsamt högt åt hans klockrena formuleringar, till exempel ”If you ever take one of those ”Which Game of Thrones character are you?” quizzes and your results say ”Joffrey,” go put your head in an oven.”

Vad händer i huvudet när jag läser en sån mening? Kan jag bara läsa vidare som om ingenting hänt? Självklart inte. Givetvis letar jag upp ett sånt quiz! Vad fan gör man om man ”är en Joffrey”? Hur tacklar man en sån sanning?  Här kan du göra testet om även du känner ett plötsligt sug efter att få reda på sanningen, om du vill veta om du är en psykopatjävlakung, könlös Varys, tuffis-Khaleesi eller kanske en liten dvärg? Vem jag blev kan du se allra längst ner i detta inlägg.

Varning för säsong-2-spoilers här nedanför. Jag vet att det fortfarande är 99% av jordens befolkning som redan sett dessa avsnitt men OM nån mot förmodan inte sett serien och inte vill bli spoilad alls, sluta läs nu.

Mina tankar om andra säsongen:

– Jag säger som Arya Stark, alla kan dö. I denna säsong fortsätter karaktärer som man tror viktiga för handlingen att dö likt flugor men med den enda skillnaden att jag knappt höjer på ögonbrynen. Det är tokigt egentligen. Nu när jag vet förutsättningarna – att det inte finns några – så låter jag ingen ny karaktär komma mig nära. Jag vet ju att dom sannolikt snart är borta igen. Den där homosexuelle kungen till exempel, han som verkade vara en sexuellt velig men hygglig man, tjoff sa det bara så var han död och sen var det bra med det.

– Säsong 2 känns svagare än ettan på en ganska tydlig punkt: männen. Det kryllar av härliga, starka, personliga, intressanta, viktiga kvinnliga karaktärer men i den manliga ringhörnan gapar det tämligen tomt. Den lille Tyrion Lannister (Peter Dinklage) dominerar storstilat, ”Littlefinger” och Varys kämpar på när dom väl får lite tid i rampljuset och Jamie Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) är med så lite att det är larvigt. Den vidrige tonårskungen Joffrey har även han för lite fokus på sig tycker jag, det pratas mycket om honom men han är sällan i bild. Det är bra för nerverna i kroppen men sämre för nerven i serien.

– Det är tre specifika män som får väldigt mycket tid i denna säsong och ingen av dom berör mig alls (än så länge): Robb Stark, Theon Greyjoy och Jon Snow. Tre snubbar som utseendemässigt är rätt lika och ingen av dom har direkt nån utstrålning att tala om. Det är mycket prat om förberedelser till strid och dom utnämner sig själva till kungar och prinsar till höger och vänster. Om serien enbart handlade om dessa tre skulle jag ha tröttnat helt vid det här laget. Nu blandas historierna som sig bör i en TV-serie och jag vet att jag får återse mina favoriter med jämna mellanrum så det blir aldrig tråkigt på riktigt.

– Vilka är då mina favoriter? Tjejerna! Daenerys Targaryen såklart, The mother of dragons fortsätter att utvecklas och bli tuffare och tuffare och pratar tydligare och tydligare och vågar säga nej till friare och inte göra som ”alla andra kvinnor”, det vill säga falla för smicker. Arya Stark i kortklippt frisyr kämpar för att hålla sig inkognito och därmed vid liv men hennes karaktärsutveckling har inte gått lika mycket framåt som i första säsongen. Livvakten Brienne är stor och stenhård, änkan Stark lätt att tycka om men lite för vekhjärtad för sitt eget bästa och Sansa Stark vill jag ömsom lappa till ömsom krama.

Kanske är det kungamodern Cersei Lannister (Lena Headey) som förvånar mig allra mest. Att hon är en iskall jävel är kanske inte förvånande då hon visade tydliga tecken på det även i första säsongen men att JAG skulle tycka att hon är intressant förvånar MIG. Och Melisandre, hon är bara så läskig, så jävla läskig! Föda värsta spökbarnet, en killingmachine gjord av svart rök, bara sådär, på ett kallt grottgolv. Burr. Vad ska det bli av henne?

Jag har en känsla av att denna säsong är lite av en mellandito. Nu ser jag fram emot säsong 3! Dracarys!

* Vem blev då jag i GoT-personlighetstestet? Måste jag stoppa huvudet i ugnen nu eller kan jag leva vidare med mitt liv utan att få personlighetspanik?

You Scored as Eddard Stark

You are Eddard Stark. King of the North, you are very honorable and a loyal friend. However, this kindness and nobility, although admirable qualities, may end up hurting you in the long run. No shit Sherlock?!

(Det sista la jag till själv)

Henke har också skrivit om säsong 2. Klicka här för att komma dit.