INFÖR OSCARSGALAN: BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL

Steve Carell — Foxcatcher
.
Att ha huvudrollen i en biopic, vara sminkad (ibland) intill oigenkännlighet och samtidigt vara porträttlik den verkliga person skådespelaren är satt att gestalta, det känns som den ultimata formeln om man suktar efter en Oscarsnominering. Att komikern Steve Carell skulle kunna komma i närheten av en Oscarsstatyett förvånar kanske många men samma sekund som han fick rollen som brottningsentusiasten och multimiljonären John E. du Pont borde man ha fattat att denna nominering är en lågoddsare. Men en lösnäsa gör ingen vinst, det är sen gammalt.
.
.
.
Bradley Cooper — American Sniper
.
Förra året var Bradley Cooper Oscarsnominerad för sin roll i den mediokra filmen American Hustle. Han var betydligt bättre än filmen. I år är han nominerad för den tveksamma filmen American Sniper. Ännu en biopic såklart och Bradley har gått upp en hel del kilon i vikt för att fixa rollen som supersnipern Chris Kyle. Han är betydligt bättre än filmen. Anar jag en Bradley-trend här?
.
.
.
Benedict Cumberbatch – The Imitation Game
.
Alan Turing var en hjälte, därom finns ingen tveksamhet. Att det bör göras en biopic om honom är en självklarhet. Att han förtjänar att porträtteras av en skådespelare av Benedict Cumberbatch kaliber är givet. Benedict gör Turing rättvisa med nån form av mun-läpp-protes och allt. Synd bara att filmen inte blev mer helgjuten.
.
.
.
Michael Keaton — Birdman
.
Michael Keaton är ett undantag i årets nomineringsfält. Han är den ende som inte spelar någon annan, någon verklig person, samtidigt är han kanske den verkligaste av dom alla eftersom  det känns som att han spelar….sig själv. Birdman känns som en roll skriven för den gamle Batman himself och det är klart att Keaton gör det bra. Han gör det jättebra.
.
.
.
Eddie Redmayne — The Theory of Everything
.
Vid en snabb genombläddring i hjärnan av kända människor intressanta nog att göra en biopic om kommer Stephen Hakwing lätt hamna på topp-tio. Om samma genombläddring istället handlar om vilka biopicroller som skulle vara absolut svårast att spela skulle Stephen Hakwing hamna på topp-tre, kanske till och med på första plats. Därför är det lätt att se vilket otroligt arbete Eddie Redmayne gör i den här filmen. Han får mig att stundtals glömma att han är Eddie Redmayne, till och med det.
.
.
.

Det är ett OVANLIGT starkt år för manliga huvudroller. Dessa fem män förtjänar verkligen sina nomineringar men jag tycker samtidigt att FYRA män, fyra extraordinära skådespelarprestationer, är oförtjänt bortglömda i år. Jake Gyllenhaal som Lou Bloom i Nightcrawler, Matthew McConaughey som Cooper i Interstellar, Robert Downey Jr som Hank Palmer i The Judge och Brendan Gleeson som Father James i Calvary. Hade någon av dessa filmer varit biopics hade denna kategori sett helt annorlunda ut i år.

Vem kommer vinna på söndag natt då? Michael Keaton, jag är hundra procent säker på det. Visst skulle jag gärna se både Steve, Bradley och Benedict vinna en Oscar men jag är övertygad om att dom inte kommer göra det i år, det är fel filmer. Eddie är underdoggen, den ende som kan ge Keaton en match, men jag tror han är chanslös. Det här är Keatons år.

Movies-Noirs tankar om årets manliga huvudroller hittar du här. Imorgon kl 18 presenteras Årets kvinnliga huvudroll.
.
.

10 svar på ”INFÖR OSCARSGALAN: BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL”

 1. Foxcatcher och American Sniper har jag inte sett ännu. men resterande innehåller riktigt vassa rollprestationer av dessa herrar. Hoppas nog på att Cumberbatch vinner.

   1. Ja, det borde han ha. Han spelar en historisk person som var homosexuell och som dömdes enligt lagen för sin läggning. Tycker det är en rätt Oscarsvänlig roll på det viset också.

    1. Voldo:
     Jo, tänker man hur det brukar vara i oscarssammanhang borde han givetvis ha en chans. Jag menade mer att det finns andra i startfältet som är lite mer lågoddsare 🙂

 2. Tycker du inte det var konstigt/fel att Steve Carell blev nominerad för bästa huvudroll? Det var ju Channing Tatum som hade huvudrollen. Men de ville väl helt enkelt inte att Carell och Ruffalo skulle gå mot varandra för bästa biroll.

  Min favorit? Utan tvekan Bradley Cooper. Även den bästa filmen i fältet (i mitt tycke). Men han har liten chans. Istället får man hoppas på att Keaton kan överraska och slå Eddie som ju är huvudfavorit.

  Jake Gyllenhaal var verkligen bäst, men inte ens en nominering. Gillade även McConaughey, men Interstellar (bästa filmen från året) blev ju nästan helt förbisedd.

  1. Movies-Noir:
   Jag tycker det var konstigt, ja. Steve Carell borde ha varit nominerad som biroll om man skulle haft någon nominering alls. Jag tycker han var bra i Foxcatcher men jag tycker Channing Tatum var minst lika bra som både Carell och Ruffalo. Nåja. Lösnäsan kommer inte ha någon chans på vinst men det är synd då han ”tog en plats” för någon av alla dom andra som i mitt tycke förtjänar en nominering något mer än han.

 3. Känns som att Nightcrawler är lite för undersground/lågbudget för att vara en realistisk oscars-film. Skummare med MM och Interstellar. Men man kanske tyckte att han haft sin chas förra året?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.