Inför Oscarsgalan: Bästa regi

76-årige Woody Allen lämnar ingen oberörd. Alla tycker vi nåt om honom antingen som regissör, som manusförfattare, som jazzklarinettist eller som man.

42 långfilmer med en imponerande hög lägstanivå sedan 1966, är det inte helt otroligt? I år är han nominerad för myspysfilmen  Midnight in Paris och det stora samtalsämnet är: kommer han dyka upp på galan OM han vinner?

 

 

 

Som snart fyllda 45 är fransosen Michel Hazanavicius barnrumpan i sammanhanget.  The Artist är hans femte långfilm som regissör och den som utan minsta tvekan gjort mest väsen av sig. Själv tycker jag han ser ut som George Clooneys storebror som snott Steven Spielbergs glasögon.

 

 

 

 

Terrence Malick fyller 69 i november och har på dessa år lyckats värka fram inte mindre än fem långfilmer. Hur många av dom som är bra? I mina ögon ingen. Årets film, The Tree of Life, är inget undantag.

 

 

 

 

 

Alexander Payne har precis fyllt 51. Han är en regissör som inte k-pistar ur sig filmer på Woody Allen-vis direkt men  när det kommer en film så är det allt som oftast riktigt bra.  The Descendants är inte hans bästa film, den klår inte Sideways, men den är bra.

 

 

 

 

 

Här har vi en man på snart 70 jordsnurr som ser ofantligt pigg ut.

Martin Marcantonio Luciano Scorsese har med  Hugo fått sin sjunde nominering för Bästa regi men endast vunnit en (för den kanske sämsta filmen av dom han blivit nominerad för: The Departed, men det vill säga INNAN Hugo för den är kilometervis sämre än The Departed).

 

 

Det är riktigt gubbavälde i den här kategorin men det är i och för sig inget ovanligt. Medelåldern är 62,2 år och om detta kan man också tycka en hel del.  I år håller jag alla tummar jag har för Woody Allen, det vore så HIMLA kul om han fick vinna. Gammal är liksom äldst.

10 svar på ”Inför Oscarsgalan: Bästa regi”

 1. Allen, Malick och Scorsese – tyngre kan det knappt bli.

  Jag har bara sett två av de aktuella filmerna i denna kategori, men jag kan inte tänka mig att någon film från föregående år kan slå Tree of Life, i synnerhet på grund av regin.

  Men en liten grej bara, Malick kan inte ha gjort så många som tio filmer. Badlands, Days of Heaven, The Thin Red Line och The New World (samtliga väldigt bra) är de enda jag kan minnas. Sen vet jag att han har några på gång, i och för sig.

 2. Herr Allen som skådespelare då? Jag själv blir stressad bara jag ser karln. Gällande regisserande/manusförfattande är jag inte lika dömande. Men någon favorit kommer han aldrig bli. No way Jose. Gällande filmerna i sig som dessa farbröder har varit med och ”tillverkat” kan jag inte säga ett smack eftersom jag inte har sett någon av dom. Men Scorsese är Scorsese. Och det räcker för mig.

  1. Christer:
   Woody som skådis är alldeles klockren tycker jag, speciellt eftersom det känns som att han alltid spelar sig själv, neurotisk så det räcker för hela Manhattan 😉

   Tror du skulle gilla The Descendants och Moneyball jättemycket. Vad gäller Scorsese, titta på Hugo och återkom gärna. Tycker du att det är en bra film bara för att Scorese är Scorsese, grattis till dig i såna fall. Annars är det bara bortkastad tid 😉

  1. Sofia:
   Helt sant! Och det är därför jag hoppashoppashoppas på Woody. Vinner Malick försvinner jag från livebloggningen och stoppar fingrarna i halsen 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.