THE HUNGER GAMES

 

 

 

När Jennifer Lawrence säger ”Thank you” på film då är det inget snack längre.

En skådespelare som kan leverera orden thank och you med samma äkthet som om hon var en uteliggare som precis fått en femtiolapp eller en sovsäck eller tak över huvudet, en sådan skådespelare kan inte bara viftas bort vilken film hon än är med i. Det är dom små detaljerna som gör det och det är dom små detaljerna som gör Jennifer Lawrence till en stor skådespelare – och denna film till en rätt medioker sådan.

I lördags var filmbloggargruppen Filmspanarna på bio och såg Hunger games tillsammans. I och med detta höjde vi genomsnittsåldern i salongen en hel del och det säger mer om hur många väldigt unga ungdomar det var i salongen än hur gamla vi i Filmspanarna är. Hunger games är från 11 år men förvånadsvärt många av besökarna var långt mycket yngre och dom röda plastsitsarna (som får barn att komma upp en bit på sätet och därmed se duken bättre) användes flitigt. Själv är jag aningens konfunderad över detta.

The Hunger games är en film för ungdomar som handlar om ungdomar som dödar andra ungdomar  för att vinna en TV-sänd tävling och därmed säkra sin egen överlevnad. Alla vill såklart komma hem till mamma, pappa, syskon och vänner igen men bara en kommer lyckas med detta. Vinnaren är den som lyckas bli sist kvar av dom 24 deltagarna, den dom fixar att mörda mest och bäst helt enkelt. Detta mördande görs i närbild, ungdomarna dör i närbild och det reageras och gråts friskt i salongen. Om 11-årsgränsen är satt enbart pga avsaknad av blod så är den inte så värst genomtänkt. Jag skulle vilja se en vuxen som klarar av att förklara den här historien så ett barn förstår och så att ett barn inte tar till sig våldet. Jag tror inte den vuxna människan finns och inte det barnet heller.

Det är alltså en historia inte helt olik en jäkligt twistad Robinson/Big Brother-såpa med många inslag från filmerna The Truman Show och japanska Battle Royale och det är en historia som har sin grund i en trilogi av böcker skrivna av Suzanne Collins. Böckerna är stora succéer och jag förstår att dom betyder massor för jättemånga ungdomar men om jag ska försöka se filmen helt objektivt (utan att ha läst böckerna) så har jag två stora problem med den:

1. Trots en speltid på 2 tim 22 min så är filmen alldeles för kort. Det är uppenbart väldigt mycket av historien som fattas, det blir ”hackigt” och konstigt, det är väldigt få av händelserna som förklaras och jag tror att om man läst boken och tycker om den så blir man förbannad över att så mycket är förkortat och bortklippt. Å andra sidan, för mig kändes filmen som fyra timmar – minst – så hade den varit längre hade den inte funkat – för mig – alls.

2. När vi i Filmspanarna satt och diskuterade filmen efteråt kom det upp grej på grej på grej som var sådana logiska luckor att jag kände att jag nästan blev arg. Sådana luckor skulle aldrig släppas igenom om det var en vuxenfilm. Kanske förväntas ungdomar köpa allt som händer på film (i alla fall denna film) utan att ifrågasätta, kanske förväntas det att ungdomarna har läst boken och kan fylla i alla luckorna själva med information dom redan har via läsupplevelsen. Alltså, jag veeeeeeet inte. Ju mer jag tänker på små luftballonger som kommer flygande, slutscenerna i skogen, dödliga bär, storleken på hundar, kärleksintressen som jag absolut inte förstår mig på, buttericksperuker och Stanley Tucci med snabbitsocker som framtänder, ju mer tänker jag att jag antagligen borde läsa boken. Å andra sidan, skulle jag läsa boken och märka att den är skriven lika illa som filmen är filmad så skulle jag säkerligen starta en bokbål på parkeringen.

Det som gör att filmen inte blir ett formidabelt magplask för mig är Jennifer Lawrence. Hon är otroligt bra. Med någon annan tjej i rollen som Katniss hade jag antagligen retat mig (ännu) mer på hela den där duktiga-flickan-problematiken. Nu får hon det att funka, hon är inget offer, hon tar hand om andra både för att hon måste och för att hon vill.

Precis lika mycket som Jennifer Lawrence växer i mina ögon var gång hon säger thank you precis lika mycket sjunker  filmen ju mer jag tänker på den. Jag hade inga som helst förväntningar på filmen men det förvånar mig att den inte är bättre än såhär. Det förvånar mig också att så många föräldrar släpper iväg sina barn – ensamma – på den här filmen. 11-års gränsen har nog aldrig känts mer knepig än här.

 

 

 

Här är dom andra filmspanarnas recensioner av filmen: Jessica, Sofia, Henke och Joel.

30 svar på ”THE HUNGER GAMES”

 1. Väl rutet angående åldersgränsen jag var för upptagen med att twittra innan filmen började för att ha koll på hur ungt det egentligen var i salongen.

  Jag kan hålla med om att Jennifer Lawrence var väldigt bra men hon känns ju inte 15 år för ett öre. Snarare 18-19 och det är ju likadant med de flesta ungdomarna i hungerspelen förutom Rue.

  1. Joel:
   En mogen 15-åring som varit med om mycket skit och behövt ta en massa ansvar hon inte bett om, jo jag kan nog köpa att hon är 15-ish-nånstans-där i alla fall. Men vissa av tjejerna i spelet känns mer som 10 och ett par av killarna känns mer som 19. Svårt det där….

   1. Det funderade jag på i själva berättelsen sas, det kändes som om spannet 12-18 år var väldigt stort för uppsamling till spelen. Inte särskilt rättvist…

 2. Vad gäller åldersgränsen och den resulterande åldern på de närvarande har vi ju redan sett att vi är rörande eniga om. Frånvaron av vuxna antar jag beror på att det är en förälder som drar Svarte Petter och får plocka med sig ett gäng ungar.

  Däremot håller jag inte med dig om din andra invändning. Den typen av post-plothål tycker jag att man stöter på lite titt som tätt, inte bara i ungdomsfilmer.

  Den här gången tyckte vi verkligen inte lika i alla fall!

  1. Sofia:
   Hahaha, ja så är det nog. Den vuxne sitter nånstans i periferin och sover medans en billast full med kids gråter för fullt på raden framför 😉

   Det var riktigt kul att läsa igenom alla våra recensioner. Det finns ju några beröringspunkter som är lika men annars diffar betygen betydligt mer än på Safe house, men å andra sidan, har fem bloggare någonsin tyckt så lika om en film som vi gjorde med just Safe house? 😉

 3. Bra revy Fiffi. Visst är detta Jennifer Lawrence’s film och jag älskar henne som du vet. Men, och det är ett stort men, denna insats är inget mot hennes dito i Winter’s bone. Jag tror inte att det är hennes fel utan jag anklagar manus och regissör för detta.

  1. Henke:
   Jag tycker hon är bra även i Winter´s bone (även om den också fick en tvåa av mig) men här ÄR hon filmen. Ta bort henne och vad blir kvar? Ett luftslott, typ.

   Hon gör den här typen av roller extreeeemt bra tycker jag och även om hon inte på något sätt är dålig i X-men: First Class så känns det lite bortkastat på nåt vis. Hennes talang kommer inte direkt fram där. Har du sett The Burning Plan med henne förresten?
   (https://www.fiffisfilmtajm.se/the-burning-plan/

 4. Vi är verkligen eniga om en sak: att det var en löjligt låg ålder på publiken. Visst kan jag tänka mig att extremt mogna 8-9-åringar, såna som läser Sagan om ringen utan att blinka, kan klara detta. Men borde de i alla fall inte ha en förälder sittande intill sig i så fall? Jaja. Deras val antar jag.

  Jag såg som du endel luckor (svårt att undgå när vi plcokade sönder filmen så effektivt!), men till skillnad från dig har jag lättare att bortse från dem.

  Kul att vi var lite mer oeniga denna gång!

 5. Spännande att ni i Filmspanarna tyckte så olika! Jag gillar egentligen inte ”snällaction” och tycker i det här fallet att filmen skulle varit starkare med mer jobbigt våld. Såg den i alla fall ensam en skitmåndag efter jobbet (med för MYCKET godis) och släppte t.o.m en tår. Ibland slutar man bara upp att analysera och dras med i sagan, även om det tyvärr är alltför sällan.. http://film4fucksake.blogspot.se/2012/03/hunger-games.html

  1. Vrångmannen:
   Jag pratade med Joel innan filmen om att jag läst din recension och att du tyckte den var så känslosam. Så det så. Djungeltrumman, you know 🙂

 6. Jag var och såg den i söndags kl 19 och då var det bara vuxna + ungdomar på bion. Men att 8-åringar var och såg den? Fast att den inte var så hemskt blodig, hur fan förklarar man ett sådant koncept för barn? Dödande för nöjes skull… usch.

  Hur som. Jag tyckte om filmen fast att som du säger, den har sina rejäla brister. Men så är det med alla filmer som görs efter böcker.

  Jag är lite sugen på att läsa böckerna då storyn har mig lite fascinerad, men jag vill liksom inte få en ny Twillight på mina händer. Inte för att jag tror att Hunger Games är lika hemsk som den, men jag har svårt för politiska intriger i böcker om de inte är logiska. Jag tyckte att detta med att ha dessa spel är extremt dumt. Det räcker med att de andra distrikterna är fattiga, de har inget att slåss med förutom de råvarorna som ”the-big-bad-big-city” är i behov av. Detta kanske förklaras bättre i böckerna så för det så kommer jag nog att läsa de.

 7. Ugh, jag vet inte vad det är med mig men jag glömmer alltid att skiva allt på en gång.

  Ja, Jennifer, jaaaaaa! Utan henne så skulle denna film suga, det är jag säker på!

 8. Oj! Spännande att ni ”Filmspanarna” var så pass oeniga ändå. Jag såg den här utan sällskap en sketen måndag efter jobbet (med för MYCKET godis!) och blev lite tagen. Har en del invändningar (bl.a tycker jag att våldet är för tamt för vad storyn kräver men också för grovt för den låga åldersgränsen i Sverige) men blev glatt överraskad och fick mig en fartfylld ond framtidssaga serverad. Jag lyckades helt ta av mig analyshatten (det är banne mig inte ofta) och rycktes med. Jag tyckte t.o.m att filmen är för kort! Hyllar också Jennifer! 🙂 http://film4fucksake.blogspot.se/2012/03/hunger-games.html

 9. Jag såg den här utan sällskap en sketen måndag efter jobbet (med för MYCKET godis!) och blev lite tagen. Har en del invändningar (bl.a tycker jag att våldet är för tamt för vad storyn kräver men också för grovt för den låga åldersgränsen i Sverige) men blev glatt överraskad och fick mig en fartfylld mörk framtidssaga serverad. Jag lyckades helt ta av mig analyshatten (det är banne mig inte ofta) och rycktes med. Jag tyckte t.o.m att filmen kändes kort. Hyllar också Jennifer! 🙂 http://film4fucksake.blogspot.se/2012/03/hunger-games.html

 10. Jag såg den här utan sällskap en sketen måndag efter jobbet (med för MYCKET godis hehehe!) och blev faktiskt lite tagen. Har lite invändningar (bl.a tycker jag att våldet är för tamt för vad storyn kräver men också för grovt för den låga åldersgränsen i Sverige) men blev glatt överraskad och fick mig en fartfylld mörk framtidssaga serverad. Jag lyckades nästan helt ta av mig analyshatten (det är banne mig inte ofta) och rycktes med. Jag tyckte t.o.m att filmen kändes kort. Hyllar också Jennifer! 🙂 http://film4fucksake.blogspot.se/2012/03/hunger-games.html

 11. Gillade verkligen filmen, men jag hade å andra sidan läst första (och andra) boken innan och gillat, så kan väl inte direkt betraktas som särskilt opartisk. Tycker den funkade bra som film och att man gjort ett bra jobb med att göra om den till film, men förstår att vissa saker inte är så självklara om man inte läst boken, fick förklara en del saker för min pojkvän som var med och såg filmen och inte har läst boken.

  Kan för övrigt bara stämma in i det som sagts innan om åldersgränsen, väldigt låg med tanke på innehållet som inte direkt är helt barnvänligt.

  När det gäller böckerna (åtminstone första & andra då) så skulle jag säga att ”kärlekshistorien” inte framstår som något problem och jag tycker inte alls den förtjänar att jämföras med Twilight då det ligger på en annan nivå. De politiska intrigerna har jag svårt att uttala mig om ifall de är logiska och lätta att köpa i boken, jag köpte dem men jag vet inte om jag kan betraktas som jättekritisk på det sättet heller.

  Väldigt kul och läsa om era olika åsikter om filmen i alla fall och att det ändå skilde sig rätt mycket åt.

  1. Eve:
   Kul att höra din åsikt eftersom du är ensam (hittills) om att säga din mening OCH ha läst boken.
   Självklart går det att få in väldigt mycket mer i en bok än i en film och jag som är kritisk mot filmen kanske inte skulle vara lika kritisk om jag läst boken, eller så skulle jag såga boken också 😉

   Jag tror att det här är en film som funkar som en riktig vattendelare. 🙂

 12. Jag som har läst alla tre böcker och tycker att de är riktigt bra (lite överskattade nu i och med den stora hypen) måste få säga att filmen var långt över förväntan! Den följde boken riktigt bra faktiskt 🙂 I och för sig var det ett tag sen jag läste den, men faktiskt – för att vara en film baserad på en bok är jag supernöjd.

  1. Vilma:
   Kul att höra! Det händer så ofta att man blir besviken på filmen efter att ha läst boken men det är ju alltid kul när det inte känns så.

   Vad gäller just denna bok och film så tror jag ändå att du som läst boken har en hel del gratis jämfört med exempelvis mig som inte läst den. Många av dom trådar jag tycker är lösa är det säkert inte i boken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.