THE LAST STAND

Hö-hö. Eller kanske he-he. Så känns det när jag ser postern för The Last Stand, fördomarna liksom bara kommer till mig, som syner från framtiden för en spåkvinna.

Postern är ett collage som tillsammans blir symbolen för en redig hardass snubbefilm. En affisch som luktar folköl och chips med smak av sourcream and onion. Fötter med smutsiga tubsockor som vilar på det rökfärgade soffbordet. Den mongoliska ökenråttan Vinnie Jones springer omkring i en bur som städades sist när Clinton var president. Det rapas. Det fjärtas. Det skrockas. Lyckan är fullständig när det vankas snabba bilar, actionfest, ett manus med noll IQ och en stenhård Arnold i huvudrollen.

Jag tycker inte så mycket om öl. Jag äter hellre ostbågar än chips. Jag äger inga tubsockor och skulle jag ha en råtta skulle den heta Cesc Fàbregas. Och snubbefilm eller ej, en redig actionrökare tackar jag sällan nej till, inte när Arnold Schwarzenegger kravlat sig ut ur solduschen och försöker visa sig från sin allra fräschaste sida. Efter hans inhopp i Expendables 2 trodde jag hoppet var helt ute med honom, han var rent HEMSK där, pinsam nästan.

I The Last Stand är han inte pinsam. Det är som om tiden stått still eller som att vara en del av Tillbaka till framtiden. Det funkar! Filmen är alldeles lagom hjärndöd, den känns påkostad och den sydkoreanske regissören Jee-woon Kim (som mig veterligen främst gjort skräckfilmer förut) har fått till en störtskön känsla filmen igenom.

Fragment från andra filmer dyker upp i huvudet. Men in black (öknen), A history of violence (restaurangen), Mina jag och Irene (i början när Arnie får bilnycklar och förväntas vara ”snäll”), lite Fast and the furious, en hel del Clintan från dom senaste åren (rynkig äldre man) men främst känns The Last Stand som ett hopkok från rätt BRA actionfilmer från 80-talet.

Jag är helt enkelt nöjd. Och glad. Och mätt.

*raaap*

Flmr, Fripps filmrevyer och Movies-Noir har också sett filmen.

8 svar på ”THE LAST STAND”

 1. Tack för länken. Detta är en mycket kapabel actionrulle. Om man jämför den med mat, på tal om *raaap*, så har den mest tomma dumma kalorier, men den är kul att äta och den ger mer tillfällig njutning är den bäst tillagade fullkornpastan någonsin kan ge.

   1. Då kommer jag ju osökt att tänka på den där stackars pizzerien på skaraborgska landsbygden som försökte sig på att servera pasta till de ensamstående bönderna som skulle dit och käka lunch: ”Vad är det här för jävla barnmat?! Har du inga potäter?!”

    Min råtta skulle nog få heta Dr. Finkelstein 😉

 2. Får också tacka för länken och instämma – det är en välfungerande actionrökare gjorde på ett 80-tals vis. Mycket hänger på regissören om en skådespelare ska funka eller kännas malplacerad. Här används Arnie helt rätt.

  1. Movies-Noir:
   Visst gör han det. Han är mycket mer rätt här än i Expendables även om det på pappret kanske borde ha varit tvärtom 🙂

 3. Instämmer till fullo. Tydligen så ska filmen innehålla massor av gömda referenser till tidigare Schwarzeneggerfilmer, så det blir väl till att se den igen då 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.