THE RETURN OF GODZILLA

9 maj, 2014

Det har gått hela trettio år sedan förra veckans original-Godzilla-film spelades in. En ung man vars föräldrar omkom i den första filmen har ägnat hela sitt vuxna liv åt att studera Godzilla och det kan kanske finnas en liiiten baktanke där som stavas hämnd av nåt slag.

När Godzilla återigen hotar att inta Japans kust vill både USA och Sovjetunionen att monstret ska utplånas med hjälp av atombomber. Japanerna är oroliga, dom ber världens stora ledare att tänka på radioaktiviteten och på att ingen med säkerhet vet om Godzilla går att förinta med bomber. Dom om några vet att det inte finns något som heter ”säkra kärnvapen” och lyssnar inte på ryssarna som kallar det ”nationalistisk egoism” att inte bomba. Herregud, monstret har ju till och med ätit upp en av ryssarnas ubåtar! Hemska tanke, hur egoistiska kan japanerna bliiii?

Det är härligt att se Godzilla i 80-talstappning. Lila neonljus, män med mustascher, ett snyggare och större monster. Filmen känns påkostad, som ett försök att göra något unikt trots att hela fjorton filmer producerats sedan första filmen. Musiken är jättefin och känns modern, ja, västerländsk om man så vill och precis som i så många amerikanska filmer från mitten på 80-talet så är det mycket politik inbakat i historien.

Helt okej effekter, snygg produktion och en i sammanhanget ganska smart historia. Jag tycker inte det här är så pjåkigt alls.

Originaltitel: Gojira

Svensk titel: The Return of Godzilla

Produktionsår: 1984

Regissör: Koji Hashimoto och R.J. Kizer

Speltid: 103 min

Onödigt men kul vetande: Godzilla är varken en liten plastdocka filmad enbart i miniatyromgivningar eller ett animerat monster, Godzilla spelas av en skådespelare som bär runt på kostymen. I framtida Godzillafilmer kan man se små ubåtar med namnet Satsuma på sidan, det är en homage till Kenpachiro Satsuma som spelade Godzilla från och med denna film fram till 1995.

.

{ 4 comments… read them below or add one }

Sofia maj 9, 2014 kl. 17:21

Intressant spaning där med politik i 80-talsfilmer. Spontant tänker man ju på 70-talet som den politiska decenniet, men det fortsatte bara i en annan form…

Svara

Fiffi maj 9, 2014 kl. 19:15

Sofia:
Under 80-talet känns det som att det oftast var amerikaner mot ryssar, att det är japaner mot både amerikaner och ryssar kanske inte var lika vanligt.

Svara

Sofia maj 10, 2014 kl. 09:55

Nä, inte både och. Däremot har vi ju tex Rising Sun, den där med Connery och Snipes var det va?

Svara

Fiffi maj 10, 2014 kl. 15:57

Sofia:
Det var det. Helt korrekt 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: