THURSDAY

När Henke skrev om filmen Killer Joe namedroppade han även en annan film: Thursday. Aaron Eckhart, Thomas Jane och Mickey Rourke i rollistan, den kallades för våldskomedi och i kommentarsfältet skrevs orden ”fattigmans-Tarantino”. Självklart hyrde jag den på direkten.

Filmens första minutrar är S Å bra! Jag känner mig nästan lycklig. Jag känner dessutom igen rätt mig bra i hela scenen med nåt icke-tänkande blåshuvud som står bakom kassan och rabblar regler som nån chef totat i henne, helt utan kraft och möjlighet att använda sitt sunda förnuft. Och visst har det hänt att jag tänkt tanken, samma tanke som Nick (Eckhart) och hans vänner gör till verklighet.

Thursday bjussar på nittio minuter vrickat våldsamt drama, det är blodigt, knasigt, dumt och ibland nästan på gränsen till fars men Thursday är också välspelat, charmigt och ganska läbbigt. Bland annat finns det en våldtäktsscen som är riktigt omvända-världen vilket inte hör till vanligheterna på film men likväl är det nyttigt att se.

Eckhart och Jane är så lika varandra att dom lätt skulle kunna vara bröder i verkligheten och jag skulle gärna se dom tillsammans i nån mer hårdnackad actionfilm framöver. Som helhet är filmen en lättviktare, ingenting jag funderar på, ingenting jag vill se igen men som underhållning för stunden fungerar den alldeles utmärkt.

Tack för tipset Henke!

 

6 svar på ”THURSDAY”

 1. Mmm, jag tyckte Thursday helt klart var värd en titt. Visst är det inget att se om och om igen, men vet man inget om den och inte förväntar sig något speciellt så funkar den bra.

  Ja, köksscenen med Paulina Porizkova är inte helt fel, haha 😀

  1. Movies-Noir:
   Hmmmm. Nu fick jag nåt att bita i för just din reaktion på köksscenen är (ju) det som gör den så komplicerad. Är inte en våldtäkt alltid, per definition, något att _inte_skratta åt? Även om det är en man som blir våldtagen av en vacker kvinna? Han blir det uppenbarligen mot sin egen vilja och ser inte direkt ut att njuta. Jag undrar om inte filmmakarna ville få fram nånting rätt grundläggande intressant i just den scenen.

 2. Tack Fiffi för hälsningen och länken.

  Movies-Noir sammanfattar den väl. Inte jättebra, men ändå jättekul att se om man är ospoilad och icke bärandes på förväntningarnas tunga ok.

  1. Henke:
   Klart sevärd och en film jag antagligen inte hade hittat utan ditt tips. Hittade den ju inte ens när jag grävde fram filmer till Eckhart-temat. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.