Topp-10: MUSIKALER

I avsnitt 31 av podcasten Snacka om film pratade jag, Steffo och Johan om musikaler, våra favoriter, tips och anti-tips. Vi fick sen en förfrågan från Cecilia om vi kunde lista våra tio musikalfavoriter och det kunde vi såklart. Och ville!

poddens facebooksida kan du se den Ultimata Musikallistan från oss tre (när våra listor räknats ihop till en) och på våra bloggar kan du idag se underlagen för denna lista, dvs våra tre olika listor.

Här är mina tio tips på kanonmusikaler – som dessutom är mina favvisar!

.

.

10. Sound of music
(1965 – Regi: Robert Wise)

Sound of music är inte bara en musikal, den är en boats också. Baserad på den självbiografiska romanen av Maria von Trapp, i filmen spelad av Julie Andrews. Maken till positiv människa har filmhistorien kanske aldrig skådat!

.

.

.

9. The last five years
(2014 – Regi: Richard LaGravenese) 

Den här musikalen är vad jag vet ingen boats men skulle mycket väl kunna vara en. Den handlar om en ung tjej och en ung kille och deras förhållande och filmen tar sig från relationens början till slut genom killens ögon (och sånger) och från slutet till början genom tjejens. Mycket klurigt ihopfixat och många bra sångnummer. Anna Kendrick är en klippa!

.

.

.

8. Alla säger I love you
(Everyone says I love you – 1996 – Regi: Woody Allen)

Sedvanligt Woody Allen-pratigt mys men denna gång med maffiga musikalnummer.

.

.

.

7. Little shop of horrors
(1986 – Regi:  Frank Oz)

Grymt underhållande film men svängiga låtar och fantastiska sångprestationer. Att den köttätande växten är makalöst bra gjord är mest en bonus!

.

.

.

6. Hedwig and the angry inch
(2001 – Regi: John Cameron Mitchell)
Musikalen om den tyska pojken som växer upp, känner att han egentligen är en tjej, flyttar till USA, förändrar sin kropp och försöker få ordning på sin själ. Bra musik och ett ENASTÅENDE rollprestation av John Cameron Mitchell som både skrivit, regisserat och sjunger allt själv  filmen.

.

.

.

5. Mamma Mia!
(2008 – Regi: Phyllida Lloyd)

Behöver den här filmen nån presentation? Inte, va? En massa ABBA-sånger som vävts ihop till ett romantiskt drama på en grekisk ö och en massa stora skådespelare som sjunger hellre än bra. Charmigt så man smäller av!

.

.

.

4. Les Misérables
(2012 – Regi: Tom Hooper)

Misär är det, nåt så inihelvete misär, men kombinationen av storyn, musiken och enastående skådespelare (och sångare) gör att jag inte kan värja mig. Filmen gnager sig in i märg och ben och till slut sitter jag där, tom, ledsen och lycklig samtidigt.

.

.

.

3. Moulin Rouge
(2001 – Regi: Baz Luhrmann)

FÄRGERNA! MUSIKEN! KÄRLEKEN! FRANSOSER! ELEFANTER! DVÄRGAR! FILMMAGI! NICOLE! OCH EWAN-MED-TÄNDERNA!

.

.

.

2. 9 man och en flicka
(Take me out to the ball game – 1949 – Regi: Busby Berkeley)

Det här filmen har ALLT! Glada män i randiga kostymer som steppar och sjunger, baseball, en ung dam i centrum, sköna låtar, det swingas och flingas och har sig och jag är såååå glad när jag tittar och sååååå glad efteråt. Mysigt som tusan är vad det är!

.

.

.

1. Grease
(1978 – Regi: Randal Kleiser)

Finns det en musikal som innehåller lika många hits? Finns det en musikal som man sjunger med lika mycket i, som är coolare och som får en att vilja köpa en DeLorean och resa tillbaka till 50-talet? Det här känns som den ultimata musikalen tycker jag. Svårslagen. Och Olivia Newton-John och John Travolta är ikoner!

.

Bubblare: Jag valde att bara ta med spelfilmer på listan så Lejonkungen får bli bubblare plus Evita och Purple Rain.

Mer listor? Fler listor? Steffos hittar du här och Johans lista är här.

 

16 svar på ”Topp-10: MUSIKALER”

 1. Så där ja! Kulig lista. Men jag ser inte Rocky Horror nånstans..? 😉 Evita försökte jag se en gång men tyckte den var helt förskräckligt trist, en sån där sjung-pratar-film. Men den kanske tar sig? Blir nu megasugen på att se om Les Miserables som jag bara sett en gång men tyckte va grymt bra. Och Moulin Rouge, som jag nog sett 200 ggr <3 Ska du se Hedwig i Stockholm med Ola Salo?

  1. Cecilia:
   Haha, näääää Rocky Horror var långt ifrån listan (såg att jag gett den aningens för högt betyg ;))
   https://www.fiffisfilmtajm.se/veckans-sarandon-the-rocky-horror-picture-show/

   Jag tycker Evita är samma typ av musikal som Les Misérables, en sån som sakta sakta äter sig in i kroppen och som till slut gör mig berörd ända in i benmärgen. Men det är lätt att ge upp och förkasta båda som trams i början.

   Jag har inga planer på att se Hedwig i nuläget. Har du? 🙂

   1. Hej! Ursäkta sent svar men har varit lite busy på andra sidan jorden 😉 OK, kanske borde ge Evita en chans till då. Japp jag har planer på att se Hedwig, trots att jag inte har sett filmen. En kompis har fått en biljett inklusive sällskap i födelsedagspresent. Det är inte ofta jag går på live musikaler, men den här känns som den kan bli bra. Såg Ola Salo i Jesus Christ Superstar, vilken jag tyckte var OK, men kanske inte tipptopp. Hade tidigare bara sett en inspelad från scenen-variant tidigare (har ingen aning om från vilken teater eller årtal, men det var nog ett tag sen), vilken jag verkligen gillade. Musiken är ju toppen trots att den handlar om Jesus.

    Angående Rocky Horror så gav du den kanske lite för högt betyg i förhållande till din text, det håller jag med om, men för lågt för vad den förtjänar i mina ögon (och öron). Jag tycker den är helt magisk, rolig, sexig och har störtsköna låtar som sätter sig som flugor i honungsburken. Live i London är den ännu bättre! 😀

    1. Cecilia:
     Du är ursäktad. Är man på andra sidan jorden och hälsar på Pixar är det klaaaaaart man blir det 😉

     Jag kan tänka mig att Rocky Horror är betydligt bättre live än på film men det finns ju så många bättre musikaler att se om man får chansen. Book of Mormon till exempel. DEN skulle vara kul att se som film!

     1. Åh Book of Mormon ville jag se när jag var i New York sist, men det var slutsålt i flera månader framåt. Ännu på önskelistan 🙂

       1. Jo det är klart, det kan man ju göraI Fast i London skulle jag nog välja att se Les Misérables i första hand. Tänker mig att den är bra där. Har du sett den live?

        1. Cecilia:
         Nix, har inte sett den på scen. Den lockar inte alls faktiskt, den är ju så helvetisk…..tung. Filmen räckte mer än väl 😉

       2. Book of mormon finns ju också på Spotify, har nog hört den 100 gånger ::). Det har ju varit snack om filmatisering men inget konkret verkar verkar vara på gång.

 2. Jaaa, Little Shop of Horrors — lysande soundtrack. Grease är helt ok, men jag är inte riktigt lika svag för den. Mer roliga låtar än riktigt bra film. Men till nästa år måste jag nästa se till att klippa Last 5 Years och Les Miserables.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.