FILMÅRET 1985

Ursäkta min franska men 1985 ger verkligen dom filmiska snigelspåren ett ansikte. Det är ett rekorderligt filmår med rediga riktiga klassiska filmer som håller helt otroligt bra fortfarande men det är också ett år som – för mig – symboliserar så mycket mer. Det här är året då polletten trillade ner. Jag förstod. Och det jag fattade 1985 – för TRETTIO år sedan – förstår jag fortfarande. Gammal kärlek kan visst rosta men riktig kärlek är större än så. Mycket större än så.

 

10. Re-Animator

Säga vad man vill om Re-Animator, har man sett den glömmer man den inte så lätt. Jag var väl 13-14 år sådär när jag såg den och ja….hmm…den fastnade. Den är rätt så äcklig faktiskt, Stuart Gordon har lyckats göra H.P Lovecrafts historia rättvisa. Mycket hjärnor är det. Och sprutor. Och självlysande gegga. Burr.

.

.

.

9. Sweet dreams

Jessica Lange blev Oscarsnominerad för sin roll som countrysångerskan Patsy Cline. Så välförtjänt. Ed Harris var Ed Harris men ung. Sweet dreams är överlag en väldigt bra film, BOATS och allt men det är också en film som tjänar på att man INTE googlar Patsy Cline utan bara sätter sig och tittar.

.

.

.

8. Trassel i natten (Into the night)

Den här filmen såg jag för första och hittills enda gången 2011, det finns alltså inget nostalgi-mos i matlådan när jag tjongar upp denna film som en av mina favoriter från året. Jeff Goldblum och Michelle Pfeiffer är SUVERÄNA tillsammans i denna 80-talspärla.

.

.

.

7. Kniven är enda vittnet (Jagged edge)

Rättgångsdrama +  thriller + spänning + 80-tals-mys + Glenn Close + Jeff Bridges + mord + kärlek  + manus with a twist = alldeles underbart!

.

.

.

6. Mitt liv som hund

Lasse Hallströms film om den unge Ingemar är en av dom bästa svenska filmerna någonsin. Tycker jag.

.

.

.

 

5. The Breakfast Club

Vilken klassiker! Vilken härlig film han gjort, John Hughes och den håller precis lika bra fortfarande. Det är nåt man verkligen inte kan säga om alla klassiker (*host* Citizen Kane).

.

.

.

4. Mask

1986 vann Michael Westmore och Zoltan Elek en Oscar för Bästa make-up. Dom lyckades förvandla Eric Stoltz till ”Rocky” Dennis och det kan inte ha varit en enkel match. Trion Eric Stoltz, Cher och Sam Elliott är SÅ bra i den här filmen, ja hela filmen är bra. En BOATS som fler borde se, den känns lite bortglömd nuförtiden.

.

.

.

3. Vittne till  mord (Witness)

Var tog Peter Weir vägen, varför gör han inte fler filmer? Han var en av dom mest intressanta regissörerna – länge, med filmer som Döda poeters sällskap, Utan fruktan, Truman show och Gifta på lådsas. Ja, jag vet att han gjorde The Way Back 2010 men jag tycker han ska göra mer. 1985 gjorde han alltså Vittne till mord, amish-thrillern som visade att Harrison Ford kunde göra mer än äventyrsblockbuster och att Kelly McGillis skulle få gå från huckle till Tom Cruise love-interest i Top Gun. Filmens toalettscen är en av dom mest spännande scener som filmats. En mycket värdig bronsmedaljör!

.

.

.

2. Rambo – First Blood part II

Om 1995 var ett kanonår för både Sylvester Stallone själv och mig som stallone-o-fil (med både Judge Dredd och Dödligt möte på topplistan) så är det som en fjärt i rymden jämfört med 1985. 1985 var Stallone i sitt ESSE. Kolla på bilden alltså bara kooooolla på bilden! Han är Vietnam, utslängd mitt inne i skogen eller djungeln eller obygden eller vad fan man nu kallar det där ingemanslandet, iklädd inget annat än ett par brallor och ett ofållat kantband runt skallen och det regnar också, det strilar inte sådär lugnt och mysigt nej det är ett elakt jävla regn och det ser iskallt ut. Man vill bara åka dit och ge honom en stor kopp varm choklad fullsmockad med minimarschmallows och säga att allt kommer bli bra. Dom där hundögonen är nämligen inte så säkra på det.

.

.

.

1. Rocky IV

Stackarn hinner inte mer än hem från Vietnam förrän han ska till nästa fiendeland – och BOXAS! I Rocky IV får Stallone visa upp alla sina filmiska kvalitéer och här bevisar han in i varenda filmruta att han är den STÖRSTA FILMSTJÄRNAN VÄRLDEN NÅGONSIN SKÅDAT!

Ja ja ja…jag fattar att några sätter morgonkaffet i vrångstrupen nu och/eller börjar fila på elaka kommentarer och/eller insändare i lokaltidningen och/eller närma sig min ytterdörr med naken bakdel för att bajsa i brevlådan men helt ärligt, kom igen bara – DO IT! Jag har kollat in Rocky IV tillräckligt många gånger för att veta hur ett par röda boxarhandskar ska användas mot testosteronstinna oliktänkande. Årets silver- och guldmedalj har aldrig delats ut till några mer överlägsna filmer än dessa två. Sådeså.

Bubblare: Spindelkvinnans kyss och Sällskapsresan 2 – Snowroller.

.

Idag skriver flera av mina filmspanarvänner också om filmåret 1985. Klicka dig vidare in på deras bloggar för fler favoritfilmer.

Fripps filmrevyer

Flmr

Rörliga bilder och tryckta ord

Movies-Noir

Spel och film

Filmitch

We could watch movies

Jojjenito

 

30 svar på ”FILMÅRET 1985”

 1. Bara två överlapp, men det är klart, vi snackar ju Sly i huvudrollerna, det kan inte filmerna på min lista konkurrera med. Och Rocky IV är ju trots allt näst bäst av Rocky-filmerna.

   1. Absolut, ettan tycker jag är grymt bra och jag gillar verkligen fyran, inte minst för att den verkligen illustrerar på ett väldigt fräscht sätt hur det var i världen när Sovjet var en supermakt att räkna med.

 2. 1985 var ett otroligt bra filmår! Minns så himla väl än idag när jag satt på bion och såg Rocky IV och när det kungliga träningsmontaget startade, musiken, fysiken och alla otroliga övningar han tar för sig, vår kära Rocky/Stallone! Likväl minns jag när jag såg Rambo II, det var på Saga på Kungsgatan i Stockholm, hamnade bakom en pelare så jag fick sitta med lutat huvud hela filmen…det var tider det! 😀

 3. Man måste bara älska Stallone-kärleken! 🙂

  Inser att jag kanske också borde han givit Mask en chans…som bubblare om inte annat! Den är riktigt bra!
  Vi tänker samma om Trassel i natten…! Kul rulle!

  1. Steffo:
   Tack för det. Härligt att du ser det på det sättet och inte enbart som att jag borde bli omhändertagen av smakpolisen 😉

 4. Imponerande av Stallone att ha två sådana kolossfilmer samma år. Jag var kanske lite ung men vill minnas att de var stora snackisar.

 5. Re-Animator, skön rulle det där. Såg den själv för bara något år sen för första gången och gillade vad jag såg. Humor på hög nivå 😉

  Sweet Dreams, där har vi en film jag inte kände till, kul! Gillar dock Ed Harris (ofta, inte alltid) så den kanske man ska kolla in. Jessica Lange däremot, inte någon favorit, men ok.

  Into the Night såg jag också först 2011 och gillade den helt klart. Mysig liten film jag gärna ser om.

  Jaged Edge blir jag mer och mer sugen på att se om, trots att jag sett den ett par gånger. Funkar bäst första gången när man inte känner till twisten, men en sån film funkar alltid.

  Inte sett Mitt liv som hund. Det var på gång för Decennier, men valde sen bort den. En dag dock…

  The Breakfast Club är given, så klart.

  Hmm, Mask dyker upp på några listor. Osäker om jag såg den för länge sen. Ska försöka se den när jag känner för den typen av film.

  Witness är klart stabil. Harrison hade några lyckade år där på 80-talet…

  Hahaha, är man överraskad? Det roligaste med bilden på Sly är ju att huvudet är kapat för att få med magmusklerna 😉 Filmen? Kan inte mäta sig med originalet som är en favorit, men duglig action.

  Faktiskt inte sett mer än första Rocky (bra, men ingen favorit). Får nog ha ett litet Rocky-tema framöver när jag känner för lite hjärnlöst 80-tal 😀

  1. Movies-Noir:
   Det känns som om ett projekt med svensk film kommer närmare och närmare en blogg nära dig. HAR DU INTE SETT MITT LIV SOM HUND???

   Det känns som ett annat projekt också börjar närma sig dig med stormsteg. HAR DU BARA SETT FÖRSTA ROCKY? Inte så bara visserligen men du har ju så många härliga filmiska rockystunder kvar att se. Blir nästan lite avis.:)

 6. Resonerade faktiskt en smula kring Rocky-serien häromdagen och tror kanske att jag börjar hålla 4-an som seriens bästa. Kanske undermedvetet påverkad av alla gånger jag klickat mig in här, vad vet jag, haha.

  Ahh, måste nog slänga på en Rocky-rulle här ny. Kul lista! 🙂

 7. Slys val av filmer har vi tidigare diskuterat han har en osviklig känsla att förvandla det mesta han tar i till underhållande dynga speciellt Rocky IV. Men jag kan ge filmen att den går alltid att titta på för underhållningsvärdet är i topp – kanske en modern Planet 9 from outer space 😉
  Däremot hävdar jag att han är en bra skådis men han har liksom aldrig fått chansen att visa vad han går för med några få undantag. Funderar faktiskt så smått på ett Stallone tema med hans mindre kända filmer. I övrigt bara två överlapp men en hel del bubblare.

 8. Yay, både Re-Animator och Mask. Re-Animator var lite oväntat faktiskt. Åtminstone mer än din etta och tvåa 🙂 Into the Night spelade jag faktiskt in från TV när du tipsade om det men har inte ”hunnit” se den ännu.

 9. Kanske har ngr av dessa rullar nämnts ovan men jag
  Tipsar ändå….
  Tillbaka till framtiden
  Pale rider
  Legenden – Mörkrets härskare
  Purpurfärgen
  Cocoon
  Ran
  Fletch
  Änglarnas stad – Los Angeles
  (To live and die in LA)
  Falken och snömannen
  Prizzis heder
  Spindelkvinnans kyss
  Drakens år
  Trassel i natten
  Pang pang du är död

 10. Hey mannen! Visst var det ett fantastiskt filmår detta? I like it.

  Låt se vad du bjuder på!
  10. Re-animator – what the f**k is that? LOL 😀

  9. Sweet dreams – ??? Aldrig hört. Va, är detta 1985 verkligen?

  8. Into the night – ??? What?

  7. Jagged edge – What?? Bisarrovärlden?

  6. Mitt liv som hund – pust den har jag sett i alla fall. Gjorde inte så stort intryck bara

  5. The breakfast club – Yipee. Men varför väljer ”alla” den blå bilden??

  4. Mask – ? Har ett vagt minne om att en film med det namnet fanns, men den var ”pretto”… 🙁

  3. Witness – Hi5!

  2. Rambo – First blood part 2 – Yipee. En film jag sett och gillar!

  1. Rocky IV – såklart, det var sedan gammalt. Din nummer 2 på din topp 100 filmer. Eller hur? Gillar den inte lika mycket som Rambo om jag ska vara ärlig.

  1. Henke:
   Hey girl! Jag har lite följdfrågor:

   Mask? Pretto? Varför?
   Varför är Jagged edge bisarrovärlden?
   Vad är det för fel på den blå bilden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.