FILMÅRET 1989

 

1989. Året efter världens bästa filmår. Vad kan det ha haft att bjuda oss filmgalningar på? Jodu, en hel del faktiskt!

Jag kan konstatera att väldans många filmer på listan har med vatten att göra, att det KAN vara som så att minnet spelar mig ett spratt ibland OCH att det var kantboll på en dagens-dubbel för Sylvester Stallone.

Förutom just vattnet finns det ingen röd tråd bland mina favoritfilmer för året, det är komedi, ångestdrypande drama, action, tecknat och drama.  Lite av varje alltså.

10. Sex, lögner och videoband
(Sex, lies and videotape – Regi:  Steven Soderbergh)

Här misstänker jag att minnet kan spela mig ett spratt för jag har inte sett om filmen på jättejättelänge. Dock minns jag den som superbra (den fick en 5:a i min filmbok) MEN jag kan inte svära på att jag skulle tycka det fortfarande. Så det blir en tiondeplats med en brasklapp för nedflyttning för James Spader och kompani.

.

.

9. Värsta gänget
(Major League – Regi: David Ward)

En baseballkomedi är aldrig fel och speciellt inte när den är så kalaskul som denna. Tom Berenger, Charlie Sheen, Corbin Bernsen, Rene Russo och Wesley Snipes levererar!

.

.

8. Tid för hämnd
(Licence to kill – Regi: John Glen)

Jag tycker det här är en av dom bästa Bond-filmerna och definitivt en av dom allra bästa Bond-brudarna! Carey Lowell som Pam Bouvier är en riktigt kavat pingla och Timothy Dalton gör inte bort sig som 007. En action-Bond som inte skäms för sig, inte det minsta.

.

.

7. S/Y Glädjen
(Regi: Göran du Rées)

Här är ännu ett bevis för att det kanske inte alltid är filmerna med högst betyg som hamnar på topplistan för året. S/Y Glädjen är en medel-trea, en habil film, sevärd på alla sätt men det som gör att den hamnar på listan är att den stannar kvar i magen. Den är jättejobbig att se – på ett bra sätt.

.

.

6. Tango & Cash
(Regi: Andrei Konchalovsky)

Den här filmen stannar kvar i magen av helt andra anledningar än segelfilmen ovan. Den här filmen är as-charmig, den är urtypen av en actionkomedi från 80-talet och Stallone såg ut som en vuxen Harry Potter långt innan Harry var så mycket som en magisk tanke i J.K Rowlings huvud. Daniel Radcliffe föddes dock detta år. Katshing!

.

.

5. Lugnt vatten
(Dead calm – Regi: Phillip Noyce)

När jag såg Lugnt vatten på bio trodde jag hjärtat skulle stanna. Den var så sjuuuukt spännande – tyckte jag då. Jag blir kanske inte riktigt lika ”berörd” när jag ser den nuförtiden men det är fortfarande en mycket bra thriller. Nicole Kidman var ung och hade fortfarande sina fina lockar kvar, Sam Neill var en redig man att sukta efter och Billy Zane var…..inte så sane.

.

.

4. Den lilla sjöjungfrun
(The little mermaid – Regi: Ron Clements och John Musker)

När jag köpte Den lilla sjöjungfrun på VHS blev jag ifrågasatt av mina kompisar om jag var riktigt klok. ”Varför köper du en barnfilm??” frågade dom och jag fattade faktiskt inte frågan. Vadå barnfilm? Jag tror dock att frågan var nån form av katalysator för det var Lilla sjöjungfrun som fick mig att börja samla på Disneyfilmer, vilket inte var särskilt varken svårt eller dyrt på den tiden eftersom det bara kom en per år.

.

.

3. Avgrunden
(The Abyss – Regi: James Cameron)

Undervattensfilmer….smaka på ordet. Visst är det nån alldeles speciellt? Vad är det som finns långt därnere i det stora blå? Läbbigt är det tycker jag, jag är rädd för vatten och får egentligen klaustro av att se filmer som denna men äsch, ibland får man sitta med en syrgastub i soffan och liksom bara härda ut – och pysa.

.

.

2. När Harry träffade Sally
(When Harry met Sally – Regi: Rob Reiner)

Romantiskt, charmigt, tragiskt, sorgligt, roligt, mysigt. Jag skulle kunna drista mig till att säga att denna romcom faktiskt har precis ALLT man kan önska sig.

.

.

1. Döda poeters sällskap
(Dead Poets Society – Regi: Peter Weir)

Filmer som omformar mitt eget väsen, såna filmer växer inte på träd. Döda poeters sällskap är en sån film för mig. Att se den på bio när jag gick på sluttampen på gymnasiet var alldeles himlastormande. Otroligt känslosamt. Jag fattade liksom grejer. Jag vågade ifrågasätta. Jag såg på livet och världen med nya ögon. En väldigt ohotad etta på min lista!
(Recensionen jag länkat till här ovan är skriven av mig men den är publicerad på Sofias blogg när hon hade skoltema)

.

 

Bubblare: Resan till Melonia,  Länge leve Bernie, Bind mig älska mig, Sea of love, Född den fjärde juli och Lock up.

Här kommer fler topplistor från toppbloggare:
Jojjenito
Filmmedia
Movies-Noir
Fripps filmrevyer
Rörliga bilder och tryckta ord
Spel och film
Filmitch
Absurd Cinema
Flmr

 

31 svar på ”FILMÅRET 1989”

 1. Hey, fyra överlapp!

  Min gissning slog in! En poäng till mig. Synd att du inte slog till och gick för ”the double”.

  Största positiva överraskningen – Tid för hämnd! Härligt med Bond på listorna och Joel lär jag bli glad också!

  Största Waaat? – förutom att Lock up inte kom med? Det är nog att Värsta gänget kom med på din lista (trots att Berenger är med). Jag har nog aldrig sett hela den filmen, måste nog råda bot på det.

  1. Henke:
   Det var nära en double, riktigt nära men Lock up behöver en omtitt för att ha en chans på listplacering. Kanske får den hoppa in och Sex lögner och videoband hoppa ut?

   Att Värsta gänget är med beror i första hand på Tom Berenger. Superhärlig ju, speciellt på 80-talet! 🙂 Skön humor i den filmen, tror nog du skulle tycka den är okej.

 2. Två filmer jag inte har sett… Värsta gänget och Lilla sjöjungfrun. Men jag tvivlar starkt på att de kan slå Zombie-Kung Fu…. 😀

 3. Värsta gänget är ju fin-fin! Men jag saknar jurkyrkogården…

  Svårt med döda poeter, jag minns den som jättefin men jag undrar om den överlever en omtittning….

  1. Mikael:
   Jurtjyrkogården är en riktigt bra film, det är sant.

   Jag tycker Döda poeter håller vid varenda omtittning. En sann klassiker 🙂

 4. Samma 10, 3 OCH 1:a!! Rekord… plus en del övriga överlapp. Känner ungefär samma som du inför Sex… — minns den som jättebra men det var väldigt länge sedan den sågs. Kanske lite förvånad över att inte Indy-filmen finns med.

  1. Sofia:
   Vilket rekordår!! Vi kanske skulle köra en omtitt båda två av videobandsfilmen? Köra en sampostering i sommar? 🙂

   Jag tycker Indy-filmen är bra men inte riktigt listvärdig.

 5. Och nu har jag läst din länkade recension – fint, sant och bra skrivet. Borde kanske tvinga nån närstående i lagom ålder att titta med mig också. 🙂

  1. Boknörden:
   Det känns som en film som alla närstående oavsett ålder borde se. Så himla himla fin och bra film! Ni får köra den nån regnig sommarkväll i stugan 🙂

 6. Toppenbra lista! Döda poeters sällskap For The Win!

  Och flera andra bra överlapp, jag kunde nästan ha gissat att Tango & Cash skulle vara med … 🙂

 7. Inget snack om att det var ett svagare år än 1988.

  10) Sex, Lies and Videotape – Funkar fint även vid omttit, men inte tillräckligt för att komma med på min lista.

  9) Värsta gänget – Denna har jag sett, men minns absolut ingenting. Känns som man kanske borde kolla in den nu i sommar. Tack för tipset/påminnelsen.

  8) Tid för hämnd – Ja, det är åtminstone den bästa Bond-filmen fram till Casino Royale. Dalton hade allt ha fått kunna göra några filmer till som 007.

  7) S/Y Glädjen – Ej sett eller hört talas om.

  6) Tango & Cash – En riktig sommarfilm som man vill ha dem och som tyvärr inte görs längre. Haha, Sly som en vuxen Harry Potter! Har han inte ett väldigt smalt och avlångt ansikte på bilden!? 😉

  5) Lugnt vatten – Bra thriller som tål att ses om. Inte på min lista, men jag gillar den ändå.

  4) Den lilla sjöjungrun – Ej sett denna Disney.

  3) Avgrunden – Alltid en speciell känsla med undervattensfilmer, särskilt när de är välgjorda som denna.

  2) När Harry träffade Sally – En av de bättre rom-com filmerna. De görs inte så här längre, tyvärr.

  1) Döda poeters sällskap – Många verkar gilla denna väldigt mycket. Tycker själv den är bra, men inte nog för att komma med på min lista.

  1. Movies-Noir:
   Värsta gänget är verkligen en skön såndär ”sommarfilm”, du får spara den på hög till efter EM 😉

   Vad gäller Harry&Sally så håller jag med dig, det är väldigt sällan man hittar romcoms i den här klassen nuförtiden. Lika sällsynt som fyrklöver på en sommaräng.

 8. Tango & Cash är verkligen supercharmig, men jösses vad skämten landar snett. Undrar hur det kom sig att Konchalovsky (vem?) gjorde den.

    1. Henke:
     Är det samma tjomme alltså? Kul! Såg att han gjort nån film med Whoopi Goldberg också (Homer & Eddie) men annars var det mest ryskt.

 9. Great minds think alike! 🙂

  OERHÖRT bra prispall du trollat fram! En del andra braiga altster också på listan såklart…men Tid för Hämnd…alltså..den är ju rätt…träig..??

  1. Steffo:
   Träig? Nej, inte alls tycker jag. Det är ju full fräs från början till slut, blodigt, klafsigt, hajar och lastbilar som åker på bakhjulet. Vad mer kan man begära? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.