FILMÅRET 2004

2004 är ett udda år för mig, jag märker det nu när mina favoritfilmer ska listas. Jag har tio filmer som alla skulle förtjäna en pallplats! Troligtvis skulle jag kunna snurra runt dessa tio filmer på listan många gånger om men jag har helt enkelt gått på magkänslan.

Alla tio filmer är filmer jag ofta och gärna ser om så jag vet att min åsikt om dessa tio är intakt och för evigt men ändå, hur ofta händer det att det är tio i princip lika bra filmer som ska rangordnas? 2004 kan vara det svåraste året hittills att lista rättvist men jag gör ett försök.

10. SHAUN OF THE DEAD
(Regi: Edgar Wright)

Min ”recension” av Shaun of the dead lämnar en hel del i övrigt att önska, så pass mycket att jag tänker att jag måste se om den igen och inte enbart för att den är jättebra. Shaun of the dead är den första filmen i Cornetto-trilogin där Hot Fuzz är den andra och The World´s End den tredje. Alla tre är regisserade av Edgar Wright och har Simon Pegg och Nick Frost i huvudrollerna. I min värld är Shaun trilogins klarast lysande stjärna.

.

.

.

9. COLLATERAL
(Regi: Michael Mann)

Iskallt och med assnygga nattliga vyer. Collateral är Michael Manns hittills bästa film och både Tom Cruise och Jamie Foxx är alldeles strålande.

.

.

.

8. MILLION DOLLAR BABY
(Regi: Clint Eastwood)

Jag vet många som struntat i att se Million Dollar Baby av anledningen att det är en ”vanlig jävla boxningsfilm”. Jag blir asirriterad när jag hört sånt trams. Million Dollar Baby är en film som handlar om allt annat än boxning men som utspelar sig i en boxningsmiljö. Filmen handlar om utanförskap, om vänskap och om att veta vad man vill och vara redo att göra allt som står i ens makt för att nå dit.

.

.

.

7. SIDEWAYS
(Regi: Alexander Payne)

Alexander Payne regisserade, Paul Giamatti briljerade och Rolfe Kent skrev ett av världshistoriens bästa soundtrack. Sideways gör mig sugen på att dricka vin, att göra misstag, drömma, bli förälskad. Det är en mustig historia, ytlig och djup på en och samma gång men framförallt är det otroligt mysig film.

.

.

.

6. DAWN OF THE DEAD
(Regi: Zack Snyder)

Zack Snyders Dawn of the dead-remake är en av dom bästa zombiefilmer som finns. Kanske den allra bästa till och med.

.

.

.

5. …OCH SÅ KOM POLLY
(Along came Polly, Regi: John Hamburg)

Hahahaaahaaaa! Jag älskar den här filmen! ÄLSKAR DEN! Varenda scen är LEGENDARISK! Philip Seymour Hoffman som alltid är överjordiskt bra lyckas göra något alldeles överjävligt härligt av sin roll som narcissistiska Sandy Lyle i sina grånoppiga mysbyxor och flottdroppande pizzaslices. Och Ben Stiller är kanon. Och Jennifer Aniston är klockren. Och Missi Pyle…och Hank Azaria…och Alec Baldwin….och Bryan Brown.

.

.

.

4. EUROTRIP
(Regi: Jeff Shaffer, Alec Berg och David Mandel)

Det är First Blood, Rocky IV, Spanarna, Hajen och Eurotrip som är dom fem filmer jag sett flest gånger i mitt liv. Jag törs knappt räkna, inte ens mellan tummen och pekfingret, hur många gånger jag sett dessa filmer. Det kan vara tjugo, det kan vara trettio, det kan vara fler. Men att Eurotrip – som är en komedi – fortfarande håller efter SÅ många tittningar vittnar om vilken HÖJDARE det är!

.

.

.

3. SAW
(Regi: James Wan)

Leigh Whannell och James Wan gjorde film av sitt manus detta år, en story som det jobbats hårt för att urvattna med så många uppföljare att det nästan känns löjligt. Men den allra första Saw-filmen är en skräckklassiker ända ut i fingerspetsarna, eller tånaglarna om man så vill. Otroligt spännande, klurigt och läskigt.

.

.

.

 

2. LEMONY SNICKETS BERÄTTELSE OM SYSKONEN BAUDELAIRES OLYCKSALIGA LIV
(Lemony Snicket´s A series of Unfortunate Events, Regi: Brad Silberling)

Det här är en RIKTIG familjefilm. Det är en film som är liiite för läskig för dom minsta barnen, alltså funkar den på oss vuxna. Det är en film som är fantasieggande och barnslig utan att bli larvig. Vi får se stora kända vuxna skådespelare spela skjortan av sig själva (Jim Carrey, Jude Law, Meryl Streep, Billy Connolly och Catherine O´Hara), vi får se en barnskådis som kom att bli riktigt stor några år senare (Emily Browning) och två andra som inte alls bör skämmas för sina insatser (Liam Aiken och tvillingarna Shelby och Kara Hoffman som spelar lilla Sunny). Humorn är svart som sot men jag gillar det. Heja Lemony Snickets!

.

.

.

1. FYRA NYANSER AV BRUNT
(Regi: Tomas Alfredson)

Om det var svart humor på andra plats så är det ingenting mot vad det är på första. Killinggängets försök att göra en långfilm slutade med ett tretimmar och tolv minuter långt skruvat familjedrama som är bland det bästa Sverige producerat i filmväg. Den här filmen gör ont, den är jobbig, jag skrattar men skrattet fastnar i halsen samtidigt som den får mig att må bra, att tänka efter, att känna efter och att inse att den dagen jag lever med någon som vill inreda TV-rummet med två identiskt lika fåtöljer, varsin läslampa och att vi simultant ska läsa samma bok då är det bara att kasta träskorna och börja springa.

.

Bubblare: Dagboken, Sky Captain and the world of tomorrow, Ängel i New York, Man on fire, Bara en dag och The Grudge.

.

Idag är vi fler filmbloggare som listar favoritfilmerna från 2004. Klicka dig vidare för att få fler filmtips.

Flmr

Filmitch

Jojjenito

Filmmedia

Movies-Noir

Spel och film

The Nerd Bird

Fripps Filmrevyer

We could watch movies

Rörliga bilder och tryckta ord

 

40 svar på ”FILMÅRET 2004”

 1. Wow, fyra överlapp, känns som rekord. Jag tillhör ju dem som aldrig gillade fyra nyanser, och jag kan inte förklara varför. Men det är förstås respekt att sätta den på förstaplats, den vann ju resten av svenska folkets hjärtan, eller magar.

  1. Magnus:
   Det är ju inte alltid man kan förklara varför man inte gillar en film – eller varför man gillar den. Men fyra överlapp ÄR banne mig rekord. 🙂

 2. De två första där, nummer ett och två på listan … Bra val, funderade själv på att kanske ta med ”fyra nyanser”. Kanske. …. 🙂

 3. Wow, vilket pangår. Detta är verkligen ett starkt år enligt min mening. Kul att vi slagit rekord i antalet deltagande filmälskare. När jag scrollar genom listorna slås jag av alla filmer jag ”missat”. Det var verkligen svårt att välja vilka som skulle få vara med…

  Ok, vi har en (1) överlapp och det är ingen mindre än Eurotrip denna pärla bland komedier.

  Av de övriga har jag sett 10, 9, 7 och 5 och de är alla bra till mycket bra.

  Av de övriga (igen) är det nog Dawn of the dead som jag är mest sugen att se…

  1. Henke:
   Jag tror du kan hitta en hel del att gilla i Dawn on the dead. OCH i Lemony Snickets. OCH i Fyra nyanser av brunt. Annars kan du ju alltid se om Eurotrip igen. Galet kul film det där!

   ”I saw a gay porno once. I didn’t know until halfway in. The girls never came. The girls never came! ”

 4. Roligt med Fyra nyanser av brunt. Känns som att den borde ha högra status i den svenska filmhistorien än den har. Kan det vara så att många inte vågade ta den på så stort allvar eftersom man utgick från att Killinggänget gjorde den med ironi? Eller är det bara jag som missat att den faktiskt har den upphöjda status som de fyra guldbaggarna antyder?

  1. Carl:
   Jag vet inte om den har sån upphöjd status faktiskt, den fick några guldbaggar och sen var det bra med den saken. Typ. Det är sällan det pratas om den, ännu mer sällan som den visas på TV. Det är klart, den är över tre timmar, det blir ju sex timmar om den ska visas i en reklamkanal. Svårt att få in den i tablån 😉

 5. Alltså, jag har inte sett Eurotrip och ska jag vara helt ärlig är det inte heller så himla suget. Känns som en Hangover-ekvivalent. Men himna kul att Shaun hittade in!

  1. Eurotrip och The hangover är två helt olika filmer. Det är väldigt lite som är lika dem emellan. Om du inte menade att båda är från genren komedier? I så fall är de identiska.

   Eurotrip är till The hangover som Alien är till Star Trek: The motion picture. Typ.

  2. Sofia:
   Eurotrip är inte hälften så banal som man kan tro om man bara tittar på postern/fodralet. Den är tro´t eller ej gjord med en hel del finess och den spelar på europeiska fördomar på ett mycket finurligt sätt tycker jag (för att vara en amerikansk film). Jag skulle inte sätta den i samma fack som Baksmällan även om båda filmerna är komedier.

    1. Oj, vilken spänning!

     Hoppas bara att vi inte satt ribban för högt för dig. Menar förväntningsribban…

     Jag håller sen inte riktigt med Fiffi (om hon menar vad hon skriver). Filmen spelar på amerikanarnas fördomar om européer. Ok, visst, Fiffi har kanske rätt i att även vissa av oss från Europa har liknande fördomar om våra grannar, men jag tror att det är just icke-resande amerikaners fördomar som är i skottgluggen i denna film…

     Mi scusi, mi scusi, Fiffi… 😉

     1. Henke:
      Det är DET som är så skönt med filmen, den driver med fördomar åt alla håll och det blir aldrig taffligt. Till och med strumslagarapor får ju vara med på ett hörn. 😉

 6. Wow, fyra nyanser av brunt på förstaplats, stort! Inte många överlapp. Gillar också Along came Polly även om den inte slank in på listan. Sideways har jag försökt se, kanske till och med sett, men den är som olja på vatten för mig: fastnar inte. Kanske ska se Dawn of the dead då?

  1. Cecilia:
   Fyra nyanser kändes som en given etta om jag går på magkänslan. Önskar att ALLA såg den, vilket inte kommer hända eftersom den är svensk och tre timmar lång men ändå, den förtjänar all uppmärksamhet den kan få.

   Klart du ska se Dawn of the dead! DEN skulle man se på IMAX! 😉

   1. Zombies på IMAX, åh gode gud?! Jag är egentligen för kräsmagad för zombiefilmer, trots att jag följt The Walking Dead i fem säsonger är jag ännu inte avtrubbad… Men samtidigt gillar jag det. Som att vicka på en lös tand.

 7. The Aviator
  Superhjältarna (anim.)
  The Machinist
  Day after Tomorrow
  The Village
  Saw
  The Terminal
  Along came Polly
  Million Dollar Baby
  Flight of the Phoenix
  ”Bubblare” – Dawn of the Dead, Anchorman,
  Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Hellboy.

  1. Hahaha…. näee, Anchorman är väl inte riktigt
   Kåmillfå (korrekt stavning väl 😉 i filmkretsar men
   det är ngt med Will Ferrell som får mig att börja garva
   bara jag ser karln….

 8. Oj, du har tagit efter mig ser jag med ordningen i länklistan längst ner i inlägget, snyggt 😉

  Det finns ett par år på 2000-talet som är så där jämnstarkt så man kan kasta om de flesta placeringarna. Håller med om att 2004 var ett sådant år om man tittar på platserna efter topp två (Collateral och Der Untergang som båda fick en stark fyra).

  Av dina filmer har jag inte sett 1, 2 och 4. Av dem är det Fyra nyanser av brunt jag kan tänka mig att se.

  Collateral och Million Dollar Baby har jag på min lista och båda högre upp. Kul att se Dawn of the Dead på listan. Länge sen jag såg den, men gillar den mer än originalet (för ovanlighetens skull).

  1. Movies-Noir:
   Javisst, man måste ju försöka förnya sig lite och då kom jag på din ordning-och-reda-lista 😉

   Jag tror du skulle kunna tycka om inte bara 1:an utan även 2:an. 4:an är jag lite mer tveksam till även om jag skulle HOPPAS att du ser den någon gång OCH att du skrattar gott åt den. 🙂

 9. 3 överlapp, plus lite bubblarbonus!
  Dawn of the Dead!!! Ahhh, kanske jag borde ha haft med den också!

  Jättejättenära att Along come Polly kom med! Den är hur bra som helst! 🙂

 10. 10. Shaun of the dead
  På listan
  9. Collateral
  På listan – Manns bästa
  8. Million Dollar Baby
  Bubblare
  7. Sideways
  Motorcykelhjälms slaget 🙂
  6. Dawn of the dead
  Det är den bästa.
  5. Along came Polly
  En uthärdlig rom-com så långt kan jag sträcka mig
  4. Eurotrip
  Jag tackade för tipset för ngt år sedan rolig film.
  3. Saw
  På listan
  2. Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv
  Mjae men Browning är med alltid ett plus
  1.. Fyra nyanser av brunt
  Vi har två identiska fåtöljer hemma med två läslampor vad säger det om mig? Äger dock inga träskor 😉 Ojämn film men gillar historia 1+4

  1. filmitch:
   Har ni? Identiska fåtöljer? Två läslampor? Fan, det är ändå kaxigt på nåt vis. Sparkar ni med fötterna i golvet litegrann när ni säger godnatt? Pussipuss-sparkar? Alltså jag blir lite impad ändå här nu fast jag dissade fenomenet i inlägget, kanske mest för att NI FINNS, i verkligheten! Det är lite fint ju!:D

   1. Fast jag ska erkänna att de står inte i tv-rummet och det är sällan vi sitter samtidigt. Om så är fallet virkar hon oftast o jag läser 😀

 11. Vet inte om du såg mitt svar på ditt senaste medd. på min blogg. Det var inte meningen på något sätt att dissa din lista eller filmerna. Kul och underhållande filmer. Och som sagt, de två första filmerna tycker jag är suveräna förstaval. Jag gillar dom skarpt. Bara så att jag är trött på västerländsk mainstreamfilm överhuvudtaget och det har egentligen ingenting med de individuella filmerna i sig. Jo, det var i vilket fall ett ortoligt underhållande 2004, det måste man säga. 😀
  /David

  1. David:
   Jag vet att det inte var just min lista eller mina favoritfilmer du dissade, men jag tog åt mig. Det kändes tråkigt att läsa det du skrev, som om mina (och allas våra) hyllningar av våra favoritfilmer inte var någonting värda eftersom flertalet av filmerna (alla i mitt fall) inte är asiatiska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.