Fredagsfemman #132 – Tips från coachen

5. TV-serietips: Top of the lake

Som av en slump ramlade jag över denna TV-serie på Netflix, en serie som på ytan känns som ett smörgåsbord av manshat, som ett frosseri i detta. Ser man serien och vägrar tänka ett steg längre så förblir den just det, orkar man öppna ögonen blir den nånting mycket mer än så. Men visst kan jag sakna nån enstaka manlig karaktär som beter sig det minsta schysst och mänskligt. Jane Campion är kvinnan bakom det hela, både som manusförfattare och regissör (med viss assistens här och där). Sevärt är det hur som helst och endast åtta delar.

.

.

.

4. Resetips: Gå på bio i andra länder

Jag försöker att alltid gå på bio i alla länder jag reser till. Hur det funkar på andra biografer, vilka filmer som visas, det är alltid lika spännande att ta del av och det säger mer än man tror om landet man befinner sig i. Jag var precis på en grekisk ö som på en multibiograf visade Trans4mers, nya X-men, 12 years a slave och 3 days to kill (med Kevin Costner) och samtidigt den arabiska filmen Ajami från 2009 OCH Lars von Triers Dogville (från 2003)! En spännande och modig repertoar om nån frågar mig.

.

.

.

3. Lästips: Vår doldisdeckardrottning

Hon är född 1979. Hon har inte varit med i Let´s Dance eller På Spåret. Däremot har Kristina Ohlsson arbetat som säkerhetspolitisk analytiker och rådgivare för Säkerhetspolisen, Rikspolisstyrelsen, Utrikesdepartementet och Försvarshögskolan samt som ”Counter Terrorism Officer” på OSSE i Wien. Man får liksom en känsla av att hon vet vad hon pysslar med när man läser hennes böcker. Hon har koll. Det är klart att det är fiktion det handlar om, det är underhållning, det är snabbmatsdeckare men det är samtidigt så väldigt bra tycker jag. Min semesterfavvoläsning varenda sommar – helt klart!

.

.

.

2. Aktivitetstips: Gå på bio!

Om du vill resa men samtidigt vill/måste stanna hemma finns det inget bättre än att gå på bio. Att drömma sig iväg till andra platser och få se andra länder. Idag har Ruben Östlunds Turist premiär och Steve Coogan ska ut och resa och immitera brittiska skådespelare med sin polare igen i The Trip to Italy. Och i onsdags var det gubbamyspremiär för Expendables 3 där det bombas, skjuts och flygs runt om i världen. Imorgon kan du förresten läsa min recension av den sistnämnda filmen här på bloggen.

.

.

.

1. Podtips: Hundra år av skräckfilm

Det finns en podcast som är mums filibabba för alla oss skräckfilmstokar. 100 Years of Horror heter den. Mannen bakom podden kallar sig The Phantom Erik och reglerna är enkla: han ska ta sig genom hundra år av skräckfilm (med start 1912 och han är snart i mål) och han väljer ut en film per årtal som han gräver ner sig i. Inga remakes, sequels eller prequels.  Här kan du se årtalen och klicka dig fram till filmerna och här kan du lyssna (självklart kan du hitta podden på Podcaster och andra podd-appar också). Jag har verkligen fastnat för Eriks lugna stämma och smårysliga bakgrundsmusik, jag har fått flera nya filmtips och jag har fått en väldig lust att se om gamla favoriter. Kan inte bli annat än en topplacering denna vecka!

6 svar på ”Fredagsfemman #132 – Tips från coachen”

 1. 5. Som de flesta tv-serierna tycker jag att den trampar vatten rätt mycket och sedan slutar med ett antiklimax. Sevärd men överskattad.

  4. Tänk vilken bild turister får av Stockholm när de går på Heron City och snaskar baconsnacks, jämfört med om de går på Saga.

  Själv passade jag på att se GotG i IMAX i Prag. Kändes som vilken SF-biograf som helst, fast med tjeck-dubbade trailers och pengar kvar i plånboken.

  1. Alltid vassa podtips här. Det där ser ju ut som ett fantastiskt projekt.

  1. Carl:
   5. Jag började titta på The Strain efter att jag skrev denna lista och då kändes On top of the lake som uppblött Mariekex i jämförelse, men äsch, sevärd är den, det håller jag fast vid. Första fyra avsnitten var bättre än dom sista fyra.

   4. Haha, jätteskillnad 🙂
   Men….vadå? Blev du inte IMAX-frälst alltså? Det kanske inte var en sån jättesalong som den jag var på i London? Hmmm. Du får berätta mer när vi ses nästa gång.

   1. Inte ett tokigt projekt alls tycker jag. Du kan ju ge honom en chans så får vi se om du gillar det.

 2. 4: Intressant blandning minsta sagt.
  3: Borde få lika mycket, om inte mer, uppmärksamhet som Läckberg och Marklund
  2: Escapism at its best 🙂
  1: Du hade ju helt rätt om From Beyond så jag har nog inget annat val än att kolla upp detta också….

  1. Sofia:
   1. Kan va värt att prova i alla fall? Man behöver inte slaviskt lyssna på alla, det går ju att plocka ut dom avsnitt som verkar kuligast. 😉

   Välkommen hem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.