HARRY POTTER OCH DÖDSRELIKERNA DEL 2

Däremot, den där julikvällen 2011 när jag sett den lilla glasögonprydda trollkarlen på bio för sista gången, då tänker jag inte snåla. Varken på betyg eller tårar.”

Precis sådär slutade min recension av Harry Potter och dödsrelikerna Del 1. Nu har jag sett del 2, slutet, den sista filmen om Harry, Hermione, Ron och dom andra och i huvudet snurrar tankar jag inte trodde jag skulle ha såhär efteråt. Men ibland blir det så, ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig.

Jag hade inte tänkt mig att se en av årets mesta måste-se-på-bio-filmer med ögonen fulla av pupillvidgande medel och med en look som inte ens en nattsuddande bäver i månljus kan bräcka.

Att vara på sjukhuset och få ögonen fotade och scannade bara en timme innan filmen skulle börja var inte optimalt på något sätt, om än nödvändigt. Men när regnbågshinnan bara ett är ett minne blott och hela ögonen består enbart av pupiller och jag skriker ”Bright light, bright light!” som värsta Mogwai bara jag befinner mig utomhus – eller i närheten av en 40W-lampa – så är det inte genomtänkt eller ens speciellt snällt mot sig själv att sätta sig i en biosalong med 3D-glasögon och se en tjoff-sprak-bang-tjiiing-wiiiiihiiii-film. Men nu gjorde jag det och stundtals kändes det som att det var mot mig Voldemort riktade sin trollstav för blixtrarna i hjärnan sved rätt bra.

Det var alltså dags för den sista striden och del 2 börjar där 1:an slutade och har man inte ettan i rätt färskt minne så tar det en stund att komma in i filmen. Känslan är ungefär som i del 1, tempot faktiskt både högre och lägre, med den skillnaden att nu är det inget att vänta på, nu är det bara att köra all in.

Att skriva en recension om filmens handling utan att spoila det allra minsta är svårt, därför tänker jag inte ens försöka. Vi är många som kommer att se filmen utan att ha läst boken och skulle nån ha knystat ens det allra minsta till mig om slutet så hade jag blivit vansinnig. Att jag inte var ensam om att spå slutet helt fel hörde jag på väg ut från salongen då många hade mycket att säga om filmens sista kvart. Det snyftades rätt rejält i salongen mellan varven och det kändes fint på nåt sätt. Jag satt och blundade med mina bäverögon och småtjejerna grinade åt den smutsige trollkarlen som har gått från att vara en liten söt pojke till en ung man på dom här åren.

Där den första filmen mer är en introduktion till det som komma skall fungerar den sista mer som en sammanfattning av det som varit än som en fristående film. Att se dom två sista filmerna direkt efter varandra som en lååång film tror jag ger maximalt utbyte och gärna efter att ha sett dom sex första strax innan.

Nå. Vad tyckte jag då. Kommer jag att ta fram min svarta hatt och trolla fram både kaniner och fiffiluror i mängd? Började jag gråta?

Nej och nej.

Jag är inte överväldigad något sätt. Jag tycker inte det här är den bästa filmen i serien och jag hade förväntat mig mer. Exakt VAD vet jag inte riktigt, kanske mer ett känslomässigt trumsolo såhär på slutet. Inte en enda tår rann nedför mina kinder, inte på hela filmen, men när eftertexterna rullade och applåderna vägrade tystna DÅ brast det. Sen grät jag hela vägen hem. Om det beror på självömkan för att jag ska ta en såndär jävlig spruta i ögat imorgon igen eller för att det var sista gången jag får se min favvotrollkarl på bio vet jag inte, men jag har en liiiten ledsam klump i magen och jag är saknig. Redan.

28 svar på ”HARRY POTTER OCH DÖDSRELIKERNA DEL 2”

 1. På måndag blir det bio för mig och min fru. Då jag är gjord av både gnejs o granit kommer jag nog inte att fälla ngn tår men klart är att en epok går i graven. Jag har nog kanske aldrig riktigt blivit så känslomässigt engagerad i HP och hans värld men både filmer och böcker är ett gott hantverk ( kanske inte förra filmen ”Campa med HP”, den var ganska trist ).
  Lycka till med ögonsprutan avundas dig icke.

 2. Det låter ju som heltaskiga förutsättningar för en toppenfilm, men en bra film är en bra film oavsett sådant. Det känns ändå som att du kommer uppskatta den lite mer när du ser om den i godan ro hemma i soffan utan förväntningar och stress.

  1. Pladd:
   Ja, det var inte optimalt på något sätt och det känns som att betyget blev lite lidande på grund av det. Men visst är det en bra film! 🙂

 3. Kul att krutet kom lite till användning i alla fall så här på sluttampen. Köra bägge filmerna på DVD dikt an börjar kännas som en bra idé, det är för långt till en biograf så här i sommartider 😉

  Hoppas sprutorna var uthärdliga, men det har de väl knappast varit hittills…

  1. Sofia:
   Då ser jag fram emot en Bilder och ord-recension av kombon av del 1 och 2 så småningom 🙂

   Vad gäller sprutan så….ja, jag överlevde. Den här gången med.

 4. Det var ju tur du gick på en 3D visning eftersom de kör projektorlamporna på halv styrka hahahah.

  Jag håller helt med dig men blir uppriktigt förvånad att du inte läst boken (böckerna?) innan. Wow, jag trodde faktiskt att de som inte läst innan skulle vara de som verkligen gillar den. Det här är första gången på bra länge där jag känt att boken (böckerna) verkligen var bättre.

  Det är habilt genomfört men känns genomstressat. Om jag hade satt betyg hade den fått en tvåa.

  1. Joel:
   Ja, det var tur i oturen. Vet inte hur det gått annars 😉

   Jag har läst dom första fem böckerna sen vet jag inte vad som hände riktigt. Kändes som böckerna blev för mycket tegelsten och jag tappade lite boksug efter film nummer fem som jag tycker är sämst i hela serien. Vet inte riktigt vad filmen har med boksuget att göra men så var det i alla fall 🙂

   Men en tvåa säger du? Hmmm. Intressant. Det som slår mig när jag tänker på filmen är att CGI-effekterna i denna är riktigt slarvigt gjorda. Man är bortskämd med perfekta sådana i dom andra filmerna men här…nej. Det känns lite genomstressat precis som du skriver,

 5. Men det var ju typ eoner sedan jag kommenterade på din blogg! Bot och bättring utlovas! 😀 Jag ska se HP7:2 på onsdag nästa vecka, sedan ska jag läsa din recension och jämföra. 🙂 Hoppas du har en fin sommar!

  1. Sara:
   Välkommen tillbaka 😉
   Ska bli intressant att läsa dina ord och tankar om den här filmen. Det finns mycket att skriva om den, det är inte ofta en filmserie som denna tar slut, för evigt liksom.
   Hoppas du också har en bra sommar 🙂

 6. Intressant det ni säger om att tekniken kändes genomstressad eftersom man fick exakt samma känsla vad gäller språket i sista boken. Inte lika genomarbetat som det övriga helt enkelt.

  Annars är jag väldigt sugen på att köra en riktig genomkörare med böcker _och_ alla filmerna. Jag kanske skulle se om det går att ta tjänstledigt en månad eller så 😉

  1. Sofia:
   Eller så har du där världens bästa fritidsaktivitet att se fram emot i typ november eller februari när det ändå bara är tre meter snö och ganska tråkigt över lag 😉

   1. Haha, tyvärr har jag inte mer fritid i november än jag har i maj så säsongsmässigt är det rätt egalt. 😉 Jag misstänker att det som behövs är minst en veckas oavbruten läs- och tittid och när har man det?

    1. Sofia:
     För egen del skulle jag säga att om jag VERKLIGEN ville göra en sån grej en hel vecka så skulle jag fippla så jag fick tid, men skon klämmer nog på andra ställen, dvs det finns så mycket tiden ska räcka till att en Harry Potter-bok-och-film-maraton inte ligger på topplistan, inte för mig i alla fall. Men det skulle vara jättekul att läsa om ifall någon annan tog sig an det 🙂

     1. Så sant, så sant. Allt handlar förstås om prioriteringar. Just nu står flytt i princip i enbart majestät på listan och jag märker att jag har lite svårt att se bortom det 😉

      1. Sofia:
       En flytt tar nästan alltid 100% av både energi och tid. Om inte annat så tar det kraft att tänka på all skit man samlat på sig som nu ska packas ner 😉

       1. Vi har iofs sådan ”tur” att vi inte ska flytta rent fysiskt förrän efter semestern så vi har chans att fylla dagarna med att rensa ut vådligt mycket skit. Skönt 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.