INATT ÄR DET OSCARSGALA!

Det här är den första Oscarsgala på en hel massa år som jag inte kommer befinna mig framför ett tangentbord livebloggandes. Inatt kommer jag istället att umgås med ett gäng Oscarsengagerade vänner, dricka skumpa och äta snittar eller nåt annat fräsigt.

Men självklart tänker jag precis som vanligt bjussa på mina förhoppningar och tippningar gällande vinnare och förlorare under nattens gala. Jag har plockat bort några av kategorierna, dom jag väldigt sällan skriver om (typ kortfilm och dokumentär-kategorierna). Är filmens namn blålänkad betyder det att jag skrivit om den, då är det bara att klicka om du är nyfiken på vad jag tyckt och tänkt.

 

Bästa Film

Min tanke: Jag tror och hoppas att La la land vinner.

Jag saknar: Nocturnal Animals. Den är bortglömd i många kategorier tyvärr.

 

Bästa Manliga Huvudroll

Min tanke: Min allra första tanke var ”vilka superkonstiga val”. Min andra tanke var ”jahopp, det här borde bli en promenad i parken för Ryan Gosling”. Min tredje tanke var: hoppas Viggo Mortensen vinner! Han gjorde storverk med sin papparoll i Captain Fantastic.

Skådespelare jag saknar: Dev Patel i Lion.

 

Bästa Kvinnliga Huvudroll

 • Isabelle Huppert – Elle
 • Ruth Negga – Loving
 • Natalie Portman – Jackie
 • Emma Stone – La La Land
 • Meryl Streep – Florence Foster Jenkins

Min tanke: Det jag gillar med denna kategori i år är att det är så himla spretig men i mina ögon finns det bara två egentliga vinnare av dessa fem: Isabelle Huppert och Emma Stone. Självklart sätter jag min peng på Emma Stone då jag tycker hon är fullständigt bedårande självlysande i La la land! Vad Meryl Streep har här att göra förstår jag ingenting av, speciellt med tanke på vilka skådespelare som saknas.

Skådespelare jag saknar: Amy Adams i Arrival, Hailee Stenfeld i The edge of seventeen och Alicia Vikander i Fyren mellan haven.

 

Bästa Manliga Biroll

Min tanke: Förra året blev Alicia Vikander nominerad för Bästa Kvinnliga Biroll trots att det kanske egentligen var en huvudroll hon spelade i The Danish Girl. Detta var ett val från filmbolaget då dom ansåg att hon skulle ha större chans att vinna i birollskategorin än i huvudollsditon. I år verkar det vara Dev Patel som kategoriserats på samma sätt för om hans roll i Lion klassas som en biroll då är det alltså en film helt utan huvudroll? Det är klart som fan att han har en HUVUDROLL i filmen. Han är OTROLIGT BRA i vilket fall och jag tror och hoppas att han kommer knipa en statyett. Detsamma gäller faktiskt Mahershala Ali i Moonlight. Filmen handlar om honom, det är fanimej ingen BIROLL. Michael Shannon unnar jag alla priser som finns men just rollen i Nocturnal Animals är kanske inte den han borde vinna sin första Oscar för.

Skådespelare jag saknar: Jake Gyllenhaal i Nocturnal Animals, Ben Foster i Hell or High Water och Joel Kinnaman i Edge of winter.

 

Bästa Kvinnliga Biroll

Min tanke: Med tre svarta skådespelare nominerade i bara denna kategorin kan jag bara anta att förra årets snack om ”den vita galan” tystnar en smula. Min förhoppning är att Octavia Spencer vinner med Naomie Harris som Plan B.

Skådespelare jag saknar: Dakota Fanning i American Pastoral och Taraji P. Henson i Dolda Tillgångar.

 

Bästa Regi

Min tanke: Jag älskar Denis Villeneuve men i år finns det bara en vinnare: Damien Chazelle!

Jag saknar: Tom Ford – Nocturnal Animals

 

Bästa Originalmanus

Min tanke: Vad jag än tycker om dom övriga filmerna så är det bara ett av dessa manus som verkligen förnyat och förändrat sättet att skriva och göra film. The Lobster är så galet annorlunda så det blir mitt val.

Jag saknar: Dan Kwan och Daniel Scheinert – Swiss Army Man samt Paul Laverty – I, Daniel Blake.

 

Bästa Manus efter förlaga

 • Arrival – Eric Heisserer
 • Dolda tillgångar – Theodore Melfi och Allison Schroeder
 • Fences – August Wilson
 • Lion – Luke Davies
 • Moonlight – Barry Jenkins och Tarell Alvin McCraney

Min tanke: Arrival förtjänar uppmärksamhet och därför hoppas jag att Eric Heisserer vinner.

Jag saknar: Tom Ford – Nocturnal Animals

 

Bästa Animerade Film

 • Kubo och de två strängarna
 • Mitt liv som Zucchini
 • The Red Turtle
 • Vaiana
 • Zootropolis

Min tanke: SJÄLVKLART tror och hoppas jag på mästerverket Zootropolis (även om jag sett Vaiana/Moana och den var bra)!

 

Bästa Icke-Engelskspråkiga Film

Min tanke: Herregud, tänker jag, har Ove verkligen något i den här kategorin att göra? Ja, uppenbarligen. Jag tror dock både den och tre andra filmer får det knivigt i kriget mot den tyske pappan med löständerna: Toni Erdmann. MEN, faktiskt, jag tror att Ove kniper statyetten, jag tror faktiskt det även om Toni Erdmann hade varit den givna vinnaren om den haft en mer lättillgänglig speltid.

 

Bästa Filmmusik

 • Jackie – Mica Levi
 • La La Land – Justin Hurwitz
 • Lion – Dustin O’Halloran och Hauschka
 • Moonlight – Nicholas Britell
 • Passengers – Thomas Newman

Min tanke: Om jag sätter en krona på vinnaren i denna kategori borde jag inte ens få pengen tillbaka, SÅ säker är jag på att La la land tar hem Oscarn. Att Mica Levi är nominerad är fan ett skämt.

Jag saknar: Jóhann Jóhannsson för Arrival. Jag inte bara saknar honom, jag fattar inte hur han INTE kunde bli nominerad! Jag RASAR inombords! Abel Korzenioski borde också ha varit med för underbar musik i Nocturnal Animals.

 

Bästa Sång

 • ”Audition (The Fools Who Dream)” från La La Land – Musik: Justin Hurwitz; Text: Benj Pasek och Justin Paul
 • ”Can’t Stop the Feeling!” från Trolls – Musik och Text: Justin Timberlake, Max Martin och Karl Johan Schuster
 • ”City of Stars” från La La Land – Musik: Justin Hurwitz; Text: Benj Pasek och Justin Paul
 • ”The Empty Chair” från Jim: The James Foley Story – Musik och Text: J. Ralph och Sting
 • ”How Far I’ll Go” från Vaiana – Musik och Text: Lin-Manuel Miranda

Min tanke: CITY OF STARS!!!! <3 <3  <3

Jag saknar: Shakira med Try everything från Zootropolis.

 

Bästa Scenografi

Min tanke: När man sett La la land ett par gånger till (som jag gjort nu) slås jag av perfektionen i scenografin i La la land. Första gången tyckte jag bara det var en färgglad och härlig film, nu ser jag att varenda färg har en mening och en otroligt genomtänkt placering. Världsklass!

 

Bästa Foto

Min tanke: HEJA LINUS SANDGREN!!

Jag saknar: Seamus McGarvey för Nocturnal Animals.

 

Bästa Smink

Min tanke: Det är klart jag vill att Eva von Bahr och Love Larson ska vinna!!

 

Bästa Specialeffekter

Min tanke: Djungelboken! Imponerande specialeffekter!

 

Har du några egna önskningar/tippningar/tankar/funderingar? Vem blir galans stora vinnare? Vilken film sopar banan? Imorgon bitti vet vi och ikväll/natt är det PARTEEEYYYYY!

11 svar på ”INATT ÄR DET OSCARSGALA!”

 1. Spännande tolkning att Juan skulle vara huvudpersonen i Moonlight.

  Jag hoppas att det blir lite spridning på priserna. Jag tycker inte det finns någon film som direkt förtjänar att sopa banan, utom möjligen Manchester by the Sea.

  Jag tänker mest på vilka jag vill se tacktal från och då är jag klart nyfiken på Lonergan och Affleck. Men helst vill jag nog se Barry Jenkins snacka lite. Gärna Meryl Streep också, bara för hennes beef med Trump.

  1. Carl:
   Det finns väl egentligen ingen huvurollsskådespelare i Moonlight och när jag skrev texten blandade jag nog ihop namnen på skådisarna, borde ändra det 😉

   Lonergan och Affleck fick du ju se OCH Barry Jenkins också där på slutet, eller hur? 🙂 Är du nöjd med talen?

   1. Jag har inte lyckats se allt, men det jag sett var ganska tandlöst. Är du nöjd själv? Eller får man vänta på svaret tills podden släpps?

    1. Carl:
     Jag är JÄTTENÖJD med galan! Jag tyckte den var jättekul, mysig stämning OCH politiskt bitsk. Bästa galan på mycket mycket länge skulle jag vilja säga 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.