Inför Oscarsgalan: Bästa kvinnliga huvudroll

Glenn Close är en skådespelare som alltid levererar, alldeles oavsett film egentligen. Hon kan koka kaniner (i Farlig förbindelse), hon kan vara polischef (i The Shield), hon kan dra in magen och gå i korsett (i Farligt begär), hon kan vara elak kärring bland en massa hundar (i 101 dalmatiner) och nu spelar hon kanske det svåraste av allt: man.

Filmen heter Albert Nobbs och hade hon inte haft en solklar vinnare mot sig i startfältet så skulle hon definitivt kunna vara en vinnare, jag unnar henne det efter sex nomineringar, men jag är rätt säker på att årets pris kommer gå till en kvinna som redan 1986 var uppe i samma antal som Glenn Close är nu.

 

Viola Davis , hade hon ens en huvudoll i The Help (Niceville)? Jag är tveksam, jag är tveksam till alltihop. Till henne som skådespelare, till om hon är bra nog att få en nominering, till filmen OCH till om hon är placerad i rätt kategori.

Jag har inte mer att säga till att jag hoppas – och tror – ungefär noll procent att hon vinner.

 

 

 

 

Rooney Mara kom från ingenstans och knep rollen som ”alla” ville ha. Lisbeth Salander är en tjej som ur hollywoodsynpunkt sett är rätt ovanlig men sedd genom mina synthklubbsögon så är hon inte så tokudda. Jag har träffat på ganska många som ser ut som hon och det innan Stieg Larsson tog stilen och gav den ett namn.

Nåja. Rooney Mara gör det hon ska i  The Girl with the Dragon Tattoo men jag kan ändå inte låta bli att känna att hon är en kopia, att Noomi Rapace är originalet. Det finns inte en chans i världen att hon kan vinna men för filmens skull är det ju alltid bra med PR.

 

 

Meryl Streep, vilket jäkla unikum hon är! Finns det någon roll hon INTE kan spela övertygande? 17 oscarsnomineringar (varav två vinster) senare är hon nu nominerad för något som kan vara hennes liv roll.

Att spela en verklig människa måste vara bland det svåraste en skådespelare kan åta sig att göra. Att plagiera manér, röstläge, rörelsemönster, att sminkas nästintill oigenkännlighet och ändå kunna agera med känslighet. Meryl Streep klarar allt detta till perfektion i sitt porträtt av Margaret Thatcher, järnladyn.

Jag hoppas och tror rätt bombsäkert på att Meryl Streep får sin tredje Oscarsstatyett på söndag natt och hon är SÅ VÄL VÄRD DEN.

 

Michelle Williams har en lika svår nöt att knäcka som Meryl Streep här ovan eftersom även hon spelar en person som faktiskt funnits på riktigt: Marilyn Monroe.

Det här är Michelles tredje nominering, förra året fick hon en för Blue Valentine och 2006 för sin roll som Alma i Brokeback mountain.

Vilket år som helst hade hon kunnat vara en lågoddsare som vinnare men inte i år. Meryl är en på tok för hård nöt att knäcka

Mitt vinnartips är alltså (om du missat det): Meryl Streep

8 svar på ”Inför Oscarsgalan: Bästa kvinnliga huvudroll”

 1. Jag tror som du att det blir Meryl. Har inte sett filmen men tycker mycket om henne, så det är väl skoj. Fast efter att ha sett We Need to Talk about Kevin tycker jag allt att Tilda Swinton hade förtjänat den. Kirsten Dunst in Melancholia var inte heller så dum. Olivia Coleman i Tyrannosaur var helt oförglömlig också, även om hon av vissa räknas som biroll. Jag tycker det där är lite svårt att skilja på ibland. Pris borde hon ha haft i alla fall. Makalöst bra.

  1. Jessica:
   Och Elizabeth Olsen i MMMM. Fanns många att välja mellan i år och jag personligen hade inte alls valt som juryn, men är det inte alltid så?

   Hur får man fason på en oscarsjury? 😉

 2. Ok, tyvärr är Viola Davis favorit här. Inte i mina ögon dock. Och jag håller med, hon hade INTE huvudrollen i The Help så hon skulle inte blivit nominerad i denna kategori. Orsaken som jag ser det är att Octavia Spencer var given som biroll från samma film och då satte de Davis som huvudroll.

  I mitt tycke är Glenn Close bäst av de nominerade och jag hoppas hon kan överraska och vinna. Men det står mellan Viola Davis och Meryl Streep och jag håller på Streep.

  Michelle Williams och Rooney Mara har ingen chans. Det blir Davis eller Streep, men förhoppningsvis Close.

   1. Ja, tyvärr så är det så. Förstår det inte heller och om hon vinner är det ju än mer irriterande då hon aldrig borde varit nominerad i kategorin huvudroll, som vi båda var inne på. Det var ju Emma Stone som hade huvudrollen. Väldigt konstigt det där…

 3. Close har jag alltid varit svag för. Streep är också stabil men jag hoppas på Close trots att jag inte sett en enda av filmerna. Det är oftast dramafilmer som nomineras och jag brukar vara lite seg med att se denna genre.

  1. filmitch:
   Close kunde få för lång och trogen tjänst, precis som Oldman, det skulle inte kännas fel alls även om det skulle vara surt för Meryl att inte kamma hem den när hon är såhääääär bra (håller ut armarna så att du ska förtstå exakt huuuuur bra hon är).

 4. Eftersom jag inte sett någondera av filmerna har jag privilegiet att enbart dela med hjärtat och då skulle jag hellre välja Close framför Streep. Inte för att hon nödvändigtvis är bättre, utan för att hon förtjänar lite av Meryls cred.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.