Inför Oscarsgalan: Bästa manliga huvudroll

Jag tycker det här är årets mest intressanta och spännande kategori.

Sällan har jag varit med om ett filmår med högre standard på manliga huvudrollsinnehavare och trots att dom fem nominerade gjort spektakulära insatser så tycker jag ändå att det fattas några. Michael Fassbender i Shame till exempel, Owen Wilson i Midnatt i Paris och Ryan Gosling, skitisamma om han blev nominerad för Drive, Crazy Stupid Love eller Maktens män, han BORDE ha blivit nominerad (om inte annat för att han glömdes bort förra året för Blue Valentine).

Först ut är Demián Bichir som är nominerad för sin roll som den ensamstående mexikanska pappan Carlos i A Better Life.

Han debuterade redan 1977 i den mexikanska TV-serien Rina men dom flesta av oss känner nog mest igen honom som Fidel Castro i filmerna Che – Argentinaren från 2008 eller som Esteban Reyes i TV-serien Weeds. I år spelar han mot och med Hollywoods toppnamn i Oliver Stones Savages.

Jag tror inte han har stor chans på vinst men jag hoppas att hans nominering gör att fler ser filmen. A better world är en väldans fin liten film.

 

George Clooney vann en Oscar 2006 för sin roll i Syriana. Han nominerades 2008 för Michael Clayton och 2010 för Up in the air och i min värld finns det inte en chans att han kan vinna med sin tolkning av Matt King i The Descendants. Vann han inte med Up in the air borde han inte vinna alls, aldrig någonsin mer.

Att George Clooney är en Filmstjärna med stort F kan nog ingen säga emot men vid förra årets Oscarsgala visade han en sida som förenar honom med vilken nervös svennebanankille som helst. Han blev intervjuad leendes på röda mattan och drack samtidigt starksprit ur plunta.

Nu var det säkerligen ingen HB han klunkade i sig och pluntan var ingen PET-flaska utan till synes silver rätt igenom men ändå, han visade prov på både fungerande nerver och en normaliserad lösning på detta problem och det gjorde mig lite glad.

2012 får vi se Clooney mot Sandra Bullock i Alfonso Cuaróns sci-fi-thriller Gravity.

 

Om några månader fyller Jean Dujardin 40 år vilket gör honom till årsbarn med mig. Jag har aldrig sett honom förut och jag misstänker starkt att jag inte är ensam om detta.

Jean är nominerad för sin roll som stumfilmsstjärnan George Valentin i filmen The Artist. Vinner han? Jag tror inte det och jag HOPPAS inte det.

 

Jag vet en handfull människor – dock ej särskilt filmiskt intresserade – som sett hela Tinker Tailor Soldier Spy utan att tänka på att det är Gary Oldman som spelar Smiley. ”Vadå, menar du att det där var han den äckliga i Leon? JFK? Lee Harvey Oswald? What! Var det HAN? Näääääääääh! Har han spelat Beethoven? Och Dracula? Zorg i Femte elementet? ALLVARLIGT?”

Gary Oldman är en skådespelarkameleont av sällan skådat slag och att han är nominerad för sin roll i Tomas Alfredssons Tinker Tailor Soldier Spy är inte konstigt alls. Det konstiga är att en man med hans CV aldrig förut varit ens i närheten av en Oscarsnominering. Sett till detta så unnar jag honom att vinna om det skulle bli så.

 

 


Brad Pitt, vad säger man annat än…Brad Pitt?

En sån satans begåvad skådespelare som har utseendet emot sig i jobbsammanhang, precis på samma sätt som hans ”fru” har. I början fick han roller enbart på grund av sitt six-pack och den fördomen sitter (nog) i. För mig har han varit en favorit sedan Kalifornia 1993 och nu är det tredje gången gillt i Oscarsnomineringssammanhang.

1995 nominerades han för Bästa manliga biroll för 12 apornas armé och 2008 för Benjamin Button och trots att jag alltid tycker att han är bra så har jag aldrig sett honom göra nåt bättre i Moneyball.

Brad Pitt får min röst i år.

12 svar på ”Inför Oscarsgalan: Bästa manliga huvudroll”

 1. Fast Pitts tidigare nomineringar tycker jag knappt att han var värd, prestationen i 12 Monkeys var inte tillräckligt bra och BB var inte tillräckligt bra som film.

  1. Sofia:
   Jag tycker också han har gjort bättre prestationer än dom han blivit nominerad för men just i Moneyball tycker jag han lyckades till hundra procent.

 2. Pitt borde ha blivit nominerad för Tree Of Life, inte denna film.
  Jag kan inte säga att Tree Of Live var en av mina favvo filmer från förra året. Men jag tycket att Pitt var bortom underbar i den.

 3. Glömde att säga: varför fan inte Oldman fått en oscar förut är bortom mig. BORTOM MIG! Jag vill inte att han vinner på denna roll. Mr. Smiley var väl oki men jag vette fan, han bara satt där och var tyst. Visst, det fanns mycket intensitet bakom tystnaden men jag vetta fan… han har gjort bättre.

  1. Julyssa:
   Gary Oldman, denna GIGANT. Det är som om vissa skådisar liksom ”hamnar utanför” och aldrig får chansen när dom som bäst skulle ha haft den. Smiley är långt ifrån hans bästa roll, precis som The Departed långt ifrån var Martin Scorseses bästa film men till slut kommer kanske rättvisan ikapp och det blir en Oscar för en film som kanske egentligen är för lång och trogen tjänst.

 4. Inte helt lätt inte. Det lutar åt att det blir Jean Dujardin som kniper Oscarn. Det står mellan honom och George Clooney, och då hoppas jag på Dujardin.

  Av de nominerade är Brad Pitt den som var bäst, så det vore kul om han överraskande vann. Gary Oldman ska inte vinna för denna roll då han inte var bäst, men vinner han kommer jag inte klaga allt för mycket. Bichir var duktig, men är en riktig dark horse och bör vara utan chans.

 5. Här fanns det fler intressanta filmer som jag inte sett än. Moneyball borde jag ta mig i kragen o se. Än så länge får jag hålla på Oldman. Borde få för lång o trogen tjänst åtminstone.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.