INFÖR OSCARSGALAN: Bästa manliga biroll

Nu börjar den där knasiga veckan på bloggen, den som är julafton för alla som älskar att goffa ner sig i oscarsnominerade filmer och skådespelare i spänd förväntan inför söndagens spektakel. Temat Veckans klassiker får alltså stå över en vecka.

Varje dag den här veckan kommer en ny kategori att presenteras på bloggen och idag börjar jag med Bästa manliga biroll. Sist i varje inlägg kommer jag att skriva vem som jag hoppas se som vinnare om det mot förmodan inte har framgått i texten innan.

 

Alan Arkin (Argo)

Här är mannen som har gett uttrycket Ar-go fuck yourself ett ansikte.

79 år gammal kan man tycka att han förtjänar en Oscar för lång och trogen tjänst men jag hoppas att det inte blir i år. Arkin har skådespelat sen i början på 60-talet, han har gjort massvis av bra rollprestationer i mängder av bra filmer men för mig förblir han farfar i Little Miss Sunshine, en roll han vann en Oscar för 2007.

 

Robert De Niro (Silver Linings Playbook/Du gör mig galen)

Den här mannen är nominerad för sin roll som pappa till Bradley Cooper med psykiska problem. Robert De Niro visar än en gång upp sitt bristfälliga register och fortsätter grumpa sig igenom ännu en roll. Vad han har i den här kategorin att göra förstår jag inte.

De Niro har inte vunnit en Oscar sedan 1980 och då för Tjuren från Bronx. 1974 vann han för sin roll som Vito Corleone i Gudfadern II. Det räcker.

 

 

Philip Seymour Hoffman (The Master)

I mina ögon är Philip Seymour Hoffman alltid en vinnare. I The Master spelar han Lancaster Dodd, jordens slemhög och vem kan göra det bättre än han?

2005 vann han en Oscar för sin rolltolkning av Truman Capote i filmen Capote och vilket annat år som helst skulle han kunna vinna för The Master. Men inte i år.

Annars är det bästa med den här mannen att han är född 1967. Han har många år kvar inom det här yrket, många roller kvar att spela. Mums tycker jag.

 

 

 

Tommy Lee Jones (Lincoln)

Hahahaha. Det går alltså att få en oscarnominering bara man sätter på sig en missklädsam cancerperuk.

Tommy Lee Jones vann en Oscar 1994 för sin roll som polis i Jagad, han har varit tusen gånger bättre än han är i Lincoln många gånger i sitt liv. Om det går att köpa sig nomineringar så misstänker jag att människorna bakom Lincoln öppnat plånboken bigtajm i år.

 

Christoph Waltz (Django unchained)

Nu så. Nu snackar vi välförtjänt Oscarsnominering och en SOLKLAR vinst i min bok.

Christoph Waltz äger varenda scen han är med i i Django Unchained, han utskåpar samtliga, det är en njutning att beskåda hans skådespeleri.

2009 vann han en Oscar för sin roll i Inglorious Basterds och det vore väl själva faaaan om han inte knep en i år också för sitt porträtt av Dr King Schultz.

Min vinnare: Christoph Waltz. Hundra procent!

Vem tycker du ska vinna? Glöm inte att mejla in dina förslag i Oscarstävlingen. Du har ända fram till midnatt på söndag på dig att försöka tippa rätt.


30 svar på ”INFÖR OSCARSGALAN: Bästa manliga biroll”

 1. Kul temavecka. Kul med små projekt, vilka det än är…

  Jag skulle inte gråta om Christoph vinner statyetten, men jag håller nog PSH’s som en bättre insats. Mitt personliga val är PSH.

 2. Åhhh, gudars! Det var _ingen_ smickrande bild på Tommy 😀

  Eftersom jag inte sett The Master och generellt gillar Waltz mer än PSH (på oklara grunder dock) röstar jag med dig.

 3. Fiffis, du måste ha skrivit fel. Du har nämligen skrivit ”De Niro” och ”bristfälligt register” i samma mening. Har du ingen grammatikkontroll i ditt skrivprogram?

  Nog för att han varit mer affärsman än skådis de senaste 15 åren, men nja. Han har för stora meriter för att hamna i ett fack. Dessutom är han väldigt bra i Playbook. Hans nerviga uppehåll blir en bra kontrast till bipolär-Cooper. Nåja, i den här samlingen är han ändå inte bäst. Waltz iz my man, även om PSH var mäkta charmant.

 4. Nu ska jag inte vara tråkig men Little Miss Sunshine kom ut 2006…

  Men annars älskade jag både Hoffman och Waltz. Jag själv tycker att Hoffman kanske är lite bättre än Waltz dock och tycker att han borde vinna. Waltz spelar ju egentligen bara Hans Landa all over again även fast han gör det mycket bra.

  1. Daniel:
   Helt rätt, skrivfelsnisse var framme igen. Jag har rättat till årtalet men lagt till ett år eftersom Oscarsgalan var året efter filmens produktionsår.

   Angående Hans Landa så känns det som en karaktär som det går att få in i många fler filmer. Återstår att se om Tarantino släpper taget nu eller kör ett varv till 🙂

 5. Är inte speciellt jätte imponerad av någon insats i den här kategorin faktiskt. Men PSH gör nog ändå den mest minnesvärda rollen. Tror nog också det blir hans som tar hem det.

  Och sen håller jag med Daniel angående Waltz, Hans Landa goes western. Så njeee.

   1. Det var på håret att jag skrev det men eftersom jag faktiskt var i Göteborg igår så… ja, det hade blivit för mycket. 😉

    Min favvo är PSH. Sen tyckte jag faktiskt Tommy var ganska underhållande i en inte så underhållande film.

  1. Rebecca:
   Han är nog inte dålig men han blir skrattretande eftersom han aldrig blir nåt mer än Tommy Lee Jones med peruk. Det var mycket lättare att smälta Daniel Day-Lewis som Lincoln.

 6. Känns som att alla utom Arkin kan vinna här. Har inte sett ”The Master”, men jag anar att PSH är den värdiga vinnaren. Annars hoppas jag på De Niro eller möjligen Waltz. Tror dock att TLJ tar hem det tyvärr. Arkins nominering är ett skämt måste jag också säga.

 7. Två som inte riktigt förtjänar att bli nominerade är Alan Arkin och Tommy Lee Jones. Arkin, ok. Men TLJ var klart svagast i fältet. De Niro har man sett i bättre roller, ingen tvekan. Men en nominering var inte helt fel, även om han är chanslös.

  Det står helt klart mellan Hoffman och Waltz. Personligen hoppas jag på Hoffman, men blir inte direkt besviken när Waltz vinner…

   1. Jag tror De Niro har lägst odds, sen Hoffman, sen Arkin, sen TLJ och så Waltz. Men det är endast för att Lincoln är mer hyllad än The Master. Annars hade det varit omvänt. Visst borde det stå mellan Hoffman och Waltz, överlägset de två bästa.

 8. Nja helgardering vet jag inte. TROR TLJ vinner men HOPPAS på De Niro eller Waltz. Två olika saker 🙂

  Oddsen ser ju typ ut såhär:

  TLJ: 2.50
  Waltz: 2.50
  De Niro: 8
  PSH: 8
  Arkin: chanslös

 9. Argggh! Jag kan INTE välja mellan PSH och Christoph! PSH är ju så grymt bra i The Master…men shit o pommesfritt!! Waltz är ju..amen, alltså jag hittar inte ord..han ÄR ju hela Django…på nåt sätt..
  Är glad att jag inte är Oscardomare här.

 10. näha?? amenasså, shiiiit! finns det flera domare?? 😉
  Jag har bestämt mig nu.
  Christoph. nej,vänta… PSH.

  nej. Christoph. eller..

  Bara det blir någon av dem i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.