Katastroffilmstisdag: DAYLIGHT

28 juni, 2011

Jämfört med katastroffilmer av det ordentliga slaget då hela jorden riskerar kollaps så är Daylight en ganska småskalig historia.

En lastbil full med tunnor som innehåller giftigt avfall exploderar i Holland-tunneln, mitt under Hudsonfloden. Det är rusningstrafik och massor med folk behöver använda tunneln för att komma till och från Manhattan. Vatten strömmar in från båda håll och tunneln riskerar att bli en massgrav. Det går inte att ta sig in, det finns ingenstans att ta sig ut men självklart finns det tuffa killar som gör allt för att rädda sina medmänniskor – och sig själva. I detta fall heter dom Viggo Mortensen och Sylvester Stallone.

Viggo spelar den skicklige bergsbestigaren Roy Nord som kan klättra som en shimpans även på blöta ledningar och Sly är en jättetuff kille och före detta räddningstjänstarbetare (med explosioner som sitt specialområde) och han är även begåvad med väääärldens larvigaste namn.

Av alla enstaviga förnamn Stallone haft genom filmhistorien måste det han har här vara det allra töntigaste. John, Jake, Joe, Boss, Ray, Gabe, Frank, Nick, Deke är acceptabla namn allihop men KIT, hallå, hur tänkte ni nu? ”I was saved by Kit Latura”, nä, it doesn´t do it for me, inte alls faktiskt.

Daylight är en riktig dussinactionfilm, en sån som varken gör mig jätteglad eller förbannad, inte superexalterad eller toksömnig. Det som slog mig när jag såg om filmen var att effekterna faktiskt håller fortfarande, dom har åldrats förvånadsvärt bra. Kanske beror det på att dom inte var – och är – speciellt spektakulära utan mer ordinära.

Filmen är i vilket fall underhållande för stunden, lite tokig och överdriven precis som en katastroffilm ska vara och med en alldeles fantastisk filmstjärna i huvudrollen så är det självklart att filmen blir godkänd – fast han HAR ett skittöntigt namn.

{ 6 comments… read them below or add one }

Sofia juni 28, 2011 kl. 13:53

Haha, Kit är ju redan upptaget av en pratglad bil…

Svara

Fiffi juni 28, 2011 kl. 14:28

Sofia:
Ja, jag veeeet och så hade det kunnat förbli om jag fick bestämma 🙂

Svara

Jojjenito juni 28, 2011 kl. 18:02

He, för mig är Kit, Kit Walker, dvs Fantomen. Tycker nog Roy Nord är ett värre namn. Roy Nord. Nord?

Svara

Fiffi juni 29, 2011 kl. 09:29

Jojjenito:
Jag och Fantomen har ingen jättetajt relation, jag tänkte inte på honom alls i sammanhanget. Men vem man än tänker på så är Kit inte ett supersnyggt killnamn, tycker jag då. Men på en bil funkar det 😉

Roy Nord låter som han i Macken.

Svara

filmitch juli 1, 2011 kl. 19:26

Fantomen var den förste jag tänkte på men visst Kit är inte direkt ett sådär jättecoolt namn. Filmen är dussinvara men men duger mer än väl om man är på lite action-katastrof humör.

Svara

Fiffi juli 3, 2011 kl. 22:17

filmitch:
Lite som en H&M-variant av katastroffilm kanske? 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: