7 skådespelare jag gärna skippar

Den här helgen kommer bli lite annorlunda här på bloggen. Det ska nämligen listas.

Idag kommer den manliga och den kvinnliga varianten av filmvärldens svar på low-life-suckers, skådisar jag  av olika anledningar  inte gärna ser på film.  I samtliga fall är det inte så pass illa att jag helt undviker filmer med dom i rollistan (eller jo, nääästan) men ibland önskar jag att jag kunde ha aktiv ögonbindel som slog på när dessa personer var i bild och som slog av när det klipptes till nåt annat.

Skådespelare liksom oss vanliga dödliga är ju inte helt igenom ruttna, det finns nåt gott i oss alla, så jag har försökt se lite positivt på det hela och plockat fram undantaget som bekräftar regeln, den där BRA rollprestationen som dom flesta ändå gjort nån gång i sitt yrkesverksamma liv.

Här kommer sju manliga skådespelare som jag gärna skippar. I eftermiddag kommer listan på dom kvinnliga lågvattenmärkena och imorgon vänder jag på steken, då plussas det hej vilt när mina fjorton skådisfavoriter presenteras uppdelade på två listor. Nu kör vi!

7. Ben Affleck

Jag vet, jag sparkar upp dörrar som inte finns med mitt val på plats 7 men Ben Affleck har en given plats på denna lista. Han är en man som inte borde ha blivit skådis men som behövde vara det för att hitta sin rätta plats här i livet: som regissör.

Mången film har jag fått harva mig igenom när jag ömsom har skrattat, ömsom skämts och ömsom varit uppriktigt irriterad över hans undermåliga agerande men det finns undantag. The Town är den första, Argo den andra och jag har medvetet lagt honom på listans sista plats för jag har en liten föraning om att han kommer åka ut så småningom. Kanske kommer han aldrig hamna på min favvolista men jag tror att han är en snubbe som kommer bli en bättre skådis med stigande ålder. Kanske slutar han sina år som en George Clooney-Sean Connery-look-alike?

 

6. Jack Black

Skådespelare, likt vanligt folk, behöver inte vara bildsköna för att jag ska tycka att dom är fina men dom behöver alla ha en sak: snälla ögon.

Titta på mannen här till höger. Har han snälla ögon? Nä, det har han INTE! Att han dessutom är skränig, överdriven och beter sig på film som att han läser från en telepromter gör inte saken bättre.

Vad gäller Jack Black så är det faktiskt så att jag alldeles medvetet struntat i att se flera filmer enbart på grund av hans medverkan. School of rock, Be kind rewind, Gullivers resor och Kung Fu Panda 2, jag tror inte att jag kan gno fram en endaste anledning att se dessa filmer. Jag orkar inte! Jag fixar det inte!

Men även den här icke-solen har sina goda fläckar, eller ja, EN i alla fall. I The Holiday gör han en icke-Jack-Black-roll och kanske är det därför han funkar där för mig.

 

 

5. Robert DeNiro

Att säga sig gilla film och att tjonga upp denne ”gigant” på en lista över dom sämre skådespelarna världen har att erbjuda kan upplevas som ett provocerande försök till harakiri. Det är det inte. Robert DeNiro är inte en dålig skådespelare, han är bara en skådespelare jag utan tvekan kan välja bort.

Jag tycker han är träig, jag tycker att han är väldigt bra på att spela just Robert DeNiro, no more no less. Han går in och gör sin grej, kisar lite, väser lite, smackar lite och bjussar på ett stort namn på filmaffischen men det är mycket sällan han gör något minnesvärt. Ändå har jag sett merparten av filmerna han agerat i. Konstigt.

När jag försöker tänka ut filmer där jag gillat HONOM, inte bara filmen i sig, så blir det ganska lätt för det är inte så många. Gudfadern II, Cape Fear, Maffiabröder, De omutbara och Tjuren från Bronx. Fem av nittiofem filmer.

 

4. Robert Pattison

Det här är en kille som får mig att tänka på svårmod och zinkpasta.

Jag har svårt att tänka mig nåt mer uttryckslöst. Ska va ett glas vatten då. Ljummet vatten. Eller en bit paltbröd uppluckrad i mjölk.

Nu tror jag inte på mobbing som konstform, inte ens i skrift, så jag tänker inte skriva så mycket mer om denne våldsamt överskattade unge man. Däremot måste jag i ärlighetens namn ta fram wow-flaggan och vifta så jag får mjölksyra i överarmarna för 2010 var han med i den film som hamnade på femte plats på min årsbästalista: Remember me. Filmen är fantastisk i sig men Robert Pattison är också bra. Jag tror i och för sig att det finns en handfull skådisar som hade kunnat ta över hans roll och göra den minst lika bra men det förtar inte hans insats. Han var bra i Remember me. Jag stannar där.

 

3. Seth Rogen

Nuså, nu har vi klivit upp på pallplats och med det kommer vi till dom riktigt hårda killarna. Eller hårda, vadå hårda förresten? Nu högre upp desto mer neutrum.

Seth Rogen har en inverkan på mig som få skådespelare har, jag blir förbannad. Han gör mig helt enkelt asirriterad. Ibland dyker han upp i filmer som är bra och då blir jag förgrymmad för att det är så jävla onödigt att ha honom med för filmen hade antagligen varit ÄNNU bättre med nån som faktiskt behärskar skådespelaryrket i hans ställe. När han är med i riktiga PISSdåliga filmer (Pineapple express) händer det att jag svär. Högt. Alltså jag fattar verkligen inte grejen, jag fattar inte honom, jag fattar inte vad han ska på film att göra överhuvudtaget.

I cancerfilmen  50/50 funkar han men det kan bero på två saker:

1. Det är en FANTASTISKT bra film!

2. Han spelar sig själv och är således trovärdig.

 

2. John Turturro

Bröderna Coen har tagit honom till sitt hjärta, han är typ med i alla filmer dom någonsin gjort. Han får huvudroller (Barton Fink), han får välskrivna småroller (The Big Lebowski), han får mittemellanroller (O Brother, Where Art Thou?) och jag sitter bara och skakar på huvudet, det rister i kroppen, jag får konvulsioner. Varför, frågar jag mig, varför? Vad har den här mannen som jag inte ser? Vad är det som gör att jag får rysningar längs ryggraden och spontant vill trycka på stopp var gång han är i bild? Jag vet inte. Kanske för att han ser lite dum ut. Kanske för att det helt enkelt är så att alla inte kan gilla alla. Kanske påminner han mig om nån otrevlig jävel i min barndom, jag veeet inte.

Jag vet bara att nu är vi på topp två och han har hamnat här av en anledning. Jag kan nämligen inte hitta ett undantag. Jag letar i mitt minne, jag googlar, ögnar igenom hans skådespelarkarriär på Imdb men med handen på hjärtat, tro mig, jag vill hitta något bra att säga om den här mannen och hans yrkesliv men jag kammar noll. Jag hoppas han är trevlig privat och att han har ett gott liv. Jag vill honom liksom inget ont, jag vill bara inte se honom på film, det är allt.

 

1. John Cusack

Hade John Cusack varit med i Djungelboken hade han lätt kunnat sjunga med i den här sången: ”Jag kungen e över alla här under trädens gröna höjd. Jag har nått opp till högsta topp, men ännu är jag ej nöjd. Jag vill ju va’ en man en männska och kunna allt du kan. Jag vill ej längre apa mig. Jag vill bara va’ en man.”

Nej, jag tycker inte John Cusack är en apa, det är inte det jag säger men det här är en skådespelare som inte behöver kämpa för att bibehålla denna listas förstaplats år efter år efter år. Han är rent utsagt bedrövlig.

Redan i september 2010 var mina aversioner uppe på tapeten då jag, Filmitch och Addepladde skrev en Tre om en om just John Cusack . Glory Box-Sara läste det och skrev ett eget Cusack-inspirerat inlägg.

Han är helt klart en man som berör, upprör, tycks om och omtycks. Om honom tycker jag inte, inte alls. Han är min solklara etta och jag tror mig kunna lägga till ”tills döden skiljer oss åt”. Vem skulle kunna putta ner honom från tronen? Jag kan inte se någon, inte inom min livstid i alla fall.

Hoppa gärna hit och läs Filmitch lista över skådisar han gärna skippar.

 

32 svar på ”7 skådespelare jag gärna skippar”

 1. Listblogg, minsann?

  Inga större överraskningar vad gäller dina aversioner, men jag förstår fortfarande inte riktigt vad det är hos Seth Rogen som gör att så många ogillar honom. Jack Black har jag jag inga problem med att fatta 😉 även om jag aldrig dragit mig för en film just pga honom. Kan hålla med om att han är trevligt nedtonad i The Holiday, synd bara att filmen som helhet var totalt intetsägande.

  John Turturro tycker jag kan vara lysande inte bara i Coenfilmer, utan också hos Spike Lee och, absolut icke att förglömma, Quiz Show.

  1. Sofia:
   Jomen, listblogg. Herreguuuuud vad jag har funderat på dessa listor den senaste veckan 😉

   The Holiday intetsägande? Neeeeeeej….åååå, den som är så mysig!

   Vad gäller John Turturro så kommer våra åsikter aldrig att mötas. 🙂

 2. Mycket att kommentera här.

  Ben Affleck är ibland bra, ibland mindre bra. Dock sällan en anledning till att jag väljer en film, lika lite som han är en ensam anledning till att jag väljer bort en film. Är betydligt mer intressant som regissör dock.

  Jack Black är jag också rätt likgiltig inför. Däremot är det svårare att undvika honom. Han har ju en förmåga att spela rätt högljudda typer. Han fungerar dock riktigt bra i till exempel High Fidelity, men även i mer seriösa sammanhang; som i Margot at the Wedding t. ex.

  Robert De Niro!? Hädelse! 😉 Han är definitivt en sådan som jag väljer att se oavsett vad är för typ av film. Måhända att jag undvikit hans senaste år, men 70-, 80- och 90-tal är utan konkurrens i bredd och kvalitet. Däremot förstår jag varför det är så få karaktärer du gillar. Han spelar ju sällan svärmorsdrömmar.

  Pattinson är jag totalt likgiltig inför.

  Turtorro är briljant! Inte bara i Coens filmer, utan i princip vad han än ställer upp i. I hans nästa (regi)film ska för övrigt Woody Allen spela hallick. Bara en sån sak.

  Cusack har vi ju diskuterat tidigare, som du skriver i inlägget. 🙂

   1. Nej, men någon förklaring måste det ju finnas! 😉

    Glömde för övrigt att kommentera Seth Rogen. Honom gillar jag. I och med att han är med i samma typ av filmer och dessa oftast är rätt trevliga, så kan man nästan säga att jag söker upp honom. Märkliga tanke.

    1. Pladd:
     Hahaha, jag tror inte det finns nån förklaring alls faktiskt. Dessutom är inte svärmorsdrömmar som intressantaste av roller så jag skulle nog säga att dom bästa skådisarna är dom som _inte_ spelar såna roller 🙂

     Grejen med Seth Rogen är ju att han dyker upp i rätt schyssta filmer (oftast) så att du söker upp honom är kanske inte SÅ konstigt som det verkar vid första tanken 😉

 3. Roligt, min favoritskådespelarlista är snart färdig och jag tänkte också publicera den imorgon. Angående dina namn här så håller jag (mer eller mindre) med om alla bortsett ifrån DeNiro. Gillar att du har med Cusack, jag har ALDRIG förstått hans storhet!

  Jag tycker också om Remember me och där sköter han ju sig, Pattison:)

  Min lista på skådespelare som jag gärna undviker finns bland kommentarerna på Filmitchs lista: https://filmitch.wordpress.com/2013/01/08/7-skadisar-jag-garna-skippar/#comments

 4. Mumsfillibabba – rena listorgien 🙂
  Håller med dig – vi hade tom två som tangerade varandra. De övriga namn du nämner är kanske inga höjdare men ingen som jag aktivt väljer bort. Cusak har jag fått svårare att se efter våran lilla debatt – jag har fått upp ögonen för vissa mindre smickrande detaljer men fråmsta anledningen är nog hans medverkan i 2012 – där tappade jag mycket respekt för honom. Han har hanat bland ”jaha” skådisarna numera.
  De Niro håller jag helt med om men hade nog hellre valt Pacino eller Nicholson istället. Pattison och Affleck är inte irriterande men däremot bara dåliga.
  Fallet Turturro är det enda jag säger emot och ställer mig helt på Pladd och Sofias sida.

  1. filmitch:
   Riktig listorgie blir det, dock lite positivare varianter imorgon (som tur är) 🙂
   Pacino istället för DeNiro? Nääääääver!

 5. Fånigt – Cusack med på denna lista. Obegripligt! 😀

  Jag har nästan skrivit klart min lista med skådisar jag inte gillar. Kanske kommer ut imorgon. Hann inte idag, bakar pizzadeg istället!

 6. Skriver som jag skrev hos Filmitch; Adam Sandler?! Finns det nån värre?

  Kan hålla med dig någorlunda om Seth Rogen, men ser just nu om hela Freaks & Geeks serien och där är han faktiskt bra. Väldigt annorlunda. Man känner knappt igen honom. Om han bara kunde tagga ner lite så tror jag han skulle vara så mycket bättre.

 7. Oj vad du lyckades summera mina egna tankar kring Robert De Niro! Jag har gått och tyckt att jag måste vara lite korkad som inte riktigt kan se det så ”bortom alla gränser” minnesvärda i de skådespelarprestationer han har stått för.

  Sen som du säger finns det undantag, men jag tycker exempelvis några av Al Pacinos roller har etsat sig fast i minnet på ett helt annat sätt än De Niros.

  1. Oliver:
   Tack för att du står på min sida i DeNiro-frågan. Jag kände mig lite ensam med den åsikten men jag tror nog det finns fler än vi två i världen som tycker lika. Han är ju bra trälig den mannen 😉

 8. 7. Ben Affleck – Inte speciellt bra, men stör mig inte nämnvärt. Och visst är han bättre som regissör. Skönt att han inte är ännu sämre som det, annars hade det blivit katastrof 😉

  6. Jack Black – Håller med, kan vara utan och även om det finns vissa filmer som är helt ok så är det sällan han är det. Jobbig.

  5. Robert De Niro – Hans rykte har ju inte blivit bättre senaste femton åren eller så. Men jag ser det mer som dåliga roller och att han varit ”mätt”. Däremot är han en favorit så fort jag tänker på alla härliga prestationer han bjudit på tidigare i sin karriär.

  4. Robert Pattinson – Vad jag vet har jag inte sett någon film med honom än. Men bara utseendet och det faktum att han är en flickfavorit (tror jag) gör att man blir lite anti, haha.

  3. Seth Rogen – Nja, nej håller mig gärna undan hans filmer då han oftast spelar same same. Inget hatobjekt, men slipper honom gärna.

  2. John Turturro – Haha, han har ett lite creepy utseende, men tycker han då och då har varit duktig. Ingen jag undviker om man säger så.

  1. John Cusack – John och Joan, vet att du ogillar dem båda av någon anledning. Har inget emot John, men gillade honom nog mer som ung då hans skådespelarkvalité inte riktigt håller i seriösare filmer.

  1. Movies-Noir:
   Har du inte sett Remember me än? Skäms på dig! ;D

   När jag läser igenom dina kommentarer kan jag i alla fall konstatera att jag inte har någon av dina favvisar på den här listan. Återstår att se om dom hamnar på listan imorgon 🙂

 9. Att du nämner att du ”sparkar in öppna dörrar” gällande Ben Affleck, betyder det att en viss Keanu Reeves är så pass uppenbar att han inte behöver vara med på listan? 😉 Precis som jag nämnt i tidigare inlägg är jag med dig på Ben Affleck.

  Kul att du har med Robert De Niro. Vet inte om jag har tillräckligt med underlag för att hålla med dig men jag gillar när stora namn ifrågasätts och, jag menar, nog är han väldigt anonym i allt han gör. Men det verkar som att det oftast räcker med att se ut som en filmstjärna eller karaktär för att få den. Gäller även i fallet: Ben Affleck.

  Men John Cusack… Nej, där är jag inte med alls. ”Say Anything”, ”Being John Malkovich”, ”High Fidelity” (även innehållande listade Jack Black, för övrigt) är ju bara några bra. Visserligen spelar han i samma liga som Bill Murray av trötta ironiska gubbar… Men vem gillar inte det? 🙂

  1. dan:
   Jag tycker inte Keanu Reeves är SÅ pjåkig faktiskt, däremot är han väldigt ojämn, eller väljer väldigt ojämna filmer snarare eftersom han spelar samma roll hela tiden. Men jag tokgillar honom i Something´s gotta give.

   Undrar om John Cusack är en typ av skådis som fler killar än tjejer gillar?

   1. Angående Cusack… Kan tro det. Precis som Keira Knightley är avgudad av många killar är hon inte omtyckt bland tjejer. Även om det i Cusacks fall inte handlar om hans utseende 😛

  1. dan:
   Tycker du det behövs, finns det plats för fler listor? 🙂
   Men jag valde inte medvetet bort svenska skådespelare från samtliga listor, det blev bara så. Kanske finns det inga tillräckligt dåliga eller tillräckligt bra som skulle kunna slå sig in på listan. Eller jo, vid en närmare eftertanke…..hmmmmm…skulle kunna bli kul listor 😉

 10. Ok, ett lite längre svar.

  Ben Affleck – neutral, han är adekvat. Bra i Argo och The Town och Chasing Amy och Good Will Hunting…

  Jack Black – gillade honom mer i början, men han är kanske lite enkelspårig, svagt negativ. Han ÄR bra i High Fidelity (hjärtat på rätt ställe där)

  Robert DeNiro – gillar honom, även om han inte gjort det allra bästa de senaste åren. Han är grymt bra i Heat. Det finns andra gamla gubbar…

  Robert Pattison – neutral, Jag tycker att Twilight är bland det sämsta som finns, men är det hans fel? KS är mycket större bov i det sammanhanget. Han var ok i HP och bra i Remember me

  Seth Rogen – positiv. Skön stil och jättebra i 50/50

  John Turturro – va? kass? Nej honom gillar jag.

  John Cusack – ???`;-)

 11. Har inte så många speciella icke-favoriter, men Ben Affleck är faktiskt en! Han är verkligen usel i alla Kevin Smith-filmer, så otroligt talanglös! Kan möjligen stå ut med honom i ”Dazed and Confused” för att han spelar en så träig och osympatisk person – ungefär som att man står ut med Arnold när han spelar robot…

  1. På tal om Smith, Affleck är verkligen sanslöst dålig i Chasing Amy. Inte mycket att jobba med från början i och för sig, men ändå. En bedrift att vara så dålig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.