ÅRETS FILMBLOGGSFILMER 2017

Såhär på årets allra sista dag passar jag som vanligt på att summera mitt filmbloggarår. Det här året har varit det ”trögaste” i bloggens åttaåriga historia. Inte så att jag på något sätt tycker att det är tråkigt att skriva om film – tvärtom – men mitt filmtittande och bloggskrivande har tvingats dela tid med lite fler andra parametrar i år än alla andra år. På gott och ont. Kanske kommer 2018 fortsätta i samma aaaaningens lugnare tempo än ett inlägg om dagen, det lutar åt det. Bloggen ska BARA vara kul och avkopplande, det är min inställning. Bloggen är inte mitt levebröd, den är min kompis, min anti-stress-bubbla och så måste den förbli.

Det här året har varit otroligt maxat både i arbetslivet och privatlivet och kanske är det därför som jag tycker att året faktiskt inte flugit förbi. Så mycket spännande saker som hänt, så mycket nytt att förhålla sig till, det är sånt som gör att åtminstone jag känner mig levande. Att utvecklas, ta tag i saker, utmana mig själv och försöka att i alla lägen vara orädd. På så sätt har 2017 varit ett kanonår.

Filmåret 2017 har för mig har även handlat om dom filmiska nyårslöften jag gav mig redan 2016.
1. titta mer på trailers
2. unna mig att stänga av riktigt dåliga filmer istället för att titta klart (25-minuters-regeln)
3. fortsätta titta på film fördomsfritt och gränslöst
4. bli bättre på att se om filmer jag gillar
5. gå mer sällan på vanlig bio

Jag har även lagt till en ny punkt under året som lyder:

6. se mer på TV-serier om jag vill ÄVEN om det betyder att filmtittandet får stryka lite på foten.

Och nummer 6 har jag verkligen anammat. Det har blivit många fler TV-serier än vanligt i år. Twin Peaks: The Return, Fargo säsong 3, Fargo säsong 2, Mindhunter, Top of the lake: China girl, Big Little Lies, Game of Thrones, alla tre säsongerna av The Leftovers plus en del lite likgiltigare prylar som jag glömt strax efter att jag sett det. Jag har även under årets sista dagar sett hela säsong 2 av Bonusfamiljen som kommer börja sändas på SVT 29 januari samt första fyra avsnitten av Bron IIII som kör igång kl 21 imorgon på SVT.

2017 drog igång med en redig handbromsvändning i januari med Stockholm Filmdagar och det är riktigt bra filmiska dagar där man får se många av vårens stora filmpremiärer. Årets höjdare var definitivt La la land och bottennappet hette Silence. Jag drog igång årets första tema, Veckans varulv och i mitten på januari la jag även upp det inlägg som tagit mest tid att genomföra i hela poddens historia: The Ultimate Sylvester Stallone Lista. All Stallones filmer i topplisteordning. Jösses. Det tog tid men OJ, det var värt det!

I februari hade jag bjudit in tre bloggande vänner för Oscars-uppesittar-natt-inklusive-poddning och det var en mysig natt med Steffo, Sofia och Johan. Johan fick dock jobba en del då han utlovade twerk-dans varje gång La la land vann en Oscar. Han var kanske liiiiite väl snabb sista gången då La la land vann som Bästa film men nääeeee……det blev fel….Warren Beatty snurrade bort det hela och statyetten gick till slut till Moonlight.

I mars kom årets första (och bästa?) superhjältefilm när Logan visade sitt håriga Wolverine-ansikte för sista gången, årets första emotsedda uppföljare dök upp i och med Danny Boyles Trainspotting 2 och jag fick mitt King Kong-lystmäte mättat i Kong: Skull Island.

I april kom årets kanske största och mest otippade hype när Get Out blev en snackis både i USA och här. Jag fattade inte riktigt grejen måste jag erkänna. Okej film men inte så mycket mer. Jag körde också igång en nypremiär på temat Dagens Duo under sju måndagar. I maj kom C More in i mitt liv och vi inledde ett samarbete där jag skriver om en del filmer och serier som finns att streama hos dom (här finns en lista med tips!) och Alien: Covenant hade premiär. Jag var även i London och såg Wonder Woman på riktig IMAX!

I juni började årets sommartema som förvånade många, inklusive mig själv. Temat hette ASIENSOMMAR och sträckte sig över tre månader. Jag får tacka min arbetskollega Daniel för idén och att han försåg mig med titlar på vilka filmer som skulle vara med. Det var spännande veckor och jag såg en hel del filmer jag aldrig hade sett utan hans inblandning. I juli hade krigsfilmen-som-inte-var-en-krigsfilm Dunkirk premiär och den såg jag på 70mm-visning. Älskade hur filmen såg ut och lät men blev ändå inte knockad av den.

2017 var kanske inte ett episkt filmår överlag men jag har sett väldigt många riktigt bra svenska filmer just i år. Sameblod (som visserligen är från 2016 men jag såg den i augusti), The Square som fick Cannes-juryn att gå ner i brygga och Borg som faktiskt är den enda 2017-film som jag (hittills) gett 5/5. I september var det dags för den årliga semesterveckan i Skåne när Malmö Filmdagar gick av stapeln under regn och rusk (för en gångs skull). Bästa filmen jag såg där var tveklöst Three Billboards Outside Ebbing, Missouri och lite senare i samma månad blev Bill Skarsgård mannen på hela världens läppar när Det brakade in på biograferna och röda ballonger och gula regnjackor aldrig kommer ses på samma sätt igen.

I oktober hade Blade Runner 2049 premiär och många var dom som sett fram emot fen filmen sedan 1982. Inte jag dock, trots att min favoritregissör Denis Villeneuve regisserade uppföljaren. Jag såg den däremot på bio två gånger trots en speltid på tre timmar och betyget 3/5. Förklara det den som kan? Samma månad skrev jag om årets i särklass sämsta svenska film. Många är dom i andra ringhörnan då filmen prisats både här och där men det är sånt som händer. Jag fattade ingenting av dess eventuella storhet.

I månadsskiftet oktober/november var det dags för Skräckfilmsveckan på bloggen precis som traditionen bjuder. Filmitch-Johan och Rörliga bilder och tryckta ord-Sofia hängde såklart med på racet. Året slutade med två stora filmpremiärer, Solsidan och Star Wars: The Last Jedi. Det där med att slå på stora trumman och ha en storfilm (eller två) som juldagspremiärer blev det dock glest med i år. Oklart varför och lite synd tycker jag.

Årets mest lästa inlägg är skrivet 2014 och heter Netflix-tips: 50 sevärda filmer. Det ger mig en spark i baken att uppdatera listan, filmer försvinner ju och nya kommer till. Tvåan är det samma sak med, Viaplay-listan och trean är sammanfattningen av Pirates of the Caribeean-filmerna. Det inlägg som haft flest läsningar under en och samma dag är Tomten är far till alla barnen-tankar som smällde till med 360 visningar på självaste julafton!

Vad har du som läsare att se fram emot på bloggen under 2018 kanske du undrar? Jadu. Ett MEGATEMA kommer dyka upp, varje söndag HELA ÅRET faktiskt (med start 7 januari)! Inte sedan jag körde Svensk söndag ett helt år kommer ett tema pågå lika länge och jag kan avslöja att det handlar om en filmgenre som ligger mig – och många andra – varmt om hjärtat.

Tack för att du läser mina filmiska funderingar och hoppas att du följer med mig in i nästa år! 

 

8 svar på ”ÅRETS FILMBLOGGSFILMER 2017”

 1. Wow, vad spännande! Vad kan det vara för tema? Det första som jag kom att tänka på var romantiska komedier, men det kan bero på att det är Love actually-tider helt enkelt. Eller har du en På spåret-ledtråd som antyder att det är filmer om MEGA-monster eller robotar eller något sådant? Hur många Pacific Rims-filmer finns det egentligen?? I vilket fall som helst ska det bli spännande att se vad det blir.

  Gott nytt år!

 2. Ser verkligen fram emot Sthlm Filmdagar i år. Tror på ett program i toppklass.

  Medhåll om Get Out. Inte dålig på nåt sätt men jag förstod inte heller riktigt hajpen.

  Haha, Korparna gjorde verkligen ett intryck på oss båda.

  Hmm, man undrar ju vilket tema det blir. Typ 52 filmer i samma genre. Det kan bli tröttsamt. Det är ju inte martial arts i alla fall, så mycket vet jag.

  God fortsättning!

  1. Jojjenito:
   Det KAN bli tröttsamt om man väljer en extremt smal genre men tex svensk film-temat tyckte jag aldrig blev trist och jag hoppas jag inte ska tycka det om detta tema heller. Man får variera sig så gott det går helt enkelt 🙂

   Jag ser också fram emot Sthlm Filmdagar 🙂
   God fortsättning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.