Inför Oscarsgalan: Bästa manliga biroll

20 februari, 2012

Den här veckan kommer bloggen att se lite annorlunda ut. Hela veckan kommer inläggen enkom fokuseras på Oscarsgalan och det blir som en sju dagar lång förfest är tanken.

På söndag är det äntligen dags och varje dag innan dess kommer jag att presentera mina tankar kring dom nominerade men med tyngdpunkt på dom mest tongivande  kategorierna. Hänger du med hela veckan kommer du kunna samla in vad som skulle vara mina gissningar i Oscarstävlingen.

Jag börjar med dom manliga birollerna.

Kenneth Branagh är överspelets fader. Jag har apsvårt för honom.

I år är han nominerad för sin roll son Sir Laurence Olivier i  My Week with Marilyn och det är ju kul för honom. Personligen hoppas jag att det stannar där. Världen kryllar av skådespelare av god kvalitet, halvmesyrer behöver inte prisas.

 

Det är svårt att tro att en kille med filmer som The 40 year old virgin, På smällen, Supersugen, Dumpad och Get him to the greek på sitt samvete har nåt i Oscarssammanhang att göra men Jonah Hill visar här att fördomar är till för att spolas ner i toaletten.

Moneyball gör han ett lågmält och finfint porträtt av Peter Brand, baseballamerikas svar på Kalle med Kollen. Jag tror – och hoppas – att det här är startskottet för helt andra typer av filmer för Jonah Hill, filmer som kanske inte enbart kretsar kring det som finns mellan naveln och låren.

 

Nick Nolte gjorde tre filmroller förra året: Rösten till gorillan Bernie i Zookeeper, snubben Burt mot Russel Brand i Arhur och den alkade, nyfrälsta före detta boxaren Paddy i MMA-dramat Warrior. Utan att känna honom så tror jag han är mest stolt över den sistnämnda.

Det händer ibland att gamla insomnade stötar får en chans till en ny vår i sin karriär genom en dignande räkmacka, ett inoljat bananskal eller en roll av Quentin Tarantino och det här är Nick Noltes frivarv i drömfabriken.

Han är bra här, han är riktigt bra. Jag har inte sett såna här Noltiska kvalitéer sedan Tidvattnets furste och det var 21 år sedan! Jag unnar honom en vinst men jag tror inte det blir någon. Han må heta King i andranamn men i år tror jag inte han blir kung, startfältet är lite för starkt för det.

 

Tänk vad en tandblekning, ett par dyra designglasögon och tveksamma handleder kan göra.

Christopher Plummer knep en kanonroll i Beginners, en sån roll som inte växer på träd för 83-åriga gamla stötar och som han gjorde det. Han äger varenda scen han är med i och trots att filmen i sig inte är någon personlig favorit så kommer jag minnas homosexuelle Hal ett bra tag framöver, precis som jag minns honom i rullstol med slangar i näsan som Henrik Vanger i The girl with the dragon tattoo.

(Beginners är för övrigt från 2010. Är inte det lite konstigt?)

 

Max von Sydow, vår svenske Max von Sydow som enligt löpsedlar på Aftonbladet i december 2011 inte längre är svensk.

”Nöjesbladet avslöjar han att han sagt upp sitt svenska medborgarskap” och dom stora svarta bokstäverna kunde inte vara nog stora. ”Han bryter med Sverige” stod det och det var verkligen en nyhet av rang eftersom han varit fransk medborgare sedan 2002. En nästan tio år gammal nyhet alltså. Flaskpostvarning på den om du frågar mig.

Den 82-årige Max von Sydow är nominerad för sin roll i Extremely Loud and Incredibly Close (på svenska heter den Extremt högt och otroligt nära), en film där han delat arbetsplats med Tom Hanks, Sandra Bullock, John Goodman och Viola Davis (som också är Oscarsnominerad i år).

Mitt tips är att det blir en gubbavinst i år men personligen hoppas jag på Jonah Hill.

{ 10 comments… read them below or add one }

Sofia februari 20, 2012 kl. 20:11

Det är silverryggarnas år i år uppenbarligen… Men inte var väl Prince of Tides något särskilt att hetsa upp sig över?

Svara

Fiffi februari 20, 2012 kl. 22:34

Sofia:
Jo, visst var det det. En fin liten film med en fin Nick Nolte och en jättefin Barbra Streisand. Hon är så bra tycker jag, som skådis alltså, jättejättebra, jag tycker om henne så mycket och hon är med i alldeles för lite. Världens vackraste näsa har hon också!

Svara

Sofia februari 21, 2012 kl. 09:40

Ja, Streisand är oftast bra men filmen blev lite för stereotypt touchy-feely/Ya-ya sisterhood för min del.

Svara

Fiffi februari 21, 2012 kl. 12:21

Sofia:
Jag kanske inte ska haussa upp den FÖR mycket, jag har inte sett den sen den kom på bio och kanske kan en omtitt förstöra/förändra min syn på både filmen och Barbra. Så jag låter den vara. Den får vila i frid.

Kanske. 😉

Svara

filmitch februari 21, 2012 kl. 02:30

personligen hoppas jag på Nolte han är alltid lite extra och borde belönas. BS har jag inte mkt till övers för men näsan gillar jag.

Svara

Fiffi februari 21, 2012 kl. 12:15

filmitch:
Nolte har ju haft en liten ”ny vår” och det är nog inte helt offside att han kniper vinsten. Svårtippad kategori.

Svara

Movies - Noir februari 23, 2012 kl. 18:00

Plummer är favorit och jag unnar honom Oscarn, vilket skulle vara en värdig sådan. Om inte han vinner vore det kul med Nick Nolte, men hans chanser känns små. Jonah Hill var duktig så en överraskning där vore kul. Varken Branagh eller von Sydow skulle förtjäna Oscarn för den prestation de är nominerade för, speciellt med tanke på att de övriga tre var bättre.

Svara

Fiffi februari 23, 2012 kl. 20:32

Movies-Noir:
Branagh och oscarsvinnare i samma mening rimmar lika illa som surströmming och marängswiss.

Svara

Movies - Noir februari 23, 2012 kl. 20:51

Har inte heller varit särskilt förtjust i honom, varken som skådespelare eller regissör. Han gör bra ifrån sig här dock, men inte bra nog.

Svara

Fiffi februari 24, 2012 kl. 00:51

Movies-Noir:
Jag har i ärlighetens namn inte sett Marilyn-filmen men jag tvivlar på att jag kommer se honom med andra ögon när jag väl ser den 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: