Årets filmbloggsfilmer 2011

Nyårsafton igen. Wihiiii vad fort tiden går.

Såhär på årets sista dag tänkte jag göra precis som jag gjorde förra året, nämligen försöka summera bloggåret som gått och det är inte ett dugg lättare i år. Bloggen har växt, recensionerna har blivit fler liksom kommentarerna och det är roligare än någonsin både att se film och att skriva om det.

Nu har den här listan ingenting med årets bästa filmer att göra, en sån lista kommer senare. Den här listan handlar bara om höjdpunkter och lågvattenmärken under mitt filmbloggarår, nothing more, nothing less.

 

Årets mest nyskapande subgenre: Norska jägare

Det ska vara en norsk jägare i år alldeles oavsett om det jagas troll som i Trolljägaren eller chefer och dyr konst som i  Huvudjägarna.

Heja Norge säger jag.

 

 

 

 

Årets äckelpäckel: A serbian film

Ja, det är en äcklig film det här, inget snack om saken. Tyvärr handlar många av kommentarerna (och mejlen jag fick och får) både hos mig och på andra ställen om annat än filmen och det säger mer om dom som skriver än om filmen i sig. Kan man få önska sig en svensk version av den norska filmen här ovan nästa år – Nättrolljägaren?


Årets filmbloggssnackis: The Straight Story

Den här lilla filmen från 1999 gick som en kramgo farsot genom hela filmbloggarsfären.

Vi var många som  såg den, som såg om den, som letade upp den, som skrev om den och som hyllade den.

Det här är det lilla beviset jag ibland behöver för att det går att göra skillnad bara genom att beskriva åsikter genom lite tangenttryckningar. Det handlar inte om att förändra den stora världen, det handlar om den lilla och det handlar om det fantastiskt fina i en skäggig gammal man på åkgräsklippare.

 


Årets upptäckt: Dokumentärfilm

Jag är sjukt glad över att jag drog igång temat som heter Veckans dokumentär. Jag har aldrig varit en speciellt engagerad och intresserad dokumentärtittare men nu har en helt ny värld öppnat sig för mig. Jag typ KÄKAR denna genre. Temat kommer fortsätta en bra bit in i 2012 även om det bara är jag på hela jorden som tycker att den har ett existenberättigande.

 

 

Årets absolut konstigaste film: The tree of life

Bajsnödigt, högtravande och väldigt väldigt annorlunda. Terrence Malick, Brad Pitt och dinosaurier. Några fattade grejen, jag fattade inget. Alltså, vi snackar INGET ALLS här.

 

 

 

Årets mest kommenterade inlägg: Detta

49 kommentarer fram tills idag. Häftigt, förvånande och jättekul.

 

 

Årets mest klickade inlägg: Ett litet anskrämligt inlägg om 4D-film

Nä, jag ä intä bitter. Här lägger jag ner min själ och mitt hjärta i vartenda inlägg – utom ett – och så går det inlägget och blir årets mest klickade. Bitter? Jag? Nej, jag sa ju att jag inte ä bitter, bara ganska så mycket konfunderad.

 

Årets mest brutala sågning (måste bli två):  Heat och Dogtooth.

 

 

 


Årets mesta överraskning: Sunshine

Att redan som 38-åring få uppleva känslan som gamla människor försöker beskriva när deras äkta hälfter sedan många årtionden går bort och dom träffar en ny kärlek, det hör inte till vanligheterna.

Jag kan absolut jämföra kärlek med det jag känner för filmen Det stora blå och jag trodde helt ärligt att jag aldrig mer skulle få uppleva filmmagiförälskelse av denna magnitud igen, men det fick jag och SATAN vad glad jag är för det!

Danny Boyles Sunshine är en fantastisk film. Har du inte sett den, se den. Har du sett den, se den igen.

 

Årets plåga: Biolöss. Igen.

Tant på Apoteket: Du vet att man inte ska använda lusmedel i förebyggande syfte.
Jag: Jag vet.
Tant på Apoteket: Vet du verkligen det?
Jag: Ja, jag vet.
Tant på Apotek: Så det är dags igen?
Jag: Japp…

 

Fiffis filmtajms mesta regissör 2011: Richard Hobert

Under en helg i oktober recenserade jag hela Richard Hoberts samlade yrkesliv som långfilmsregissör. Det var både givande och roligt. Jag undrar vad Richard Hobert själv skulle säga om han läste mina recensioner?

 

Fiffis filmtajms mesta skådis 2011: Aaron Eckhart

Med 16 inlägg vann Aaron Eckhart kampen om Fiffis filmtajms filmfavvo 2011 med Ryan Gosling som god tvåa på 13, Philip Seymour Hoffman kom på tredje plats på 12 och Annette Bening som fyra på 11.

 

 

 

 

Årets bajsattack: Bridesmaids

Det kryllar inte av kiss-och-bajshumor med kvinnor i centrum i filmhistorien direkt men Bridesmaids drog sitt strå till stacken under 2011.

Kristen Wiig och gänget visade att kvinnor visst kan, om inte annat så väl att vara roliga och nu vill jag se mer av Kristen. Mycket mer!

 

 

Årets knocked-me-off-my-feet-film: Drive

Redan när musiken och förtexterna drog igång visste jag att det här skulle bli årets filmupplevelse för mig.

Det är klart att Drive har vissa svagheter men jag ser dom inte, jag bara känner och det jag känner är kärlek. Ryan Gosling och Carey Mulligan är det absolut bästa som går att se på film och det gäller inte enbart i Drive. Satan i gatan vad bra dom är!

 

Årets förberedelser inför 2012: Fiffi blogs Oscar. Igen.

Jag ska liveblogga mig igenom hela Oscarsgalan även 2012 är det tänkt. Hänger du på? Hjälper du dig själv att hålla dig vaken genom att hjälpa mig vara detsamma? Jag hade vansinnigt roligt med mitt mastodontbloggeri förra året och roliga saker ska med fördel upprepas tycker jag.

Skriv in söndagen den 26 februari i almanackan. Jag är vaken. Är du?

Vi ses snart igen men då är det 2012. Då är det året med OS i London, fotbolls-EM och en jäkla massa ny film att se. Ett nytt år, vem vet vad som kommer att hända? Inte du, inte jag och tänk vad sjukt spännande och kul det är.

Skål på dig och Gott Nytt År!