FILMSPANARTEMA: SVENSKAR I HOLLYWOOD

 

Det är himla härligt med alla dessa begåvade svenska filmarbetare som tar sig in och tar plats i Hollywood just nu. Stora namn i ännu större produktioner, svinduktiga skådespelare och regissörer som sätter Sverige på kartan på ett betydligt trevligare sätt än att man numera inte ens kan handla på IKEA utan att riskera att bli mördad.

Vilka som är våra största hollywoodnamn just nu känner alla redan till och därför tänker jag till dagens tema försöka mig på att göra en önskelista. Det finns nämligen många svenska namn som BORDE kunna göra succé over there, som är så speciella i sin utstrålning och i det dom gör att det skulle förvåna mig om den stora filmdörren inte öppnas snart.

 

Med en miniroll i Kathryn Bigelow´s Zero Dark Thirty, en lite större i Dying of the Light (mot Nicolas Cage) och en ännu lite större i TV-serien Tyrant så känns det som att Alexander Karim står i startblocket för att brejka stort over there. Här hemma har vi sett honom i Andra Avenyn, Äkta människor, i Arne Dahl och Johan Falk-filmerna och som Vanheden i nya Jönssonligan.

 

Jag skulle kunna sätta en hundring på att Madeleine Martin kommer bli nästa stora skådespelarexport. Hon är den perfekta mixen av allt som gör en kvinnlig skådespelare intressant. Nu kan man se henne på bio som Em i filmen Odödliga och hon spelade Nadja i Snabba Cash 2 och 3.

 

Andreas Öhman är kanske den mest begåvade unga manusförfattaren och regissören vi har i det här landet OCH han har en fingertoppskänsla när det gäller att casta skådespelare som man väldigt sällan ser. Efter filmerna I rymden finns inga känslor, Bitchkram, Remake och Odödliga har han nu gett sig av till USA och tamejtusan om det inte kommer smälla till ordentligt snart? Han om någon förtjänar det!

 

 

Nu när jag får önska fritt så är det precis vad jag tänker göra. Jag skulle vilja se Sofia Helin åka till Hollywood, bli vän med Nic Pizzolatto, få honom att skriva in Sofias paradroll som ”Saga Norén länskrim Malmö” i nästa säsong av True Detective och göra henne till den ena polisen i en duo där Jessica Chastain är den andra.

 

Varje gång jag ser en Ulf Malmros-film så tänker jag ”tänk om han hade kunnat få göra precis den här filmen fast med amerikanska skådisar och med hollywoodpengar”. Jag tror nämligen att det som vi uppfattar som så väldigt ”typiskt svenskt” med lätthet skulle kunna göras ”typiskt amerikanskt” också. Och Malmros sätt att filma och känsla för personregi skulle behövas over there.

 

 

Här snackar vi star quality av ett nästan omänskligt slag. Felice Jankell var det enda sevärda i TV-serien The Hundred Code, hon spelade Sophie i Unga Sophie Bell, Fabienne i Alena och hon var banne mig självlysande i Från djupet av mitt hjärta. Hur långt Felice Jankell kommer gå tror jag enbart beror på vilka roller hon kommer tacka ja till. För roller lär hon få, i massor. Om det är jag fullständigt övertygad!

 

Jag VILLVILLVILL att Lisa Langseth ska få möjligheten att göra film i USA. Jag skulle tycka att det var SÅ spännande att se vad hon skulle kunna göra med sina idéer i det där stora moralpanikslandet. Herregud, det var Lisa som gav Alicia Vikander sin första långfilmsroll och sen gjorde hon Hotell, detta MÄSTERVERK!

 

En annan dröm jag har är att nån svinrik hollywoodmänniska ska ge John Ajvide Lindqvist ett förskott  på en miljon dollar för att skriva ett långfilmsmanus. Inget som är baserat på en bok, ingen TV-serie, bara ett originalfilmmanus som innehåller ALLT som är grogrunden i hans författarskap. Läskigheter, kalla kårar men ändå….vardag. Och sen vill jag att hans manus till Bröderna Lejonhjärta ska bli film såklart – om det nu finns nåt manus och om det nu någonsin blir nån film.

Jag kan inte låta bli att undra vad mannen som ligger bakom Johan Falk-filmerna skulle kunna åstadkomma med hollywoodbudget. Nu är det inte kreativitet och idéer som kostar pengar men tänk om, tänk OM Anders Nilsson kunde få gå actionbananas utan att behöva tänka på stålarna, jag skulle vilja veta hur bra det kan bli. Eller så blir det ingen skillnad? Sånt vet man aldrig förrän efteråt.

Idag skriver resten av filmspanargänget om samma tema. Klicka dig vidare för att se hur dom valt att närma sig ämnet.
Rörliga bilder och tryckta ord
The Nerd Bird
Jojjenito
Fripps filmrevyer
Filmitch

15 svar på ”FILMSPANARTEMA: SVENSKAR I HOLLYWOOD”

 1. Kul lista. 🙂

  Alexander Karim – Aha, han var med i ZD30. Det visste jag inte. Minns att jag störde mig en aning på honom i Arne Dahl. Menar då alltså på rollfiguren, vilket är bra betyg till skådisen.

  Madeleine Martin – Aha, hon var med i Snabba Cash 2 och 3.

  Lisa Langseth – Är hon för edgy för Hollywood?

  John Ajvide Lindqvist – Ja, just det, Bröderna Lejonhjärta!? Vad hände med den. *googlar* Tydligen problem med finansieringen, har skjutits upp, inspelningarna har inte startat. Hoppas de får till det. Ajvide Lindqvist, Tomas Alfredson och Hoyte, det borde bli grymt bra.

  Och jag undrar också när filmspanarna får sitt break i Hollywood. 😉

  1. Jojjenito:
   OM Lisa Langseth skulle vara för edgy för Hollywood så känns det ännu mer som att hon skulle behöva åka dit och röra om litegrann. Hotell skulle väl funka att göra ”hollywood style”?

   Sitter och funderar på vem av oss filmspanare som är mest trolig att fixa breaket i Hollywood. Får väl bli Fredrik? Han är ju på god väg 🙂

 2. Spännande lista med många nya namn för min del. Eller åtminstone namn på personer som jag inte har ngn direkt relation till.

  Samtidigt: blir det bättre eller bara annorlunda när folk tar sig ”over there”? Kanske särskilt gäller det regissörer och manusförfattare? Det känns som att det finns så många påhittiga och originella icke-amerikaner som har dött Hollywood-döden.

 3. Säger som Sofia lång lista med många delvis okända namn men då ser jag inte speciellt mycket svensk film. Det är kul om det går bra för svenskar i Hollywood men jag blir inte speciellt upphetsad över att det är just en svensk som spelar eller regisserar en film det gör vare sig till eller från huvudsaken är att det blir bra.

  1. filmitch:
   Håller helt och hållet med om det sista du skriver. Både nationalitet och kön på samtliga inblandade är oväsentligt bara det blir bra (tycker jag)

 4. Kul grepp på temat! Du har i alla fall prickat in en som jag gärna skulle se sitta i registol i kängor, jeans och med hörlurar runt halsen på amerikansk mark. Ge inspirerande regi till typ… Rooney Mara och Emilia Clarke i en fet roadmovie. LISA LANGSETH. Yes PLEASE!

  Karim minns jag vagt från ZD30, var inte Fares Fares också med där? Han borde väl få åka han också! Gillar Fares. I övrigt är jag ganska neutral till din önskelista, känner inte så starkt för nån direkt. Fast blir nyfiken på Frlice Jankell, har inte sett nåt med henne än.

  Min önskelista då:
  Mikael Marcimain. Tror han skulle göra gott med större budgetar och bättre skådisar.

  David Dencik är ju redan där och nafsar (Homesman).

  Helena Bergström och Tom Cruise i en romantisk komedi. Ser stjärnorna tändas och trollen dansa på loftet! Sen dyker Rikard Wolff upp i skinnställ och är lite gåtfull.

  Kommer verkligen inte på fler.

  1. Cecilia:
   Det känns som Fares Fares redan har en ”plats” i Hollywood, därför kom han inte med på listan. Han har ändå varit med i ZD30, Safe house och Child 44 OCH han har dessutom en av dom knepigaste profilbilderna på hela Imdb 😉
   http://www.imdb.com/name/nm0267241/?ref_=nv_sr_1

   David Dencik var ju med i den ruttna rullen Selena också, där han var det enda av bestående värde.

   Men Helena Bergström i Hollywood? Really? Tror du det skulle funka? 😉

   1. Så sant! Och ha ha ja, idiotisk profilbild. Lite mystisk på nåt vis? 😉

    He he, jag tänker mig att Helena Bergström har en amerikansk bullrighet som gör att hon skulle passa in där 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.