Fredagsfemman #257

 

5. Längtar du som jag efter en till ”riktig bio” i Stockholm?

Gör som jag, hoppa på kickstarterkampanjen för Bio Capitol på Sankt Eriksplan! (Här är en direktlänk till mer info och kampanjen). Jag tycker det är superhärligt med eldsjälar som kämpar järnet för nåt dom tror på och vad kan kännas bättre än att avstå en bättre (eller sämre) pizzamiddag och istället skänka en slant till ett fint projekt? Sen kan jag inte riktigt fatta grejen med varför man prompt måste kunna äta INNE på en biograf men det ”ska” tydligen vara så, kolla bara Bio Rio och Filmstaden Scandinavias VIP-salonger. Men för någon som inte ens fattar vitsen med popcorn är det klart att porslinsklirr och mat-os blir helt obegripligt…

.

.

.

4. Guldbaggenomineringsgrattisar

Applåder och visslingar till att Martha & Niki nominerades till Bästa dokumentär, att Johan Kylén fick en nominering för Bästa manliga biroll som Roland i Jätten, att Sophia Ersson fick en nominering för bästa originalmusik för Pojkarna och att Eva von Bahr, Love Larson och Pia Aleborg fick en (visserligen helt j-a given men ändock) mask/smink-nominering för Jätten.

.

.

.

3. Skam

Ja, Skam. Ja, jag har sett Skam nu, tre säsonger (finns på SvtPlay). Ja, jag tycker Skam är bra men jag förstår inte alla som säger att det är det bästa som någonsin gjorts stjärnstopp forever and ever. Som tonårsserie beträffat finns det väl rätt många som är bra gjorda, vettigt skriva, som tar upp viktiga ämnen OCH har snygga skådespelare i alla roller? Det är ju bara som en väldigt lång och norskpratande version av Bullens brevfilmer, eller?

.

.

.

2. Har du inte sett en film – var tyst!

MovieZine skrev häromdagen en lista över dom Bästa svenska filmerna från 2016, en lista som visar att det kom en hel hög riktigt BRA svenska filmer även förra året. När MovieZine länkar till denna lista på Facebbok skriver en kille vid namn Håkan denna kommentar: ”Jag har inte sett någon svensk film 2016. Några saknas på listan och svensk film håller inte samma klass som den gjorde förr. Mest har jag inte haft tid att se någon.” Jag kunde givetvis inte låta bli att svara på denna luddiga kommentar så jag skriver: ”Hur vet du att det saknas filmer eller att svensk film inte håller samma klass som förr om du inte hunnit se någon?” Svaret kommer nåt dygn senare: ”Filmer man hört om som verkar bra finns inte med. Bara en på denna lista som man hört talas om för att man känner en som är med och jag har sett en del nya svenska filmer så jag vet vad jag pratar om.” Jag fick sätta mig på fingrarna för att inte kommentera detta men kom igen nu, kan vi inte komma överens om EN sak en gång för alla (och detta gäller verkligen inte enbart denne Håkan utan vääääääldigt många så kallade filmälskare i detta land):
SÅGA OCH/ELLER DISSA INTE FILMER DU INTE SETT!
VAD DU TROR ATT EN FILM ÄR ÄR HELT OINTRESSANT. SE FILMEN OCH HA SEDAN EN ÅSIKT. EFTERÅT. DET ÄR NÅT SÅ ÖVERJÄVLA KORKAT ATT UTTRYCKA SIN MENING OM  NÅT MAN INTE HAR EN ANING OM!

.

.

.

1. Den långa väntan är över!

Åratal av frustration kan nu läggas bakom mig, läggas bakom OSS. Alla vi som finner oförställd glädje i att se Benedict Cumberbatch och Martin Freeman ikläda sig rollerna som Sherlock Holmes och Dr Watson har nu julafton på måndagarna. I måndags släpptes första avsnittet på Netflix och två måndagar till kan man längta till soffan och 1,5 timmes högkvalitativ brittisk underhållning. Säsong 4 alltså. Blir det den sista?

Fredagsfemman #157

5. Bloggpanelen är i farten igen!

Fram med maraccas och tomtebloss, Bloggpanelen är på plats igen! Idag är det Rörliga bilder och tryckta ord-Sofia, Filmitch-Johan och Movies-Noir-Christian som är redo att dryfta sina åsikter om tre aktuella ämnen. Länk till panelen läggs upp här när den är up and running framåt eftermiddagen.

.

.

.

4. JAAHURRAAAAA!

Det finns vissa filmer, vissa snackisar, som liksom hamnat lite på sidan om, filmer som förtjänar att gå upp på bio men på något underligt vänster släpps direkt till DVD. Snowpiercer är ett sånt exempel. Jävlariminlillalåda vad jag hade velat se den på bio. En annan film som glidit in från kanten men samtidigt förpassats till nåt läbbigt hörn av distributionskanalen är The Babadook, filmen som verkar vara ständigt återkommande här på listan. NonSTop Entertainment har nämligen beslutat sig för att ge den BIOPREMIÄR. Hurraaaa! Och dessutom SNART! Hurraaaaa! Nästa fredag närmare bestämt. Och söndagen den 15:e är den frukostfilm på Bio Rio. Boka biljett nu. Upp till kamp mot gråskalan!

.

.

.

3. Poesi för fiskar

I måndags var jag och filmspanar-Cecilia på baluns när det förhandsvisades nya filmer av det som med ett samlingsnamn kallas Poesi för fiskar. Hela Filmhuset kokade av engagerat folk som kommit till denna specialvisning och jag måste säga att det gjorde gott för filmsjälen att vara där. Svensk film behöver det här gänget, Crazy Pictures gör filmer som inga andra och Christoffer Nordenrot kommer bli vår nästa stora skådisstjärna. Alla filmerna läggs upp på Crazy Pictures youtubekanal och här är den nyaste – Vaskduellen. Ge filmerna en chans, du kommer bli förvånad. Positivt förvånad.

.

.

.

2. MELLOOOOOOON!

En av årets allra bästa dagar närmar sig. När Melodifestivalen drar igång, när jag hör bakgrundsmusiken, ser loggan, vet att jag har sex lördagar att se fram emot, alltså det är så jääääääävla mysigt! Och den där bästa dagen är redan imorgon. Peppen alltså. Obeskrivlig. Och likadan år efter år.

.

.

.

1. Lyckliga gatan

Till min från-hjärteroten-stora glädje känns det som en om snällisvind blåser in över Sverige. Jag vet inte om det är en motreaktion på utröstnings-och-mobbnings-TV, ångestframkallande nyheter från jordens alla hörn och allt det inskränkt kalla som växer likt analsvamp bakom folkhemsrassedörrarna. Hur som helst är det fint att det snälla får plats, att det ges plats. Trevligt folk går på bio och på TV har vi sett snällisprogram som Jills veranda, Så mycket bättre, Sommarpratarna, Stjärnorna på slottet och nu Lyckliga gatan. Jag tycker väldigt mycket om Lyckliga gatan. Ett mysigt, smart, bra och varmt program som visar att vi människor inte är så jävla olika varandra egentligen oavsett hur vi ser ut eller hur gamla vi är.

.

.

BLOGGPANELEN PÅ MOVIEZINE

Bloggpanelen består av tre filmbloggare – och tillika Filmspanare – som varje fredag samtalar om tre aktuella, intressanta och filmrelaterade frågor. Panelen finns att läsa på Sveriges största filmsajt – MovieZine.

Här nedan kommer jag varje vecka fylla på med länk till den nyaste panelen, det är alltid lättare att ha grejerna samlade på ett och samma ställe. Minimalt med krångel, maximalt med läsning.  Enjoy!

 

Sjätte bloggpanelen

Den sjätte panelen består av Jimmy från Absurd Cinema, Surskägget från film4fucksake och jag och förutom det givna samtalsämnet Oscarsgalan och våra favorit-tacktal genom åren dryftas tankar om ”Cirkeln” och trailern till Guillermo del Toros nya film ”Crimson Peak”.

 

bloggpanelfredag.jpg

5. Femte bloggpanelen

David från Filmmedia och Niklas från filmpodden Den Perfekta Filmen och jag ger oss in i dejtingträsket, funderar på femtio grå nyanser och tycker en hel del om ”The Fast and the Furious”-filmerna.

.

 

4. Fjärde Bloggpanelen

Christian från Movies-Noir, Sofia från Rörliga bilder och tryckta ord och  Filmitch-Johan diskuterar unga skådespelare, ger tips om du vill starta en egen filmblogg och drömmer om vem som ska spela rollen som dom själva.

.

 

3. Tredje Bloggpanelen

Joel BurmanThe Velvet Café-Jessicas samt  Har du inte sett den?-Carl diskuterar nya trailern till Child 44, betygsättning av film och BOATS.

.

 

2. Andra Bloggpanelen

The Nerd Bird-Cecilia, Flmr-Steffo och jag diskuterar svensk film, Guldbaggegalan, TV-serier och vad som ligger överst i ska-se-högen.

.

.

 

1. Första Bloggpanelen

Jojjenito-Johan, Fripps filmrevyer-Henke och jag tycker och tänker om oscarsnomineringarna, Turist såklart och så kom Tom Hardy med på ett hörn.

 

 

 

 

PREMIÄR FÖR BLOGGPANELEN

Ta-daaaaah! Idag är det premiär för en alldeles ny grej på filmsajten MovieZine. Bloggpanelen!

Tre filmbloggare – och tillika Filmspanare – samtalar om tre frågor varje fredag, filmrelaterade sådana givetvis.

Här hittar du den allra första panelen bestående av Jojjenito-Johan, Fripps filmrevyer-Henke och mig. Vi tycker och tänker om en hel del, oscarsnomineringarna, Turist såklart och så lite Tom Hardy. Det är ändå hans år i år.

Fredagsfemman #154

5. Benny Brun och hans överläppsfjun

Alltså är det inte vääärldens coolaste filmtitel? Det är Magnus Carlsson (som gjorde den lysande serien De tre vännerna och Jerry) som gjort filmen och Magnus Uggla är berättarröst. Känns som väl investerade 35 minuter i biomörkret med premiär imorgon.

.

.

.

4. Bloggpanelen på MovieZine

Idag har en ny spännande programpunkt premiär på filmsajten MovieZine. På fredagarna framöver kommer tre eminenta filmbloggare (och tillika Filmspanare) diskutera tre aktuella, intressanta, åsiktsbefrämjande och – såklart – filmrelaterade samtalsämnen. Det kommer bli både flams, trams och viktigheter (och kanske lite spydigheter ibland) och framförallt ska det bli väldans K U L att vara inblandad i detta varje vecka! Direktlänk till Bloggpanelen—–> här.

.

.

.

3. Benedict ska bli pappa!

Och idag har The Imitaion Game premiär. Min recension finns att läsa här.

.

.

.

.

2. Jobbet VS Charles-Ingvar, Vanheden, Dynamit-Harry och Rocky

Idag har Jönssonligan – Den perfekta stöten premiär. Det var ett tag sedan jag såg den men snart är det äntligen dags igen. På onsdag ska nämligen hela färgbutikspersonalen gemensamt se filmen, ska bli mycket intressant att höra och se deras reaktioner efteråt, om jag är betrodd att välja film även i framtiden eller om dom sågar både filmen och mig. Hör jag ljudet av bandvagnar (med dubbdäck) eller kommer dom strö rosenblad på skrivbordet? Eller blir det nåt…mittemellan?

.

.

.

1. P3 Guld-galan

Hallå Götebååååårj – hur har ni det? Mår ni bra? Snöar det? Har ni laddat upp med räkor? Är det varmt och gosigt i Scandinavium? Får man slå nån hårt i ansiktet när man sjunger Thomas Stenströms dunderhit? Kommer Linda Pira? Får man höra Seinabo Sey sjunga live? Det är alltid mysigt med minisemestrar men den här helgen känns extra lyxig så HEJ GÖTEBORG och HEJ hela klanen med samma efternamn, snart ses vi.

.

.

 

Vinnare i MovieZine-tävlingen

Lyckliga lottade vinnare till voucherpaket är:

Cecilia Burman

Anders Rosendahl

Sofia Åkerberg

Stefan Pettersson

Daniel Rundqvist

GRATTIS till er alla och GRATTIS till MovieZine som fått till en riktigt schysst interaktiv filmsajt som alla borde kolla in.

TÄVLA MED MOVIEZINE & FIFFIS FILMTAJM

Idag lanserar MovieZine sin nya och våldsamt förbättrade filmsajt och det ska såklart uppmärksammas.

Jag lottar därför ut VOUCHERPAKET till FEM av mina läsare som klickar in sig på MovieZine, skapar sig en användare, gör sin egen favoritfilmlista av något slag och sen antingen mejlar mig länken till listan (fiffi@fiffisfilmtajm.se är adressen), skriver länken som en kommentar till detta inlägg eller delar listan på något av dom andra kreativa sätten som nu finns att tillgå på MovieZine. Pinga mig bara så jag har en sportslig chans att hitta den – och dig. Jag är nyfiken på alla sorters listor samt jag behöver ständigt nya filmtips.

Det går även bra att leta upp mig på MovieZine under användarnamnet fiffilino. Självklart har jag totat ihop ett par egna favoritlistor som finns för beskådan på sajten.

Vinstpaketet innehåller vouchers till streamingtjänster och filmer på nätet och kommer lottas ut bland alla trevliga listlänkinskickare.

Sista dag för att vara med i tävlingen är måndagen den 16 juni kl.23.00. Tisdagen den 17 juni kommer vinnarna presenteras här på bloggen.

Klicka här för att komma direkt till MovieZine. Lycka till!

Fredagsfemman # 107

5. Rita-gissa-vinn!

Eller gissa-mejla-vinn kanske snarare. Nu är det nämligen en dryg vecka kvar till Oscarsgalan och lika långt kvar på Oscarstävlingen som så sjuuukt många mejlat i sina gissningar till redan nu. Men det är inte för sent, det finns fortfarande vinnarkombinationer som ingen gissat på. Klicka här för att komma till tävlingen.

.

.

.

4. Fredagspanelen

Idag är jag med i Fredagspanelen på MovieZine. Det diskuteras bland annat Guardians of the Galaxy, House of Cards och nåt blogginlägg som en frustrerad filmbloggare som jag känner rätt bra kläckte ur sig i tisdags. Jag tror visst det handlade om…baconchips. (Länken till Fredagspanelen finns här.)

.

.

.

3. På måndag börjar narcissistveckan

För några veckor sedan hade jag en intressant diskussion på twitter med Tommy från filmpodden Tommy filmar Niklas och Emilio. Kortfattat skrev Tommy såhär: ”Det värsta jag vet med filmbloggare och podcastare är när de går igenom alla nomineringar och vinnare i Oscarsgalan och Guldbaggen (…) eller TIPPAR vilka som kommer att vinna. Vad vill ni ge oss lyssnare och läsare när ni går ut med detta? (…) Fast just en tippning av vilka som kommer vinna är ju bara en gissning. Med vänner är det kul men att skrika ut det till okänt fölk känns ju bara meningslöst och narcissistiskt”. Jag höll och håller såklart inte med. Min åsikt är att OM det ÄR narcissistiskt att gissa vinnare på Oscarsgalan så är det minst lika narcissistiskt att filmblogga/filmpodda, bådadera är att offentligt – till mer eller mindre okänt fölk – försöka göra sin åsikt hörd/sedd, ibland även om vad man tror och tycker om filmer som är på G, såna man inte ens sett.

Men håller du med Tommy och/eller tycker att Oscarsgalan suger ska du strunta i att klicka in här efter kl 17 varje dag nästa vecka, då kommer nämligen jag och Movies-Noir köra våra Inför Oscarsgalan-inlägg när vi både gissar och tippar preciiis som vi vill.

.

.

.


2. Prinsessfredag

Idag skriver både Movies-Noir, Fripps filmrevyer och Jojjenito i temat Decennier om en alldeles ljuvlig och fullkomligt tokromantisk film från 1953 – Prinsessa på vift (Roman Holiday). Jag har sett fram emot den här dagen ett bra tag och har laddat med finfrukost framför jobbdatorn för att maximera läsupplevelsen. Prinsessa på vift är nämligen en av mina favoritfilmer (trots att den handlar om en prinsessa) och att läsa om den gånger tre ska verkligen bli jättekul. Här kan du läsa Fripps recension, här är Movies-Noirs, här är Jojjenitos och vill du läsa fler än tre – här är min.

.

.

.

1. Femton år av kärlek

Han blir 15 år imorgon, den lilla killen i mitt liv. Han som inte är så liten längre. Han som blivit en alldeles enastående ung person med så många bra egenskaper och egenheter att jag inte kan göra annat än att titta upp på honom och förundras hur det kunde bli så bra. 15 år, 51 i skor och det enda han önskar sig på sin födelsedag är smörgåstårta. Min önskan på 15-årsdagen är att han inser att han nu inte bara FÅR se alla filmer, han MÅSTE se alla filmer och kan inte längre skylla på en för hög åldersgräns när det vankas läskig film. Fast jag inser också att jag kommer få äta upp att jag lärt honom konsten att säga nej. Grattis M! Jag älskar dig!

 

Fiffis filmtajm är nominerad till Årets Filmblogg!

Vilken grej! Vilken julklapp! Fiffis filmtajm har gått vidare och är nu en av sex bloggar som är nominerade till MovieZines nya ärofyllda pris Årets filmblogg!

TUSEN TACK till alla som tagit sig tid att rösta, jag är så jätteglad att om glädje gick att mäta i nån form av fysikalisk eller psykologisk uppfinning så skulle mätaren slå i taket.

Nu ska bloggen granskas av en jury och stötas, blötas och jämföras mot övriga nominerade och i slutet av januari koras en vinnare. Här kan du läsa mer om tävlingen och vilka de övriga nominerade bloggarna är.

Må bäste kvinna, man eller filmsajtmedarbetargäng vinna.

Fredagsfemman # 95

5. Lolly? 

En av dom härligaste grejerna med den här årstiden är vintersport på TV på helgmornar. Jag kan inte säga att jag tittar superentusiastiskt men det är mysigt med snö (på TV), pålästa sportkommentatorer och André Pops i stickad tröja. André Pops ska förresten bli pappa igen. Han har tre söner. Tänk om det blir en flicka den här gången och tänk om hon skulle få heta Lolly.

.

.

.

4. JCVD

Jag undrar om inte Jean-Claude Van Dammes bästa och mest framgångsrika roll någonsin är i en reklamfilm för lastbilar. Hur knasigt är inte det?

.

.

.

.

3. The act of killing

Grandpa´s head is smashed. Så står det på textraden bilden här bredvid. Anledningen till att morfars huvud var sönderslaget på filmen barnbarnen satt och såg i samma morfars knä var att morfar spelade huvudrollen i filmen som handlade om honom själv. Men i verkligheten var han inte offret med sönderslaget huvud, han var den som slog. The act of killing är en hemsk, vidrig och gripande dokmentär men den är också vacker och otroligt smart. Alltså otroligt smart. Fram till 16 december finns filmen att se på svtplay. Se den. Snälla. (Klicka här)

.

.

.

2. En ny stjärna i På spåret

I kvällens deltävling av På spåret får jag återse en kvinna vars bok jag köpte på DN´s författarkryssning härom veckan. Hon har glidit upp och blivit min nya idol. Boken heter Främlingsleguanen, författaren heter Martina Montelius, hon är knasigt genialisk, var en bjussig sidekick till Jenny Strömstedt på TV i måndags och hade röda Martens på båten.

.

.

.

1. Glöm inte nominera din kandidat till Årets Filmblogg!

En kategori på MovieZine Awards är Årets Filmblogg. Det är en ny grej och en stor grej och en riktigt kul grej för oss som håller igång våra filmbloggar så gott vi kan. Klicka här för att nominera din alldeles egna favoritblogg. Du har fram till 20 december på dig. På juldagen presenteras dom sex bloggar som fått flest nomineringar och som sen går vidare till nästa steg och blir bedömda av en jury. Så precis som i våra vanliga val vart fjärde år så är din röst viktig. Jag skulle såklart bli superglad om jag fick din nominering men det allra viktigaste är ATT du nominerar, att du visar att du är en filmbloggsläsare och att du vill puffa för din favvoblogg vilken den än är. Må bästa blogg vinna!