FILMÅRET 2009

2009 var ett bra filmår. Jag hade jättemånga filmer att välja mellan när listan skulle göras, några filmer såg jag om för att försäkra mig om att jag tänkt rätt och nu känner jag mig mer än nöjd med årsbästalistan.

Bubblarna är många men hade lätt kunnat fördubblas. Det finns alltså dröööösvis med filmtips från det här året.

Uppdaterad 2014-08-02. Case 39 (10) och En enda man (9) åkte ur listan (och blev bubblare).

 

.

10. TILL VILDINGARNAS LAND
(Where the Wild Things Are, Regi: Spike Jonze)

Spike Jonze fick till en alldeles lysande och stämningsfull liten film efter Maurice Sendaks bok med samma namn. Vem hade kunnat tro att det gick att göra tecknade vildingar levande på detta vis?

 

.

.


9. MARY & MAX
(Regi: Adam Elliot)

Philip Seymour Hoffman är rösten till Max, en ensam man i övre medelåldern med ölmage. Toni Collette är rösten till Mary, en ung flicka som inte har några kompisar. Mary och Max börjar brevväxla och det är starten på en hjärtskärande vänskap som sitter som en smäck i hjärtat.

 

.

.


8.  FISH TANK
(Regi: Andrea Arnold)

Det var Andrea Arnolds Fish Tank som gjorde att jag ”fattade” Michael Fassbenders storhet men det var en fenomenal Katie Jarvis som spelade huvudrollen som 15-åriga Mia. Det här är en gripande film, en film som ruskar om, sitter kvar, gräver sig in. Jobbig och jättebra.

.

.

 

7. MAMMUT
(Regi: Lukas Moodysson)

Lukas Moodyssons Mammut försvann lite efter hajpen med Fucking Åmål, Tillsammans och Lilja 4-ever och jag förstår inte varför. Mammut är minst lika bra, dock en helt annan genre. Michelle Williams och Gael García Bernal är perfekta ihop.

.

.


6. THE LAST HOUSE ON THE LEFT
(Regi: Dennis Iliadis)

Jag var inte lika rädd när jag såg den här filmen som när jag såg Case 39 men jag var så jääävla förbannad. Sällan har en rape-and-revenge-film funkat lika bra på mig som denna och då är den ändå en remake på Wes Cravens film med samma namn från 1972.

.

.

 

5. UP IN THE AIR
(Regi: Jason Reitman)

Up in the air är en mystisk liten film. När jag såg den på bio fick den en trea. När jag såg om den på DVD höjde jag inte betyget men tänkte ”jävlarns vad bra den är”. När jag såg den tredje och fjärde gången undrade jag varför jag inte gett den en femma redan första gången. Det här är en film som växer för varje tittning och det är en film jag tycker väldigt mycket om. George Clooney och Vera Farmiga är ett mycket trovärdigt kärlekspar och Anna Kendrick visade redan här var både skåpet och pappmuggen ska stå. Hon är grym den tjejen!

.

.

 

4. I LOVE YOU MAN
(Regi: John Hamburg)

Det här är en anspråkslös och svinmysig film om det här med manlig vänskap och svårigheterna med att som vuxen hitta, lära känna och behålla nya vänner. Paul Rudd gav letandet efter en man-date ett ansikte och bas som instrument ett helt ny dimension av coolhet. Paul Rudd, Jason Segel och Rashida Jones – I love you guys! Och Lou Ferrigno, dig med!

.

.


3. PRECIOUS
(Regi: Lee Daniels)

Bilden här ovan säger allt om filmen. Den är trashig. Jobbig. Osnygg. Hemsk. Vidrig. Äcklig. Smutsig. Vore det lukt-TV skulle jag säga att den stinker av mögliga matrester, kiss, smutsiga bäddmadrasser och sur sperma. Men, hur sjukt det än låter, filmer som denna behöver man se ibland, om inte annat så för att värdera upp sitt eget liv (om det känns tradigt) eller uppskatta maskroskänslan. Maskroser växer nämligen där maskroser ska växa. Ibland även i asfalt.

.

.

 

2. INGLORIOUS BASTERDS
(Regi: Quentin Tarantino)

Att Quentin Tarantinos moderna klassiker inte nådde ända upp till toppen beror inte på att filmen på något sätt saknar substans, spänning, underhållningsvärde, genialiskt manus, våld eller blod, det beror enbart på att det fanns EN film från detta år som berörde mig mer, ända in i ryggmärgen faktiskt.

.

.


1. CITY ISLAND
(Regi: Raymond De Felitta)

Man skulle nästan kunna tro att hela familjen Rizzo samlats runt bordet på den illa vattnade gräsmattan bara för att fira att deras film City Island hamnat i topp på min filmlista över 2009-års bästa filmer. Pappa Vince (Andy Garcia) har dagen till ära blårutig skjorta, beiga shorts och seglarskor och står det inte en chokladtårta på det lilla runda sidobordet? Hurra, hurra, hurra, hurra säger jag och tackar så väldans mycket för en supermysig liten film som verkligen tog mig med storm.


Bubblare: An Education, Life during wartime, Upp, Dumpa honom, The house of the devil, Pandorum, Zombieland, Man tänker sitt, Case 39, En enda man och Enter the void.

Intressanta filmer jag har kvar att se: Sin Nombre.

Idag listar även Flmr, Filmitch och The Nerd Bird sina favoriter från 2009, Fripps filmrevyer har uppdaterat sin lista, Jojjenito har också gjort en och Movies-Noir gjorde sin sammanfattning för ett bra tag sedan.  Vill du läsa fler av mina filmårslistor så hittas dessa här.

Vad säger du, håller du med? Vilka filmer hade hamnat på din topplista?

33 svar på ”FILMÅRET 2009”

 1. Som sagt; wow!
  Helt olika listor! Men som sagt, visst är det spännande också!?
  Extra kul här att du har med TLHOTL på plats 6. Tyckte att den hade sina förtjänster som payback-film, helt klart! Och som jag skrev hos Henke, kanske borde UitA tagit sig in på bubblarstadiet hos mig. Den är ju rätt småmysig trots allt.

  Detta med listor är oerhört kul!
  Nu mot nästa år! Kom med bra förslag! (och så ska ju jag också försöka peta in -88 någon gång i den närmaste framtiden också! 🙂 )

  1. Steffo:
   Det är riktigt spännande att allas våra listor blir så väldigt olika – och unika. Alltid kul att få upp ögonen för andra filmer än dom man håller som högst själv 🙂

   2008 nästa gång då! På´t bara! Kanske om en månad eller så? Jag skickar ut ett mejl. 🙂

 2. Här var det inga många överlappningar, två bara! Men desto fler filmtips med andra ord 🙂

  10. Inte sett, inte ens hört talas om 🙂
  9. Vill se!
  8. Jaaa! Har du inte sett Wuthering heights, gör det. Mustigare film får man leta efter…
  7. Hmm, skulle vilja se om. Minns liksom inte vad jag tyckte om den filmen. Tror den var bra, och det är ju två riktigt bra skådisar.
  6. Inte sett!
  5. En av två filmer jag såg på Sthlm filmfestival (jag var fattig och hade typ influensa). Var nog inte överförtjust. Men den verkar ju ha vuxit på dig, så säkert värt en omtitt. Jag är ju dock inget jättefan av Clooney.
  4. Inte sett!
  3. Precious hade jag som bubblare, bra film men jag skulle behöva se om för att hitta magkänslan och kunde inte riktigt avgöra om det var en listfilm eller inte.
  2. Yes, där satt den! 😀
  1. En Pepp–film minsann? 🙂 Ja men den får man väl ta och se då.

  1. Cecilia:
   10. Gillar du lite rysar-skräckis-hoppåstudsfilmer så är Case 39 definitivt ett tips.

   8. Har inte sett Wuthering heights. Den lockar mig noll, men jag borde tänka om där alltså? 🙂

   1. Ja, rysare á The Others kan falla mig i smaken, men jag är rätt kräsen i genren skräckfilm. Tycker sällan nåt är bra.

    Om du tvekar pga filmförlagorna, eller boken av Emily Brontë så förstår jag dig. Men i Andrea Arnolds händer blir det något helt eget. Den är rätt speciell, experimentell kan man nog säga, å antingen köper man det eller så tycker man det är riktigt tråkigt 🙂 Jag sögs in av de fantastiska ljuden, blåsten, regnet och kunde riktigt känna de gröna vidderna, leran, fukten. Jag myste ordentligt. Har bara sett den en gång. Som jag oftast gör, har jag insett. Det är få filmer jag känner att jag vill se om egentligen, ibland också för att bevara den där första känslan, utan att analysera så mycket.

    1. Ett tips är väl att man skall ha läst boken innan så man förstår vad som händer. Det är många menande blickar och minimalt med dialog, så det är bra om man har en bild av karaktärerna och deras motivation innan man ser filmen. Eftersom jag inte gjorde det tyckte jag att filmen var helt olidlig, trots den spektakulära närheten till miljön som verkligen känns genom rutan.

     1. Carl:
      En film som inte riktigt fungerar utan att ha läst boken känns kanske inte som en lyckad adaption men å andra sidan blev jag ännu mer sugen på att se filmen nu. Nu kan det bara bli bättre än mina redan innan lågt ställda förväntningar 😉

 3. Hm, nu fick jag bekräftat att det inte var någon större idé för min del att hoppa på deta här året, fortfarande lite för ”nytt” för min del. Men trots att jag inte sett alls många av filmerna på din lista vete tusan om LHotL skulle hamna på en topp 10… Och din 2 och 3 skulle nog byta plats hos mig.

 4. Det var inte många överlappningar. En hel del av filmerna har jag inte sett speciellt nummer 1, 3 o 5 har väntat länge på sin tur. Last house är en ryslig historia som förtjänar sin plats men som sagt konkurrensen var hård detta år.
  Nr. 10 och 4 ??? men å andra sidan har jag 500 days i topp.

  1. filmitch:
   Otroligt hård konkurrens, verkligen. Det känns som att det är många filmer på plats 11…

   Vad är det med den där 500 days of summer och medelåders män? 😉 Ni är tre som har den i topp och varken jag eller Cecilia har ens nämnt den.

    1. Jag tycker att den är lysande just för att den sopar undan fötterna på den stereotypa romantiska filmmyten. Det kanske förutsätter att man är en obotlig romantiker så man faktiskt relaterar till grunderna.

     1. Carl:
      Ännu en obotlig romantiker i filmspanargänget! Härligt! 500 days of summer alltså…och jag som inte fattar grejen…. Jag ÄR gjord av sten.

 5. Bara två överlapp och bara två till som jag ens sett… Det är ett brett år, 2009.

  City Island var en helt ok American Independent som jag gav 3/5

  I love you man var nästan lika bra som Bad neighbours! 😉

  Av dina övriga sex filmer är jag inte jättetänd på någon, kanske 10:an och 6:an, men den första är nog för läbbig misstänker jag…

  1. Henke:
   Hahaha, nästan lika bra som Bad neighbours. Du ämnar skämta med mig aprillo? 😉

   Vad gäller 10:an och 6:an, båda är otäcka men 10:an tror jag är läskig på det där sättet som du inte riktigt gillar.

 6. Skönt spretig lista. Har du sett Fish Story? Den har inget gemensamt med Fish Tank, men den hör hemma på en topplista.

  1. Carl:
   Fisshu sutôrî. Har inte sett den men älskar titeln. Ska hålla ögonen öppna efter den, tack för tipset 🙂

 7. Ett riktigt bra år, och framför allt en imponerande bredd som du säger. Inglourious Basterds, Up i the Air och möjligtvis Precious hade funnits på min lista. Annars ett fantastiskt år för sci-fi (District 9, The Road, Moon, Mr. Nobody, Star Trek, Avatar) och animerat (Fantastic Mr. Fox, Mary & Max, Coraline, Up, A Christmas Carol). Kul det här med listor 🙂

  1. Viktor:
   Mary & Max är en TOPPENFILM som jag av nån anledning tagit med på 2010-årslistan men det är verkligen en jättebra film vilket år den än kommer från (2009 är det korrekta, det är jag som gjort fel).

   Javisst, listor är verkligen jättekul. Både att göra egna och att läsa andras 🙂

 8. Hur många överlapp har vi då? Ett i alla fall. Fish Tank! Bättre än när jag jämförde min lista med Henkes. Där blev det bara noll. 🙂

  Up in the Air, Inglorious Basterds är med som bubblare hos mig. A Single Man var en väldigt snygg film med en bra Firth.

  Vilka på din lista har jag inte sett? 10 (aldrig hört talas, låter intressant), 7 (kanske sugen, men känns som Iñárritu light), 6 (hmm, vet inte, rape-and-revenge…), 4 (lockar inte, skulle vara för Hulken då), 3 (maskrosor), 1 (aldrig hört talas).

  Haha, ganska roligt ändå. Din tio och etta (!) har jag inte ens hört tals om. 🙂

  1. Jojjentio:
   Är det inte en av dom roligare grejerna med dessa listor, alla filmtips man får? Filmerna vi alla listar som bästa-10 är ju verkligen filmer vi kan stå för och gillar, det är bara att suga i sig lite City Island-tips och Reneeee Zellweeeeeeeeger-rysare. Den sistnämnda känns som en film i din smak. Funkar den på mig _borde_ den funka på dig 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.