GISSNINGAR, HISSNINGAR OCH DISSNINGAR INFÖR GULDBAGGEGALAN IKVÄLL

Kl 20.00 ikväll börjar årets upplaga av den högt emotsedda svenska filmfesten Guldbaggegalan. Jag kommer precis som vanligt att sitta bänkad framför TV:n och just i år kanske mer engagerad än någonsin då 2017 har varit ett exceptionellt starkt svenskt filmår.
Här kommer min lilla guide genom de olika kategorierna. Klicka på filmernas namn om du vill läsa recensionerna av dom filmer jag sett.
.
Bästa film 

Borg” (mitt betyg 5/5)
Korparna” (mitt betyg 1/5)
Sameblod” (mitt betyg 4/5)
The Nile Hilton Incident” (mitt betyg 2/5)
The Square” (mitt betyg 4/5)

Min GissHissDiss: Tre filmer av fem som vilket annat år som helst hade kunnat sopa banan med dom andra. Att Korparna är med i gänget är helt obegripligt för mig men jag vet att min åsikt i korpfrågan är rätt radikal. Om jag får bestämma vinner Sameblod så kan The Square knipa Oscarn istället.
.
Bästa regi 

Janus Metz, ”Borg
Amanda Kernell, ”Sameblod
Tarik Saleh, ”The Nile Hilton Incident
Ruben Östlund, ”The Square

Min GissHissDiss: Alla fyra är värdiga sina nomineringar men jag säger som på förra kategorin: låt Amanda Kernell vinna Guldbaggen så kan Ruben ta Oscarn.
.
Bästa kvinnliga huvudroll 

Jennie Silfverhjelm, ”All Inclusive
Evin Ahmad, ”Dröm vidare”
Lene Cecilia Sparrok, ”Sameblod
Mia Skäringer, ”Solsidan

Min GissHissDiss: Vinner inte Lene Cecilia Sparrok så ska jag äta gul snö. Med liten röd spade.
.
Bästa manliga huvudroll 

Sverrir Gudnason, ”Borg
Reine Brynolfsson, ”Korparna
Fares Fares, ”The Nile Hilton Incident
Claes Bang, ”The Square

Min GissHissDiss: Om jag vore guldbaggejuryn hade Claes Bang bytts ut mot Felix Herngren från Solsidan men det finns bara en vinnare i den här kvartetten. Rollen som Björn Borg är nämligen Sverrirs bästa roll såhär långt i karriären som jag ser det. Superkroppen Sverrir! Servekanonen Sverrir! Vill det sig illa vinner Reine bara för att Korparna ska roffa åt sig NÅN bagge. Inget fel på hans skådespelarinsats i filmen men herregud, Sverrir really deserves it!
. 

Bästa kvinnliga biroll

Gizem Erdogan, ”Dröm vidare”
Julia Kijowska, ”Jordgubbslandet”
Maria Heiskanen, ”Korparna
Mia Erika Sparrok, ”Sameblod

Min GissHissDiss: Jag har bara sett 50% av dom nominerade in action men jag hoppas att lillasyster Sparrok vinner.
.
Bästa manliga biroll 

Shia LaBeouf, ”Borg
Stellan Skarsgård, ”Borg
Przemyslaw Sadowski, ”Jordgubbslandet”
Yasser Ali Maher, ”The Nile Hilton Incident

Min GissHissDiss: Här undrar man om det är en trädgårdsmästare som fått ansvar för nomineringarna för jävlar vad det är KRATTAT för Shia LaBeouf att ta hem en bagge. Och han förtjänar det. Och Guldbaggen som gala skulle behöva det. Att Stellan är nominerad och inte Henrik Dorsin för Solsidan är en skymf mot den unge lille farbrorn.
.
Bästa manus 

Maud Nycander, Jannike Åhlund & Kersti Grunditz Brennan, ”Citizen Schein”
Can Demirtas, Ivica Zubak, ”Måste gitt
Amanda Kernell, ”Sameblod
Ruben Östlund, ”The Square

Min GissHissDiss: Eftersom jag är väldigt förtjust i filmen Måste gitt måste jag lägga in en ande-önskan på att få se Can Demirtas och Ivica Zubak på scen, jag tror dock att det blir omöjligt att klå Ruben. Manuset till The Sqaure ÄR SÅ SMART!
. 

Bästa foto

Jonas Alarik, ”Korparna
Sophia Olsson, ”Sameblod
Fredrik Wenzel, ”The Square

Min GissHissDiss: SATAN vad jag hoppas att Sophia Olsson tar hem det här!!!!!!!!
. 

Bästa klipp

Per Sandholt & Per K Kirkegaard, ”Borg
Kersti Grunditz Brennan, ”Citizen Schein”
Anders Skov, ”Sameblod

Min GissHissDiss: Klippningen i Borg är av yttersta världsklass så det borde inte vara möjligt för någon av dom andra klipparna att vinna. Saknar dock Måste Gitt i den här kategorin. Klippningen i den filmen skojar man inte bort.
.
Bästa kostym 

Kicki Ilander, ”Borg
Sharareh Hosseini & David Markfant, ”Para knas”
Louize Nissen, ”The Nile Hilton Incident

Min GissHissDiss: Här kan det bli klurigt värre. Både The Nile Hilton Incident och Borg lever på att såna saker som kostym är hundra procent trovärdigt men jag hoppas och tror att Kicki Ilander kan ta hem det här.
. 

Bästa ljud/ljuddesign

Mattias Eklund, ”Korparna
Mira Falk, Brian Dyrby, ”Silvana – Väck mig när ni vaknat”
Fredrik Jonsäter, ”The Nile Hilton Incident”

Min GissHissDiss: Helt ärligt, här blir det kisspaus för mig. Ingen film har imponerat nåt särskilt på mig vad gäller ljud i år.
. 

Bästa mask/smink

Sara Klänge, ”All inclusive
Petra Cabbe, ”Solsidan
Dorothea Wiedermann, ”The Nile Hilton Incident

Min GissHissDiss: Kan kosta på mig en lång kisspaus om detta pris ska delas ut efter Bästa ljud. Bästa mask/smink? Det är klart att alla inblandade i dessa filmer behövt smink men det är ingenting som sticker ut och ingenting jag har en åsikt om. Kanske skulle Monky varit nominerad? Tänk vad mycket clear-eyes dom droppat i apan. Skojar bara. Jag vet att apan inte är på riktigt.
.
.
Bästa originalmusik 

Jonas Struck, Jon Ekstrand & Vladislav Delay, ”Borg
Karl Frid & Pär Frid, ”Citizen Schein”
Peter von Poehl, ”Korparna

Min GissHissDiss: Musiken i Borg var helt p e r  f e k t! Klona baggen och ge Jonas Struck, Jon Ekstrand och Vladislav Delay varsin!
.
Bästa scenografi 

Lina Nordqvist, ”Borg
Roger Rosenberg, ”The Nile Hilton Incident
Josefine Åsberg, ”The Square

Min GissHissDiss: Borg. Borg. Sa jag Borg? Inte? BORG!!!
.
Bästa visuella effekter 

Torbjörn Olsson & Alex Hansson, ”Borg
Torbjörn Olsson, ”Korparna
Alex Hansson & Chris Stenner, ”Monky”

Min GissHissDiss: Med tanke på hur mycket SF satsar på Monky så borde den vara en självklar vinnare. Och visuella effekter? I Korparna? WTF??? (Heja Borg!)
. 

Bästa kortfilm

”Min börda”
”Nattbarn”
”Studio 5”

Min GissHissDiss: Lägger ner min röst, tänker inte ens killgissa.
.
Bästa dokumentärfilm 

”Brev till en seriemördare”
”Himlens mörkrum”
”Silvana – väck mig när ni vaknat”

Min GissHissDiss: Lägger ner min röst, tänker inte killgissa här heller.
. 

Bästa utländska film

”120 slag i minuten”
Moonlight
”The Salesman”

Guldbaggens publikpris 

”Avicii – True Stories”
Borg
Måste gitt
”Para knas”
Sameblod
”Småstad”
Solsidan
Superswede

Min GissHissDiss: Det borde inte ens vara pengarna tillbaka på att betta på Solsidan och just därför vore det så JÄVLA roligt om Måste gitt tog hem baggen. Filmen är SÅ väl värd detta i såna fall. Se den! Den finns på C More. Var inte rädd, titta bara!

Fredagsfemman #260

5. Guldbaggegalan – hur gick det egentligen?

Det kändes som en uppsluppen publik på Guldbaggegalan i måndags. Kul. Alltid roligt att se genuint glada och berörda människor. Jag blev glad när Jätten vann Bästa film, annars måste jag säga att mina gissningar inte alls slog in. Men det är okej, man kan inte tävla i film, egentligen.

.

.

.

4. Sherlock – säsong 4

Nuså är hela fjärde säsongen sedd och klämd och centrifugerad i hjärnan och ja….vad ska jag säga? Klart sämsta säsongen hittills men ändå sevärt. Det krockar lite där, jag vet, MEN likväl är det så det känns i magen. Samtidigt är det klart att jag hade väntat mig mer efter alla dessa år av väntan OCH det suveräna julavsnittet som gänget klämde ur sig mellan säsong 3 och 4. Men Sherlock är Sherlock och nu är det bara att sätta sig på tassarna och vänta igen.

.

.

.

3. Toy Story…..FYRA!

Det finns affischer som det står Summer 2017 på men enligt IMDb är det först 2019 som det är dags igen för alla er som grät er igenom Toy Story 3 att återigen ta fram näsdukarna. Bra eller anus?

.

.

.

2. Dolly

Jag tycker Dolly på SVT är ett jättebra filmprogram. Så det så.

.

.

.

.

.

1. Emma Stone & Ryan Gosling

90-talet hade Meg Ryan och Tom Hanks och dom senaste åren har det varit Jennifer Lawrence och Bradley Cooper. Men nu, NU gasar en annan skådespelarduo fram i täten som den mest intressanta av dom alla. Efter att ha gjort Crazy Stupid Love och Gangster Squad ihop är det då dags att kröna den där tre-enigheten med La la land som har biopremiär idag. Lyssna på filmmusiken på Spotify, ta på dig dina gladaste kläder och steppskorna och gå till biografen och njut av det faktum att det faktiskt GÖRS filmer som denna i nutid!

 

Fredagsfemman #206

5. Fem dagar kvar

På onsdag och torsdag nästa vecka är det Stockholm Filmdagar. Två hela dagar ska jag sitta i en biosalong tillsammans med mina bloggkompisar och bli fullmatad med vårens biopremiärer (och kaffe). Hur skönt ska det blir då? Hur KUL ska det bli då? Hur PEPP är jag då? På en skala 1-10, 10 över hela klabbet!

.

.

.

4. Fatta grejen med James Dean

Vilken jäkla bra skådis han var, James Dean! Jag fattade inte grejen med honom förrän jag såg Ung Rebell på VHS för aslänge sedan och nu finns chansen att se den på BIO till och med. Ikväll kl 18 visas den på Cinemateket! App-app. Har du inte sett den, snöra på dig broddarna och hasa iväg till Filmhuset ikväll.

.

.

.


3. Var tog Christer Korsbäck vägen???

På måndag är det årets chans för nominerade filmarbetare att vinna Karl Axel Pehrson skapelse Guldbaggen. Guldbaggegalan visas på SVT1 och jag kommer troligtvis sitta och titta även om jag är gruvligt förundrad hur Jan Mattsson – Christer Korsbäck i Tjuvheder – kunde undgå en nominering som Årets Manliga Biroll och hur Bianca Kronlöf kunde bli förbisedd som Bästa Kvinnliga Huvudroll i Svenskjävel. Men smaken är ju som sagt som baken och det saknar man nominerade kanske det enbart beror på att det var ett riktigt bra svenskt filmår 2015?

.

.

.

2. Bahar Pars

Jag tycker att det bästa med filmen En man som heter Ove är den kvinnliga birollen Parvaneh spelad av supercharmiga Bahar Pars. På tal om Bahar tänkte jag tipsa om att hålla ögonen öppna efter hennes kortfilm Rinkebysvenska som jag såg på Stockmotion Filmfestival i oktober. Den vann! Och på måndag hoppas jag Bahar vinner igen! Denna gång med något fler människor i publiken.

.

.

.

1. Årets första filmspanarträff

Jahopp, det här var inte lätt! Årets första filmspanarträff går av stapeln imorgon och det är jag som ska välja film. The Hateful Eight var ett givet val på förhand MEN så dök 70 mm-visningen upp i Stockholm och dom flesta av oss filmspanare ville såklart se den och ville inte vänta till sista dagen. Så jag var tvungen att tänka om. Nåja. Det blir en film och det blir en träff och det blir mysigt. Vi ses imorrn, spaners!

.

.

Guldbaggenomineringarna 2015

Idag offentliggjordes nomineringarna till Guldbaggegalan som går av stapeln den 26:e januari. Jag uppdaterar texten när jag vaknat och/eller självcensurerat dom värsta tourettestankarna för det här känns verkligen inte kul alls.

[Några timmar senare]

Jag ser all typ av film. Jag ser alla typer av svensk film. Väldigt få filmer intresserar mig så pass lite att jag medvetet väljer bort dom alternativt dissar dom osedda. 2014 hände det två gånger, Hobbit 3 och Gentlemen. Det finns ingenting med dessa filmer som intresserar mig, jag är helt enkelt noll procent sugen på just dessa två. Hobbit struntar jag egentligen helhjärtat i men att Gentlemen inte tilltalar mig mer än ljummen luft i en diskad plastburk förvånar mig. Jag undrar varför och kommer egentligen bara fram till en enda sak: den känns gubbig, gammaldags, inrökt och trist (och denna tanke kommer alltså från någon som gillade Expendables 3).

Att Gentlemen kostade 94 miljoner att göra och att Hornsgatspuckeln byggdes upp på nån sovjetisk basketarena enkom för filmen, jahopp, kunde inte bry mig mindre. Men samtidigt är det klart att en svensk film som kostade 94 miljoner inte kan passera guldbaggejuryn alldeles obemärkt. Hur skulle det se ut? Hornsgatan 29C rekonstruerades ju i Litauen för bövelen!

Sen är det Turist, detta upphaussade lilla drama som hackar sig fram genom Oscarsmaskineriet. Hela världen hyllar Turist aka Force Majeure, klart den ska guldbaggenomineras. Och Roy Anderssons duvfilm har en given pallplats i detta sammanhang. Såklart.

Jag är arg på guldbaggenomineringarna, jag är besviken och faktiskt ganska ledsen. 2014 var ett riktigt bra svenskt filmår med dryga 50 biopremiärer varav flera filmer stack ut ordentligt, men syns det i listan här nedan? Nix. Det är i princip bara tre filmer som skopat hem rubbet och det är såååå segt.

Var är Erik Lundqvist i Hemma? Var är Maria Sid i Hallåhallå? Var är Michael Nyqvist i Min så kallade pappa? Var är Cecilia Frode i Stockholm Stories? Jag saknar representation av fler filmer och jag tycker nomineringarna känns filmpolitiskt korrekta och trista intill leda.

Kommer du bita på naglarna och ljudligt heja på din favvo framför TV:n den 26:e? Nehej….Jag tänkte väl det.

[Uppdatering efter lite mer funderande]

Jag brukar köra bloggliveuppdatering av Guldbaggegalan här på bloggen men kommer inte göra det i år. I år ska jag ligga i soffan, svennegnälla och skelögt bliga mot TV:n. Det är fördelen med att vara vuxen, på fritiden får man göra precis som man vill.

 

Bästa film:

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron

Gentlemen

Turist

.

.

Bästa regi:

Roy Andersson – En duva satt på en gren och funderade på tillvaron

Mikael Marcimain – Gentlemen

Ruben Östlund – Turist

.

.

Bästa kvinnliga huvudroll:

Saga Becker – Nånting måste gå sönder

Lisa Loven Kongsli – Turist

Vera Vitali – Min så kallade pappa

.

.

Bästa manliga huvudroll:

Johannes Bah Kuhnke – Turist

David Dencik – Gentlemen

Sverrir Gudnason – Flugparken

.

.

Bästa kvinnliga biroll:

Fanni Metelius – Turist

Ruth Vega Fernandez – Gentlemen

Anita Wall – Hemma

.

.

Bästa manliga biroll:

Peter Andersson – Flugparken

Sverrir Gudnason – Gentlemen

Kristofer Hivju – Turist

.

.

Bästa manuskript:

Ester Martin Bergsmark och Eli Levén – Nånting måste gå sönder

Klas Östergren – Gentlemen

Ruben Östlund – Turist

.

.

Bästa foto:

Jallo Faber – Gentlemen

Fredrik Wenzel – The quiet roar

Fredrik Wenzel – Turist

.

.

Bästa klipp:

Kristofer Nordin – Gentlemen

Jacob Secher Shulsinger och Ruben Östlund – Turist

Alexandra Strauss – En duva satt på en gren och funderade på tillvaron

.

.

Bästa kostym:

Kicki Ilander – Tjuvarnas jul – Trollkarlens dotter

Cilla Rörby – Gentlemen

Julia Tegström – En duva satt på en gren och funderade på tillvaron

.

.

Bästa ljud/ljuddesign:

Hugo Ekornes och Per Nyström – Gentlemen

Andreas Franck – The quiet roar

Andreas Franck, Erlend Hostad och Gisle Tveito – Turist

.

.

Bästa mask/smink:

Susanna Rafstedt – Tjuvarnas jul – Trollkarlens dotter

Linda Sandberg – En duva satt på en gren och funderade på tillvaron

Anna Carin Lock och Anja Dahl – Gentlemen

.

.

Bästa originalmusik:

Mattias Bärjed och Jonas Kullhammar – Gentlemen

Hani Jazzar och Gorm Sundberg – En duva satt på en gren och funderade på tillvaron

Erik Enocksson – The quiet roar

.

.

Bästa scenografi:

Ulf Jonsson, Nicklas Nilsson, Sandra Parment, Isabel Sjöstrand och Julia Tegström – En duva satt på en gren och funderade på tillvaron

Pelle Magnestam – Tjuvarnas jul – Trollkarlens dotter

Linda Janson – Gentlemen

.

.

Bästa kortfilm:

But you are a dog

Min vän Lage

Still born

.

.

Bästa dokumentärfilm:

Lgh+bil+allt jag har och äger

Om våld

Ute på landet

.

.

Bästa utländska film:

Boyhood

Ida

Två dagar, en natt

.

.

 

 

Fredagsfemman # 50

5. Jag har äntligen lärt mig säga STOPP!

Efter att tre gånger ha försökt sätta mig ner och se Moonrise Kingdom och varje gång kommit 30-40 minuter in i filmen och varje gång ha tänkt ”neeeejmenneeeeej, jag gillar inte det här, jag förstår det inte, det är så sjuuukt tillrättalagt och perfekt och pastelligt och träligt att jag blir galen, jag oooorkar fan inte med det här” så bestämde jag mig. Jag tryckte på STOPP och la ner projektet. Jag kommer aldrig att sluta se B-film/dålig film/hemskt dålig film men när film är som Moonrise Kingdom då känner jag att gränsen är nådd och DET är en härlig känsla.

 

4. En kanonfilm på TV ikväll.

Kl 21 på TV8 visas den supermysiga Presidenten och Miss Wade (The American President) med Michael Douglas och Annette Bening. Ett redigt hemmakvällstips!

 

 

3. Galor!

I måndags satt jag och bölade framför Idrottsgalan, imorgon är det P3 Guld-galan och på måndag ska guldbaggarna delas ut. Är det inte härligt med galor? Vardagslyx på nåt vis.

 

 

2. Allt faller

För första gången sedan September sjöng Mikrofonkåt i ett stenhus i Burgsvik har TV4 lyckats göra det bästa som sänds på TV just nu. Allt faller (torsdagar 21-22) är banne mig det smartaste jag sett på TV sen Snacka om nyheter. Jag har sett dom första avsnitten många gånger redan och för varje tittning växer dom. Jag är imponerad, jag blir glad och jag tänker INTE jämföra detta med Solsidan som jag sett att många gör. Varför då? Det är ju rent…befängt!

 

1. Nu börjar biosäsongen på riktigt!

Idag har både Les Misérables och Django Unchained premiär. Två kalasfilmer, två Oscarsfilmer, två filmer ingen bör missa. När hände det sist? Hände det ens i somras? Jag tycker biorepertoaren varit lite tunn i flera månader men nu vänder det, nu vankas det bra film i massor framöver. I can feeeel it!