FILMÅRET 1983

Inte det starkaste av filmår men ändå inte ett lätt-listat sådant. Jag hade faktiskt bara elva kandidater till dessa tio platser och DET hör till ovanligheterna. Det fanns heller ingen tok-given etta vilket gjorde listningen om möjligt ännu svårare. Men jag litar på magkänslan, nostalgifaktorn och nyliga omtittar så här kommer mina favoritfilmer från 1983!

 

 

10. Till sista andetaget
(Breathless, Regi: Jim McBride)

Jag drog lott när det gällde denna tiondeplats, jag kunde inte välja mellan denna film och filmen som blev bubblare men med facit i hand känns det som att lotten valde fel. Till sista andetaget har jag inte sett på 25 år, bubblaren såg jag härom året. Men nu får det bli såhär, hetingen Richard Gere glider in på ett bananskal.

.

.

9. Föräldrafritt
(Risky business, Regi: Paul Brickman)

Man måste väl ändå säga att Föräldrafritt är Tom Cruise´s genombrottsfilm. Hans dansscen i solglasögon och kalsonger  känns som klassiker i miniformat och det var härligt att se om filmen i nutid och märka att den faktiskt håller. Fortfarande.

.

.

8. Christine
(Regi: John Carpenter)

Nostalgi, Stephen King och en mördarbil som heter Christine. Jag tycker det här är jätteMYS även om filmen kanske inte är jätteBRA.

.

.

7. Scarface
(Regi: Brian De Palma)

Al Pacino under en period där han var som bäst. Brian De Palma långt innan han gjorde Passion. Och fan vad jag saknar Har du inte sett den-podden! Markus, Johan och Erik, kom tillbaka! Det var ett episkt avsnitt när ni pratade om Passion!

.

.

6. Ömhetsbevis
(Terms of endearment, Regi: James L. Brooks)

En av dom mest fulgråtframkallande filmerna jag sett, vilket också är anledningen till att jag inte sett om filmen så värst många gånger. Debra Winger är magisk!

.

.

5. Videodrome
(Regi: David Cronenberg)

En av mina favoritfilmer från tonårstiden och en film som håller bra fortfarande. James Woods fastnar i ett TV-spel och sen händer det grejer endast en mästare som David Cronenberg kan visualisera.

.

.

4. Filmen G
(Regi: Staffan Hildebrand)

Filmen G är den första film som totalt blew my mind. Jag såg den två dagar efter varandra i den lilla byhålan där jag bodde och bara DET var stort, herregud, den film som gick fler gånger än EN! Det var bara Sällskapsresan, Tuppen och Göta Kanal som fixade sånt på den tiden. Men G var ett unikum med sin blandning av coola killar, den ballaste musik man kunde lyssna på och storstan Stockholm kändes helt ouppnåeligt. På nåt sätt har den här filmen definierat hela min tonårstid mer än både Rambo och Cobra sammantaget. Konstigt va?

.

.

3. Människor emellan
(The Big Chill, Regi: Lawrence Kasdan)

80-tals-ensemblefilm när den är som bäst. Vuxna människor som umgås i grupp, då händer det grejer och rollistan är så imponerande att man kreverar. Jeff Goldblum, Kevin Cline, Glenn Close, William Hurt, Meg Tilly OCH Tom Berenger i jeans!

.

.

2. Jedins återkomst
(Star Wars: Episode VI – The return of the Jedi, Regi: Richard Marquand)

Det är en självklarhet att den här filmen förtjänar en av topplaceringarna på årsbästalistan. Vilken FILM va?

.

.

1. The Dead Zone
(Regi: David Cronenberg)

Den stora vinnaren detta filmår måste vara David Cronenberg. Med hela TVÅ filmer på listan krossar han allt regimotstånd och visar var skåpet ska stå. Okej, Stephen King har också två filmer med på listan, rätt ska va rätt. The Dead Zone är en såndär ”film-film” som är så sjukt bra in i minsta detalj och jag vet att jag tycker det även nu eftersom jag såg om den så sent som i somras. Christopher Walken har aldrig varit en personlig favorit men här är han det. En kunglig skådespelarprestation i en film som sitter som en hård smäll i magen.

.

Bubblare: Den inre cirkeln

.

Även mina filmspanarvänner listar favoritfilmerna från 1983 just idag. Klicka på namnen för att komma till respektive lista.
Fripps filmrevyer
Rörliga bilder och tryckta ord
Movies-Noir
Jojjenito
Filmitch
Filmmedia
Filmfrommen
Flmr
Absurd Cinema

26 svar på ”FILMÅRET 1983”

 1. Jösses ett enda överlapp. Jag måste få fråga angående filmen G är det ren nostalgi som gör att den hamnar på listan eller tycker du fortfarande om filmen idag?
  Den Inre cirkeln förtjänar listplats framför Sista andetaget som jag också såg för 25 år sedan 😉

  1. filmitch:
   Jag tyckte (konstigt nog) nästan lika bra om G när jag såg om den härom året som jag gjorde när den kom. Så dess plats på listan är inte enbart nostalgibaserad 🙂

 2. Hela tre överlapp med Risky business, Scarface och Star Wars!

  Cronenbergs två filmer har jag kvar att se. Har aldrig riktigt fattat tycke för honom men han har ju en helt egen stil så jag borde ge honom några fler chanser.

  G som i gemenskap gillade jag hårt förr, men håller den än idag? Bubblare hos mig.

  De övriga fyra har jag heller inte sett.

  1. Henke:
   Cronenberg är ju lite speciell, men han gör (ju) två typer av filmer: knasbollefilmer som eXistenZ, Naked lunch och Videodrome (mfl) och mer vanliga filmer som Eastern promises och A history of violence. Du kanske kan ge den sistnämnda kategorin en chans i alla fall? Flugan hamnar väl nånstans däremellan…

 3. Hyfsat överlapp, men jag känner också att jag inte hade så himla mycket att välja på det här året. Samtidigt inser jag att jag i alla fall aktivt valde bort både dina #8, 6 och 3 😉 Ömhetsbevis är dock lite av en kantboll för det är knappt jag vet med mig om jag har sett den eller inte…

  1. Sofia:
   Då tror jag inte att du har sett Ömhetsbevis. Tror du hade kommit ihåg den om du sett den. Fast….å andra sidan….du kanske inte skulle gråta till den på samma sätt som jag… Äsch, glöm det jag skrev 😉

 4. 10. Har sett originalet (ingen favorit), men denna har jag inte sett även om det varit nära. Den har fått så dålig kritik att jag inte känt mig jättesugen…

  9. Ja, den är skön den här. 80-tals ungdomsfilmer brukar vara det. Klarar sig dock inte in på min lista då det fanns flera andra bra filmer att välja bland (för egen del åtminstone). Lade nu till den (och några andra) bland mina bubblare.

  8. Så där tycker jag väl, fast jag såg den först för något år sen så ingen nostalgifaktor för egen del.

  7. Lite snål placering, men ändå kul att den är med på listan 🙂 Och ja, Passion var riktigt usel. De Palma hade sin storhetstid under mitten av 70-talet fram till mitten av 90-talet.

  6. Ja, emotionell film som man inte ser så värst många gånger, men bra är den.

  5. Tyckte den tappade när jag såg om den, lite besviken faktiskt.

  4. Ej sett och skulle kanske inte funka så bra om man såg den nu…

  3. Undrade just varför ingen hade The Big Chill på sin lista, men här är den. Ingen favorit, men skulle gärna se om den igen.

  2. En bottenplacering hos mig pga björnarna, annars finns här mycket att gilla.

  1. Håller med, denna är bra, men lite överraskad (om än kul) att se den i topp.

  Ah, så du lämnade The Star Chamber med Michael Douglas utanför listan? Ja, den hade inte varit helt fel på din plats 10.
  Så här skrev jag om den: http://moviesnoir.blogspot.com/2011/08/star-chamber.html

  1. Movies-Noir:
   4. Skulle kunna skänka en tia eller två för att få läsa en recension av Filmen G på din blogg. Herreguuuuud va det vore kul!

   Vad gäller The Star Chamber, ja det blev nog fel. Den skulle ha varit tia. 🙂

 5. Jag hade fan på känn att du skulle hojta upp G här! Hahaha.
  Men å andra sidan eloge för att vi tänker lika om Ömhetsbevis.

  Och Risky Business….tusan, det är säkert 20 år sen jag såg om den senast. Kan den hålla även 2016 tro…knappt jag vågar ta reda på det… 😉

 6. Christine, Scarface och Videodrome skulle garanterat komma med på min lista om en sådan någonsin görs. Fantastiska filmer, allihop.

  Har du tagit dig an att se The Car än?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.