FILMÅRET 2005

Såhär lite lagom ett par veckor in i det nya året är det dags för ännu en årsbästalista. Denna gång är det filmåret 2005 som ska stötas, blötas, minnas och bedömas.

10. THANK YOU FOR SMOKING
(Regi: Jason Reitman)

Jag fick tipset att se Jason Reitmans satir över tobaksindustrin från Fripps filmrevyer-Henke och jag tror att det dels berodde på att han tycker det är en bra film och att han ville överbevisa mig om att Aaron Eckhart är en bra skådespelare (vilket jag inte tyckte – då). Tipset föll väl ut kan man säga. Jag tycker filmen är jättebra och Aaron Eckhart fick ett alldeles eget veckotema på bloggen så vad jag tycker om honom som skådis säger sig självt.

.

.

.

9.  KING KONG
(Regi: Peter Jackson)

Peter Jacksons version av King Kong är en väldigt lång film, alltså den är VÄLDIGT lång. Första tredjedelen är jätteseg, andra tredjedelen är det full-spätta-action-wow-wow-stora-djur-och-små-kladdiga-diton och tredje tredjedelen utspelar sig i New York och då blir det känslosamt så jag får svindel. Men även om filmen är toklång så behövs alla delarna för att filmen ska bli så bra som den är.

.

.

.8. DEN BÄSTA AV MÖDRAR
(Äideistä parhain, Regi: Klaus Härö)

Alla som någongång velat bli förälder, alla som är förälder, alla som kan sätta sig in i hur det är att vara en längtande människa, alla ni kommer tycka om den här filmen. Den gör ont, den gör ont så det onda stannar kvar men ibland är det precis det man behöver.

.

.

.

7.   VÄRLDARNAS KRIG
(War of the Worlds, Regi: Steven Spielberg)

Utan att skämmas säger jag detta: Världarnas krig är en av Steven Spielbergs bästa filmer. Och nu springer jag som en getingstucken bäver på hoppstyltor och gömmer mig under en sten.

.

.

.

6. INSTÄNGD
(The Descent, Regi: Neil Marshall)

Under tittningen av Instängd satt jag i min brors knä. Det har inte hänt varken förr eller senare.

.

.

.

5.  A HISTORY OF VIOLENCE
(Regi: David Cronenberg)

David Cronenberg är en filmskapare som är Woody Allens totala motsats. Där man med en Allen-film alltid vet vad man får där har man med Cronenberg ingen jävla aning alls. Det kan bli både bra och anus och allt däremellan. A history of violence är tillsammans med Eastern promises Cronenbergs mest ”normala” film, berättad från A till B utan övernaturligheter, dissekerade skalbaggar eller Robert Pattinson. Viggo Mortensen strålar.

.

.

.

4.BROKEN FLOWERS
(Regi:  Jim Jarmusch)

Ett av världens bästa soundtracks, en Bill Murray som är på vippen lika bra som i Lost in tramslation, ett knippe kvinnliga skådespelare som förgyller historien och Jim Jarmusch bakom regiklappan. En film som växer vid varje tittning.

.

.

.

3. HOSTEL
(Regi: Eli Roth)

En årsbästalista som denna är kanske det bästa exempel som finns på att betygen inte betyder allt när det häller hur väl man minns en film. Hostel fick en trea av mig första gången jag såg den och det var nästan fem år sedan. Skulle jag betygsätta den nu skulle den få betydligt högre men framförallt, Hostel är en film jag ofta refererar till, en film som gjort att min världsbild förändrats och fått mig rädd för att semestra i östeuropa.

.

.

.

2. WALK THE LINE
(Regi: James Mangold)

En rätt igenom superlyckad biopic om Johnny Cash och hans liv. Joaquin Phoenix och Reese Witherspoon blev nominerade till varsin Oscar och Reese vann välförtjänt sin.

.

.

.

1. BROKEBACK MOUNTAIN
(Regi: Ang Lee)

En given etta för mig detta år. Supergiven. Ang Lees cowboykärleksepos om Ennis Del Mar och Jack Twist är ett av filmhistoriens finaste och hur många gånger jag än ser filmen berör den mig på samma sätt, lika starkt, ja kanske till och med starkare nu eftersom Heath Ledger inte längre finns.

Bubblare: A bittersweet lifeTolken, Komplett galen, Nio liv, Capote och Tjenare Kungen.

Det är fler filmbloggare som skriver om 2005 idag. Vad tycker dom, vilka är deras favoritfilmer? Klicka på länkarna och se efter.

Jojjenito

Rörliga bilder och tryckta ord

Filmitch

Fripps filmrevyer

Movies-Noir

Spel och film

Flmr

The Nerd Bird

We could watch movies

33 svar på ”FILMÅRET 2005”

 1. Nu ska vi se, bara ett överlapp i Världarnas krig, men annars en massa filmer jag inte sett. Fast Brokeback Mountain på förstaplats hade jag nog inte kunnat ana. 🙂

  Instängd måste jag se snart – och King Kong hade jag på bubblarlistan.

 2. Yay till numero uno! 😀 War of the Worlds säger du? Tja, du var inte ensam om att se den som listvärdig men för mig är det bara en ok alienaction. Ungarna, jag säger bara ungarna… Och King Kong var maffig men tyvärr mer av ett maffigt magplask ned i asfalten. Då har jag iofs inte sett om den sedan den gick på bio.

  1. Sofia:
   Jag såg King Kong två gånger på bio och har sett den två gånger hemma. Har alltså slösat 12 tim av mitt liv på denna film vilket känns tämligen korkat men jag gillar den ju. Bara man kommer igenom första timmen 😉

   Dakota Fanning i Världarnas krig, fy fan den ungen kan skrika.

 3. Saknar The Constant Gardener, Match Point och Batman Begins (Nolans bästa Batman-film!), annars många fina val på denna lista. Den mest givna förstaplatsen någonsin, kanske.

  1. Niklas:
   The Constant Gardener och Match Point är bra filmer, absolut men vad gäller Batman Begins tycker jag det är den sämsta i trilogin. Och BM är lika given som First Blood skulle vara på listan från 1982.

 4. Ja! Många bra filmer som vi är eniga om, även om jag kastade in din nr 10 som min nr 1, ha ha ha. Trodde dock du skulle ha Capote på listan. Har inte koll på varken Den bästa av mödrar eller Instängd, men om DU satt i din brors knä VET jag att det inte är något för mig. Min gräns går vid The Others.

  1. Cecilia:
   Vad gäller Capote så tycker jag PSH överglänser filmen. Den är visserligen bra men det fanns så många bra filmer detta år 🙂

   Jag tror i skulle kunna gilla Instängd. Pröva vettja 😉

   1. Jag vet inte vem som tappade mig bakom en vagn när jag var liten men jag skyller på den personen för min otroligt lååååångsamma hjärna: Inständ är ju samma film som The Descent! Ha ha….

    Hade inte alls koll på den svenska titeln och kände faktiskt inte igen bilden. Tycker JÄTTEBRA om The Descent. Missade att den var från 2005, och har nu lagt in en liten rättelse på min lista (där den fick bli en bubblare).

 5. 10 Jodå ganska rolig film
  9 Det finns mycket jag kan säga om den här filmen men det är lördag och jag är snäll idag har jag bestämt.
  8 Ej sett
  7 Underhållande och i sina stunder riktigt spännande
  6 På listan
  5 Bubblare. Ed Harris – WOW
  4 Ok
  3 Min etta skönt att veta att jag inte är ensam att hålla Hostels fana högt. Jag har bott på ett Hostel i Slovakien efter att jag sett denna film märkte inte av några konstigheter.
  2 Jodå klart duglig film
  1 På listan
  Ett och annat överlapp och av de filmer jag sett på din lista är det bara K.K jag ogillar.

 6. filmitch:
  9. Hahahaha, nej inte vara snäll, vill höra 🙂
  3. Hostel skulle lika gärna kunna hamna på plats 2. Det är kantboll där. Väldigt bra film!!

 7. Ett par intressanta val som jag tänkte gå igenom.

  10. Thank You for Smoking – Gillade den när jag såg den, men kommer inte med på min lista. -4
  9. King Kong – Var inte förtjust i originalet, denna har jag gladeligen skippat.
  8. Den bästa av mödrar – Kände till omslaget när jag kollade upp filmen, men visste inte att den var finsk. Intressant tips.
  7. Världarnas krig – Hmm, med på flera listor. Fick för mig att det var en flopp, men den kanske är värd en titt.
  6. Instängd – Nära min lista, bra är den. -4
  5. A History of Violence – Inte lika stark vid omtitt, men fortfarande bra. -4 till 4
  4. Broken Flowers – Bill Murray är alltid bra i den här typen av roller. -4
  3. Hostel – Såg absolut inte storheten i den när den kom. Minns inte mycket så kan vara dags för omtitt. 2
  2. Walk the Line – Välspelad och småtrevlig, men ingen favorit. +3
  1. Brokeback Mountain – Fintstämd film (musiken och landskapet stack ut lite extra). Fångande mig dock inte fullt ut. +3

  Min etta finns bland dina bubblare = A Bittersweet Life. Men det var ett år utan de riktiga toppfilmerna så det kan kastas om friskt…

  1. Movies-Noir:
   7. Nejnej det är ingen flopp, det är en skön film med bra stämning, olycksbådande musik, mörk och spännande. Ge den en chans, jag kan lova att du sett mååånga sämre filmer:)

 8. Yay, två överlapp. Är det rekord tro?

  10. Gillar den mer och mer. Trist att den inte orkade högre upp hos dig.
  9. Inte sett hela. Satt och kollade på några timma i mitten av filmen någon gång men när jag såg att det var ytterligare flera timmar kvar till slutet gav jag upp
  8. Svenskt? Hahaha. Yeah right….
  7. Har sett. Tompa springer fort. Var det inte en jävligt jobbig unge med här? Eller två? Helt ok 2+
  6. Positiv överraskning. Med som bubblare. Heja det ”europeiska” slutet.
  5. helt klart duglig, men som vanligt med Cronenburg – en iskall film. Tilltalar endast hjärnan, men icke hjärta eller mage.
  4. Jättehärlig film.
  3. Såg andra halvan av tvåan på tv. Den var blodig men jag förstod inte riktigt vad ”the fuss was about”…
  2. inte sett. BOATS lockar inte så mycket
  1. Inte sett

  1. Henke:
   Rekord i lågt-antal-överlapp? Eller är det fler än det brukar vara? 😉
   10. Vad gäller denna film så hade den definitivt kommit högre om den kommit ett sämre filmår än 2005. Jag gillade den skarpt.
   8. Ja, eller finskt. Otroligt bra film!
   7. En svinjobbigt skrikande Dakota Fanning. Hon sänker helheltsintrycket för filmen men den klarar sig bra ändå. Hälig. Ju.
   1. Tänk, du har denna framför dig. Vad lyxigt. Musiken alltså…musiken. 🙂

 9. Jag gillar Världarnas krig väldigt mycket (och har tom föreläst om den). Men inga overlapps på min 11-i-topp lista.
  Batman Begins
  Goodnight and Good Luck
  In Her Shoes
  Junebug
  Kingdom of Heaven
  The Squid and the Whale
  Syriana
  Three Times
  Tiden har sin gång (Le temps qui reste)
  Tristram Shandy
  The Weatherman

  1. Fredrik:
   Tristram Shandy även på din lista, jag blir sjukt sugen på att se den, måste se till att fixa det 🙂
   The Weatherman ligger på min se-om-lista nu när jag (efter Joe) fått en annan syn på Nicolas Cage.
   Junebug verkar också sevärd. Tack för alla tips!

 10. Ja, här var det bara ett överlapp, men har i alla fall två av dina bubblare på min lista.

  10. Såg denna på bio med min torsdagsbiokompis Anders. Vi gillade den bägge. Förresten, är inte Jason Reitman lik Ola Rapace?
  9. Ah, en soppa och cgi-fest som INTE höll hela vägen. Jag gillade första delen bäst.
  8. Tack för tipset… men jag har vääääldigt svårt för Maria Lundqvist.
  7. Jag håller med i ditt uttalande faktiskt. Räckte inte för min lista dock.
  6. High five!
  5. Mycket nära att hamna på min lista.
  4. Bubblare.
  3. Mmjaae. Är inte sugen… men det var jag ju inte på Cannibal Holocaust heller. 😉
  2. Helt ok musik-biopic.
  1. Trodde jag skulle gilla den mer eftersom den hyllas så men den var ”bara” bra.

  1. Jojjenito:
   10. Haha, jo dom är lika. Skulle kunna var bröder. Tusenbröder 😉
   8. Jag med, normalt sett. Men inte här. Här är hon magisk.
   3. Du kanske skulle bli positivt överraskad? Igen 🙂

 11. 2 överlapp! 4 med bubblarna!
  Kul ändå att du tog med King Kong in på listan! Min känsla har alltid varit som du skriver; seg i början, segare i mitten och ett rafflande slut som sätter fart på känslorna! (jäklar nu blev jag sugen på att se om den!) 🙂

 12. Inte så många överlappningar här. Har en del franska rekommendationer i min lista – eller du kanske sett några av dem och inte gillat? 🙂

  Broken Flowers kan man verkligen aldrig se sig mätt på! 🙂

  1. Gustav:
   Det var många filmer på din lista jag inte sett. Spännande! Alltid kul med nya tips.

   Broken Flowers blir som många oss andra, bara bättre och bättre med åren. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.