ÅRETS FILMBLOGGSFILMER 2015

Hej på dig! Det är årets sista dag idag. Nyårsafton. 2015 är över och det är dags att ta sig en funderare på vad som egentligen hänt på bloggen detta år. Vad som hänt i Sverige skulle man kunna skriva en uppsats om, likaså vad som hänt i mitt eget liv dom senaste tolv månaderna, men det lägger jag åt sidan nu och koncentrerar mig på min hobbyverksamhet i cyberrymden.

När 2015 var bara några dagar gammal drog jag igång årets första tema: Dagens duo. Temat fortsatte under hela tre månader vilket var kanske aningens längre än jag hade planerat men det var så kul att jag inte kunde sluta. Så kan det bli ibland. Under några veckor i januari och februari var Filmspanarna aktiva på MovieZine via något vi kallade för Bloggpanelen. Februari fortsatte vara en fullsmockad månad med årets första snackis som hade biopremiär (Fifty shades of Grey), jag livebloggade mig igenom Oscarsgalan igen och månaden avslutades med en extrainsatt filmspanarträff där vi såg Cirkeln och fikade med bokens ena författare samt filmens manusförfattare Sara Bergmark Elfgren.

I april var jag i New York och såg Furious 7 på IMAX och jag undrar om det inte fortfarande är årets actionstänkare, även med MI5 i färskt minne och i maj såg jag både en vattendelare med Tom Hardy och  filmen som fortfarande ligger på plats 1 av årets filmer. Det återstår att se om den ligger kvar där när filmåret summeras nångång i april.

I mitten av maj kom årets andra stora snackis upp på biograferna, den synnerligen emotsedda Mad Max: Fury Road. Tom Hardy. Igen. Och den här gången var både kritikerna och fölket tämligen eniga. BRA SKIT det där!  Och i slutet av maj fick jag ett alldeles tokigt sms från Flmr-Steffo som satte igång tankar, planer och funderingar som i början av september utmynnade i födelsen av podcasten Snacka om film. För att vara en person som hellre skriver än pratar måste jag säga att podden är bland det roligaste jag någonsin gjort – och gör! Nu gäller det bara att hålla tummen att Steffo tycker detsamma så vi kan fortsätta vårt galna podäventyr 2016.

I början av juni startade sommarens tema som handlade om Keanu Reeves. Hela fjorton veckor pågick temat och det var med en ledsen tår i ögat som den gick i mål. Sällan har ett filmtema varit roligare att genomföra. I juni avslutades även den femte säsongen av Game of Thrones (och jag var inte sådär supernöjd direkt) och filmspanarna gick på bio och såg dinosauriemys.

I juli började det som i backspegeln måste kallas ”Johan Falk-sommaren 2015” när jag betade mig igenom alla 20 filmerna i ett vansinnestempo och kärade ner mig i hela filmserien å det grövsta! Det var separationsångest och tårar när eftertexterna rullade på den tjugonde filmen. Satan vad tomt det blev!

I augusti förvånades jag och övriga svenska filmälskare över varför Ex Machina inte fick biopremiär och jag och delar av filmspanargänget åkte till Malmö för att vara med på Malmö Filmdagar. Fantastiska dagar, precis som vanligt. Sommarens höjdpunkt OCH jag fick vara med om årets stora filmiska skrattfest!

Straight Outta Compton lyckades med det som Ex Machina misslyckades med och fick turligt nog biopremiär i september och för mig blev det en av årets största positiva överraskningar. Den blev sedd två gånger på bio men det hade kunnat bli fler om jag inte var så jävla hatisk mot idiotiska biobesökande homo sapiens, något Steffo och jag även pratade om i det allra första avsnittet av Snacka om film. Några veckor senare blev vi nominerade till Svenska Podradiopriset. Vi fattade ingenting men kunde inte låta bli att tycka att det var en kul grej.

The Martian hade premiär i oktober och jag smällde till med superlativer deluxe. Vilken filmupplevelse! Podden hamnar etta på Itunes en liten stund och glädjen och förvåningen var fanimej euforisk! Den traditionsenliga Skräckfilmsveckan gick av stapeln sista veckan i oktober och detta år fick Filmitch och jag sällskap av Sofia vilket var jättekul! En jättemassa läskigheter blev det till slut.

November börjar med att jag recenserar film tillsammans med min bror, att jag åker till Berlin och nästan får en skymt av Daniel Craig (men får se Spectre hemma), Stockholms Filmfestival går av stapeln (i år ser jag minimalt med film på plats men en norsk film lyckas vinna mitt hjärta) och bloggen firar sin 6-årsdag. Jag passade även på att se om alla Star Wars-filmerna i väntan på The Force Awakens. Det visade sig bli en skön resa från likgiltighet till total superpepp.

Årets mest klickade inlägg är precis som förra året mina 50 Netflix-tips (8540 klick), den recension som lästs flest gånger är en En underbar jävla jul (3984 gånger) och årets mest kommenterade inlägg blev kanske lite otippat den franska Evolution (22) med Star Wars: Episod IV tätt efter (21).

Året slutade med att bloggen blev nominerad som Årets Filmblogg 2015 men blev slagen på målsnöret av Videosöndag. Jag känner mig dock som en vinnare ändå. Jag har världens bästa läsare. Jag ser ju hur många ni är varje dag och det gör mig så himla glad! Det känns som att jag gör nånting rätt och att det inte enbart är jag själv som har kul under tiden.

Därför avslutar jag årets sista inlägg med att säga TACK FÖR DET HÄR ÅRET! Nu hoppas jag på att både du, jag, Sverige, Europa och hela Världen får ett gott nytt år! Så gott som det går och så gott som vi gör det till!

Vi ses imorgon. Välkommen 2016!

6 svar på ”ÅRETS FILMBLOGGSFILMER 2015”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.